Για τη Νίκη Μαραγκού: «Κύπρος, γυναικεία φωνή και μνήμη»

Το King’s College London (Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και Τμήμα Κλασικών Σπουδών) και η Βρετανική Σχολή Αθηνών διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Κύπρος, γυναικεία φωνή και μνήμη: Λογοτεχνία, τέχνες και ιστορία στο έργο της Νίκης Μαραγκού». Η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Η Νίκη Μαραγκού και το έργο της (1948-2013)», που πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη

του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

«Γεννήθηκα το 1948 στη Λεμεσό», έγραφε στο βιογραφικό της η βραβευμένη συγγραφέας και εικαστικός Νίκη Μαραγκού, που έφυγε άκαιρα από τη ζωή, «Ο πατέρας μου ήταν από την Αμμόχωστο και η μάνα μου από την Κοζάνη. Αυτό με βοήθησε να διατηρήσω μια πλατιά εικόνα του ελληνικού ορίζοντα μεγαλώνοντας στο ανατολικότερο σημείο του». Το διάστημα 1965-1970, η Νίκη Μαραγκού σπούδασε κοινωνιολογία στο Βερολίνο «…και χρειάστηκα τα αποχαυνωτικά μεσημέρια της Λευκωσίας για να ξαναθυμηθώ ποια είμαι», έλεγε.

Με την επιστροφή της στην Κύπρο συνεργάστηκε με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε επιμέλειες εκδόσεων, και με την εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος. Από το 1980 ως το 2007 διεύθυνε τον εκδοτικό οίκο βιβλιοπωλείο Κοχλίας στη Λευκωσία: «Έκανα διάφορες δουλειές, δίδαξα κεραμική σε τυφλούς, εργάστηκα δέκα χρόνια στο θέατρο, έκανα έξι εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής. Το κεντρικό όμως σημείο στη ζωή μου υπήρξε πάντα η σχέση μου με τη γλώσσα, την αρχαία, τη βυζαντινή, τη νέα. Γι’ αυτό άνοιξα βιβλιοπωλείο στη Λευκωσία, για να έχω όλα τα βιβλία που θέλω, γι’ αυτό ξαναπήγα πίσω στο πανεπιστήμιο ψάχνοντας για λέξεις για τα νέα παιγνίδια μου».

Λάτρευε τα ταξίδια, τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους αλλά και τις ιστορίες των τόπων, των δρόμων και των αντικειμένων και τις διηγούνταν με πάθος. Και ένιωθε τυχερή που γεννήθηκε σε μια εποχή πλούσια σε βιώματα: «Αισθάνομαι ότι υπήρξαμε μια τυχερή γενιά που βίωσε ακραίες καταστάσεις. Από τη γιαγιά μου στον αργαλειό, τους γύφτους με αρκούδες να χορεύουν στους σημερινούς υπολογιστές».

Νίκη Μαραγκού, Κήπος, νερό, θάλασσα, ψάρια

Έxει εκδώσει βιβλία πoίησης και πεζoγραφίας και βιβλία για παιδιά. Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων και της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Το 2004, το ποίημά της «Τριαντάφυλλα» αναρτήθηκε στις αίθουσες αναμονής νοσοκομείων της Αγγλίας και τρία χρόνια αργότερα το βιβλίο της «Ο Δαίμων Της Πορνείας» επιλέγηκε από το περιοδικό Διαβάζω σαν ένα από τα δέκα καλύτερα βιβλία με διηγήματα της χρονιάς για την Ελλάδα. Στίχοι της έχουν συμπεριληφθεί στο «European constitution in verse of the Brussels Poetry Collective» (2009) και στον ψηφιακό δίσκο «Nachrichten von der Poesie» (Random House) που επιμελήθηκε ο Γιόακιμ Σαρτόριους.

Επίσης έχει κάvει 7 ατoμικές εκθέσεις ζωγραφικής και έλαβε μέρoς με έργα της στις Μπιεvάλε Χαρακτικής της Λoυμπλιάvας τo 1993 και του Καΐρoυ τo 1996.

Η Νίκη Μαραγκού ήταν μια πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα με ασυνήθιστη ευαισθησία και ευρύ πνευματικό ορίζοντα και η συνεισφορά της στην πολιτιστική ζωή της Κύπρου υπήρξε πολύπλευρη και δυναμική. Ο άκαιρος θάνατός της –σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Αίγυπτο τον Φεβρουάριο του 2013- άφησε ένα μεγάλο κενό, σταματώντας μια πλούσια και δημιουργική καριέρα.

Νίκη Μαραγκού, Majestic hotel στην Αλεξάνδρεια, το ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Ε.Μ. Φόρστερ

Η ημερίδα έχει στόχο να αξιολογήσει το έργο της τοποθετώντας το μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της σύγχρονης κυπριακής λογοτεχνίας, της ιστορίας και της τέχνης.

Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν ο Ρόντερικ Μπίτον, καθηγητής στην Έδρα «Κοραής» Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, King’s College London και η Πολίνα Ταμπακάκη, ερευνήτρια «Νίκη Μαραγκού», King’s College London.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονται οι Μαρία Νικολοπούλου, Φλώρα Μανακίδου, Ελένη Παπαργυρίου, Νίκος Φαλαγκάς, Νικολέττα Χατζηπαύλου, Ευριπίδης Γαραντούδης, Μαρία Μανδαμαδιώτου, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου και Σία Αναγνωστοπούλου.

Κατά το κλείσιμο της ημερίδας θυμούνται τη Νίκη Μαραγκού οι Μιχάλης Γκανάς, Διονύσης Καψάλης, Εντμέ Λεβέντη, Τζούλια Τσιακίρη, Μιλτιάδης Χατζόπουλος, Άννα Μπογκιγκιάν.

Info

Ημερίδα:«Κύπρος, γυναικεία φωνή και μνήμη: Λογοτεχνία, τέχνες και ιστορία στο έργο της Νίκης Μαραγκού»Διεύθυνση: Βρετανική Σχολή Αθηνών, Σουηδίας 52, ΚολωνάκιΗμερομηνία: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017, Ώρα: 09:30-19:45Ελεύθερη είσοδος

Αναλυτικό πρόγραμμα

9.30 – 10.00 Εγγραφή-Εισαγωγή

10.00 – 11.30 «Η Αφέλεια και η Μαεστρία της Έκφρασης»

Μαρία Νικολοπούλου: Η πολυφωνία της μνήμης: Κλαίρης Μιτσοτάκη, Η Νίκη σαν φοίνικαςΦλώρα Μανακίδου: «Εκφραστικοί» περίπατοι στην ποίηση της Νίκης Μαραγκού: Το θαύμα του καθημερινούΕλένη Παπαργυρίου: Λογοτεχνία και φωτογραφία: Η περίπτωση της Νίκης Μαραγκού

11.30 – 12.00 Διάλειμμα

12.00 – 13.00 «

Η Γλυκειά χώρα Κύπρος: Μυθοπλασία και πραγματικότητα»

Νίκος Φαλαγκάς: Η βιογραφία ως μυθοπλασία: Ο Ευάγγελος Λουίζος από τη γενιά του τριάντα στο Είναι ο πάνθηρας ζωντανός;Πολίνα Ταμπακάκη: Η Νίκη Μαραγκού και η «Κόρη των Αθηνών»: Κύπρος και γυναικεία γραφή, τραύμα και αφήγηση

13.00 – 14.30 Διάλειμμα

14.30 – 15.30 «Η ποίηση της Νίκης Μαραγκού»

Νικολέττα Χατζηπαύλου: H ανασύνθεση του παρελθόντος στο ποιητικό έργο της Νίκης ΜαραγκούΕυριπίδης Γαραντούδης: Οι τόποι και οι άνθρωποι στην ποίηση της Νίκης Μαραγκού

15.30 – 16.00 Διάλειμμα

16.00 – 17.30 «Η Νίκη Μαραγκού και η Ιστορία»

Μαρία Μανδαμαδιώτου: Η εισβολή του 1974 στις Δεκαοκτώ αφηγήσεις της Νίκης Μαραγκού: Μνήμη και ιστορίαΦραγκίσκη Αμπατζοπούλου: Η Νίκη Μαραγκού και οι αφηγήσεις γυναικών της ΚύπρουΣία Αναγνωστοπούλου: Οι διαφορετικές χρονικότητες της Κύπρου στο έργο της Νίκης Μαραγκού

17.45 – 19.30 Κλείσιμο ημερίδας: «Θυμόμαστε τη Νίκη»

Μιχάλης ΓκανάςΔιονύσης ΚαψάληςΕντμέ ΛεβέντηΤζούλια ΤσιακίρηΜιλτιάδης ΧατζόπουλοςAnna Boghiguian

The post Για τη Νίκη Μαραγκού: «Κύπρος, γυναικεία φωνή και μνήμη» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα