Η Γερμανία διώχνει μετανάστες στην Ισπανία – και παίρνουμε εμείς σειρά

Το ένα σκέλος -το δυτικό- της συμφωνίας που πέτυχε η Γερμανία ώστε να «επιστρέψει» μετανάστες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες άρχισε την Τετάρτη 8 Αυγούστου να «κινείται».

Ως γνωστόν, στις 29 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Μεταναστευτικό, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατάφερε να πείσει τους πρωθυπουργούς

της Ισπανίας και της Ελλάδας, Πέδρο Σάντσεθ και Αλέξη Τσίπρα, να βάλουν ένα χεράκι στο ζήτημα «κυβερνητική σταθερότητα στο Βερολίνο» – το πρόβλημα συνοχής είχε προκύψει ως παρενέργεια του Μεταναστευτικού.

Οι δύο νοτιοευρωπαίοι πρωθυπουργοί συνομολόγησαν, τότε, ότι «η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές Αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί στις προαναφερόμενες χώρες», όπως είχε γράψει το Protagon.

Οπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Ελεονόρε Πέτερμαν, βάσει της συμφωνίας εκείνης, που τίθεται σε ισχύ στις 11 Αυγούστου, οι μετανάστες θα στέλνονται από τη Γερμανία πίσω στην Ισπανία εντός 48 ωρών. Η κυρία εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η Ισπανία δεν ζήτησε κανένα αντάλλαγμα».

Παρά ταύτα, η γερμανική πλευρά αξιολογεί ως σημαντικότερο το ανατολικό σκέλος, την Ελλάδα.

Οι συζητήσεις με την Αθήνα, καθώς και με την Ιταλία, «δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη» είπε η Πέτερμαν. «Οι συμφωνίες με αυτές τις δύο χώρες είναι σημαντικές, γιατί οι μεταναστευτικές πιέσεις εκεί είναι οι πιο ισχυρές» ανέφερε.

Η Ιταλία δεν εκπροσωπήθηκε στο μίτινγκ των τριών (Μέρκελ, Σάντσεθ, Τσίπρας) της 29ης Ιουνίου, και δηλώνει επιφυλακτική, διεκδικώντας την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πριν από οποιαδήποτε συμφωνία για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ομως, αν πιστέψει κανείς τον κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ, τον Χορστ Ζεεχόφερ, και δώσει βάση σε πρόσφατες (κυριακάτικες) δηλώσεις του, οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά βαίνουν καλώς, οι συζητήσεις εξελίσσονται «σε καλό κλίμα» και αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος εντός της εβδομάδος.

The post Η Γερμανία διώχνει μετανάστες στην Ισπανία – και παίρνουμε εμείς σειρά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα