«Οχι» σε αποφυλάκιση της Ηριάννας, Κοντονής κατά των δικαστών

Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση, δια του αρμοδίου υπουργού Δικαιοσύνης, σχολιάζει αποφάσεις Δικαστηρίων. Αυτή τη φορά με αφορμή την απόρριψη από το Εφετείο Αναστολών του αιτήματος αποφυλάκισης της Ηριάννας -απόφαση, που ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών αποτέλεσε για εμάς μια δυσάρεστη έκπληξη, γιατί η στάση της αιτούσας -της κοπέλας που έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη- καθ’ όλο το χρόνο υποδικίας της ήταν απολύτως υποδειγματική, καθώς τήρησε όλα τα καταναγκαστικά δικονομικά μέτρα που

της είχαν επιβληθεί».

«Οι πολίτες ζητούν ίσα μέτρα και σταθμά. Είναι περίεργο ότι ορισμένοι που καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές για εμπορία ναρκωτικών έχουν δικαίωμα αναστολής μέχρι την εκδίκαση, ενώ άλλοι, όπως η συγκεκριμένη δεν μπόρεσε να πάρει το ευεργέτημα ούτε από το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση ούτε από αυτό που συνεδρίασε σήμερα» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Κοντονής.

Νωρίτερα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών απέρριψε το αίτημα της 29χρονης Ηριάννας για αναστολή εκτέλεσης της ποινής κάθειρξης 13 ετών που της έχει επιβληθεί. Η υποψήφια διδάκτορας είχε κριθεί ένοχη για ένταξη και συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Απορριπτική ήταν η εισήγηση του εισαγγελέα που εκτίμησε ότι εάν η 29χρονη αφεθεί ελεύθερη, είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα αδικήματα. Επιπλέον, κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται στην πρώτη φάση της και άρα σε όχι τόσο σημαντικό στάδιο που να συντρέχει υπέρμετρη βλάβη αν προφυλακιστεί μέχρι να γίνει η δίκη στο εφετείο.

Η Ηριάννα που κρατείται σήμερα στις γυναικείες φυλακές Θήβας, είπε στους δικαστές:

«Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα πρόγραμμα για παιδιά. Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν. Αισθάνθηκα-και δεν ξέρω αν πρέπει να το πω αυτό-προσβεβλημένη».

Εξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί, φίλοι της Ηριάννας αλλά και αλληλέγγυοι που συμπαραστέκονται στην νεαρή πιστεύοντας στην αθωότητά της. Μάλιστα, στο δικαστήριο κατέθεσαν και καθηγήτριες που εκθείασαν το ήθος και τον χαρακτήρα της κατηγορούμενης. Να θυμίσουμε ότι το αποδεικτικό στοιχείο που οδήγησε στη καταδίκη της Ηριάννας ήταν ένα μερικό αποτύπωμα, σε γεμιστήρα εκτός όπλου, το οποίο είχε εντοπιστεί μαζί με άλλο «ορφανό» οπλισμό στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.

Ο εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί και η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που έχει καταθέσει για λόγους υγείας και ο 33χρονος συγκατηγορούμενος της Ηριάννας, ο οποίος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

The post «Οχι» σε αποφυλάκιση της Ηριάννας, Κοντονής κατά των δικαστών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα