Γιατί απειλούν να αποκεφαλίσουν τη σούπερ σταρ του Μπόλιγουντ;

Μια ταινία ανάμεσα στις πολλές εκατοντάδες που παράγει η ινδική βιομηχανία του σινεμά, το Μπόλιγουντ, διχάζει και αναβιώνει τις θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές ανάμεσα στην πλειοψηφία των ινδουιστών και στη μειοψηφία των μουσουλμάνων στη χώρα.

Το επικό φιλμ «Παντμαβάτι», το οποίο είναι βασισμένο ως ένα βαθμό σε ιστορικά γεγονότα, φημολογείται ότι περιέχει μια ονειρική σκηνή με την ομώνυμη μυθική ινδουίστρια βασίλισσα και έναν μουσουλμάνο σουλτάνο εισβολέα. Η βασίλισσα λέγεται ότι αυτοπυροπολήθηκε για

να μην πέσει στα χέρια του μουσουλμάνου εισβολέα Αλαουντίν Χιλί.

Η ταινία βασίζεται σε ένα ποίημα του 16ου αιώνα, για το οποίο οι ιστορικοί λένε ότι δεν καταγράφει τα πραγματικά γεγονότα.

Αυτό δεν έχει και τόσο πολύ σημασία για το Μπόλιγουντ που πάντα βρίσκει αφορμές για περίπλοκες χορογραφίες, εντυπωσιακά σκηνικά και όχι και τόσο καλά γραφικά σε υπολογιστή. Ας πούμε ότι σαν κλασική μπολιγουντιανή υπερπαραγωγή, η ταινία δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τις σκηνές χορού.

Οι διαμαρτυρίες είναι πάντως ιστορικού περιεχομένου και όχι αισθητικού.

Την οργή συγκεντρώνει ειδικά η ηθοποιός Ντιπίκα Παντουκόν, για την οποία μέλος ακροδεξιάς ομάδα ινδουιστών απείλησε να της κόψει τη μύτη.

Ακόμη περισσότερο προχώρησε μέλος του κυβερνόντος κόμματος BJP, ο Σουράτζ Παλ Αμού, που είχε φτάσει να προσφέρει 1,6 εκατ. δολάρια σαν αμοιβή για όποιον… την αποκεφαλίσει! Αργότερα -ευτυχώς- απέσυρε την πρόταση.

Υπάρχει και προϊστορία από όσους δεν θέλουν να «διαβάσουν» την ταινία σαν μια ιστορία με υψηλά νοήματα, για τον Θεό και την αναζήτηση της τελειότητας.

Το Ιανουάριο ινδουιστές μέλη της σκληροπυρηνικής ομάδας Karni Sena εισέβαλαν στο χώρο όπου γυρίζονταν η ταινία και επιτέθηκαν στον σκηνοθέτη και την παραγωγή. Η ίδια ομάδα, αναφέρει το CNN, έχει βανδαλίσει σινεμά και έχει προχωρήσει σε διαμαρτυρίες κατά της ταινίας επειδή «διαστρεβλώνει την Ιστορία».

Μετά από αυτά, η ασφάλεια για την Παντουκόν, που είναι μια από τις μεγαλύτερες σταρ στη χώρα της, είναι αυξημένη ενώ και το κλίμα για την ταινία δεν είναι καλό.

Η πρεμιέρα ήταν προγραμματισμένη για την 1η Δεκεμβρίου, οι παραγωγοί όμως αποφάσισαν «εθελοντικά» να μεταθέσουν την πρεμιέρα. Ακόμη και έτσι, γράφει το CNN, δεν κόπασαν οι αντιδράσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα ο επικεφαλής του κρατιδίου Μάντια Πραντές δήλωσε ότι η ταινία θα απαγορευτεί εκτός αν περικοπούν οι σκηνές που έχουν προκαλέσει τις διαμαρτυρίες.

Μεταξύ λογοκρισίας και βανδαλισμών, η πρεμιέρα για την ώρα έχει μπει στον πάγο.

The post Γιατί απειλούν να αποκεφαλίσουν τη σούπερ σταρ του Μπόλιγουντ; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα