ΕΚΠΑ: Αναγόρευση του καθηγητή Χειρουργικής Αρθουρ Λι σε επίτιμο διδάκτορα Ιατρικής

11:33 4/6/2018 - Πηγή: Protagon

Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής θα αναγορεύσει την Τρίτη 5/6, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον καθηγητή Χειρουργικής και πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Αρθουρ Λι, επιστήμονα με σημαντική και διεθνώς αναγνωρισμένη προσφορά στην ιατρική Επιστήμη, αλλά και στη δημόσια ζωή της χώρας του.

Ο 72χρονος

καθηγητής γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ και μετά τις βασικές του σπουδές στη χώρα του συνέχισε την εκπαίδευση του στην Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Cambridge της Αγγλίας. Ακολούθησε η ειδικότητα του στην Χειρουργική στην Αγγλία αλλά και στο Mass General Hospital του Πανεπιστημίου του Harvard με ιδιαίτερη εξειδίκευση στην χειρουργική Ήπατος/Χοληφόρων και Ανώτερου Πεπτικού .

Επέστρεψε για λίγο στο Royal Free Hospital του Λονδίνου ως Consultant και το 1982 εξελέγη καθηγητής και Foundation Chair της Χειρουργικής στο Chinese University of Hong Kong (Κινεζικό Πανεπιστήμιο Χονγκ Κονγκ). Εξελέγη κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και στη συνέχεια πρόεδρος του Πανεπιστημίου μέχρι το 2002, όταν και ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Ακαδημαϊκές διακρίσεις
Το 1980 τιμάται με το βραβείο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Έρευνα στην Χειρουργική και δυο χρόνια αργότερα με το Moynihan Medal της Εταιρείας των Χειρουργών της Μεγάλης Βρετανίας και Ισλανδίας.

Το 1993, στο University College και Middlesex School of Medicine, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου αναγορεύεται Pierce Gould Επισκέπτης Καθηγητής .

Το 1995 εκλέγεται Καθηγητής στο Royal Brisbane Hospital , στο Πανεπιστήμιο Queensland της Αυστραλίας

Το 1996 τιμάται από το Royal College of Surgeons of Edinburgh με το Προεδρικό Χρυσό Μετάλλιο που δίνεται σπάνια σε ξένους χειρουργούς με διεθνή προσφορά

Από το 1997 μέχρι το 2007 τιμάται με τις ανώτατες διακρίσεις από τις πιο έγκριτες Ιατρικές Εταιρείες όπως οι: Royal Society of Medicine , Royal College of Surgeons of Ireland, the American College of Surgeons και American Surgical Association

Τιμάται με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα των Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Hull στην Αγγλία , από το Πανεπιστήμιο Soka της Ιαπωνίας, από το University College του Λονδίνου, από το University of the West of England, από το Chinese University of Hong Kong , από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Hong Kong.
Το 2004 εισάγεται ως Regent to the Court of the Royal College of Surgeons of Edinburgh, ενώ το 2007 γίνεται δεκτός ως Member of the Court of Patrons of the Royal College of Surgeons of England, την ανώτατη διάκριση που μπορεί να δώσει το Κολέγιο .

Ως υπουργός νομοθέτησε ένα πρωτοποριακό Fund, το Matching Grant Scheme. Για κάθε δολάριο που συγκέντρωνε από δωρεές κάποιος καθηγητής ή πανεπιστημιακό τμήμα, εξασφάλιζε επιπλέον ένα, δηλαδή είχαν 2 δολάρια για το ερευνητικό τους έργο . Στην αρχή δυσανασχέτησαν, αλλά τελικά μάζεψαν 2,3 δισ. την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου και παρά τις αρχικές ενστάσεις ζήτησαν τελικά τη συνέχιση του προγράμματος.

Το σχήμα αυτό συνεχίστηκε και για τρίτη χρονιά, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 3 δισ., ποσό που μοιράστηκαν τα τρία πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ. Ο τιμώμενος καθηγητής είχε πείσει το κράτος ότι η καλύτερη επένδυση του είναι στη Παιδεία και η επιλογή του αυτή δικαιώθηκε.

The post ΕΚΠΑ: Αναγόρευση του καθηγητή Χειρουργικής Αρθουρ Λι σε επίτιμο διδάκτορα Ιατρικής appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα