Η Αργεντινή καταψήφισε το νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις

09:49 9/8/2018 - Πηγή: Protagon

Τα μέλη της Γερουσίας της Αργεντινής καταψήφισαν το σχέδιο νόμου το οποίο θα αποποινικοποιούσε την άμβλωση στη χώρα.

Μετά από μαραθώνια συζήτηση όλη την Τετάρτη ως τα ξημερώματα της Πέμπτης, 38 μέλη της Γερουσίας ψήφισαν «όχι» στο νομοσχέδιο που επέτρεπε τον οικειοθελή τερματισμό της εγκυμοσύνης μέσα στις πρώτες 14 εβδομάδες της κύησης. Η διακοπή επιτρέπεται πάντως σε περίπτωση βιασμού ή μεγάλου κινδύνου για τη ζωή της γυναίκας.

Υπέρ του νόμου 31 ψήφισαν «ναι» και δύο μέλη απείχαν, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του προεδρείου.

Ο νόμος είχε περάσει τον Ιούνιο από το Κογκρέσο,

αλλά χρειαζόταν και η ψήφος της Γερουσίας.

Ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι τάσσονταν κατά των αμβλώσεων, αλλά είχε δηλώσει ότι δεν θα έβαζε βέτο σε περίπτωση που η Γερουσία ενέκρινε τον νόμο.

Γυναίκες που τάσσονταν κατά του νομοσχεδίου πανηγυρίζουν την καταψήφιση (REUTERS/Agustin Marcarian)

Το ζήτημα είχε απασχολήσει πολύ έντονα τη δημόσια συζήτηση στην Αργεντινή.

Κατά του νόμου είχε κινητοποιηθεί η ρωμαιοκαθολική ιεραρχία, αλλά και η ευαγγελική εκκλησία. Ο Πάπας Φραγκίσκος, που είναι Αργεντινός, όχι μόνο είχε εκφράσει και αυτός την αντίθεσή του, κάτι που βέβαια είναι η πάγια θέση της Εκκλησίας, αλλά έχει προτρέψει ιεράρχες να πιέσουν κατά του νόμου.

Αντιθέτως, υπέρ της νομιμοποίησης είχαν κινητοποιηθεί φεμινιστικές οργανώσεις, κατεβάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στον δρόμο. Παρά την αρνητική έκβαση, πολλές δηλώνουν αισιόδοξες ότι σύντομα θα υπάρξει αλλαγή.

Στην περίπτωση που η Γερουσία έλεγε το «ναι», η Αργεντινή θα ήταν η πρώτη μεγάλη χώρα στη Λατινική Αμερική που θα νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις.

The post Η Αργεντινή καταψήφισε το νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα