«Δεν βρέθηκαν μολυσμένα αβγά στην Ελλάδα» βεβαιώνει ο ΕΦΕΤ

23:05 4/9/2017 - Πηγή: Protagon

Καθαρά τα αβγά όπως και τα παράγωγά τους στην Ελλάδα σε σχέση με το διατροφικό σκάνδαλο των μολυσμένων αβγών που έχει πλήξει δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μονάδες εκτροφής παραμένουν αποκλεισμένες σε χώρες όπου «έχει επιβεβαιωθεί η παράνομη χρήση του παρασιτοκτόνου fipronil».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει σχετικά ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη των ενδιαφερομένων

χωρών για την «άντληση διδαγμάτων» από την κρίση, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Στην Ελλάδα εντατικούς ελέγχους για πιθανή παρουσία της δραστικής ουσίας fipronil σε αβγά και προϊόντων τους, συνεχίζει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία, τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών μελών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δειγμάτων αβγών και προϊόντων τους (δείγματα επισήμου ελέγχου και αυτοελέγχου επιχειρήσεων) για την ανίχνευση της παρουσίας fipronil, ήταν όλα αρνητικά.

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 28.08.2017, ότι διακινήθηκε από γαλλική επιχείρηση σε ελληνική επιχείρηση, προϊόν αυγού με παρουσία της μη εγκεκριμένης δραστικής ουσίας fipronil.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για παστεριωμένο ασπράδι αυγού (αλβουμίνη) σε σκόνη (300Kg), το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική επιχείρηση για τη δημιουργία μιγμάτων σε αναλογία 1 προς 100, τέτοια ώστε η συγκέντρωση του fipronil στο τελικό προϊόν (ξηρό μίγμα) να είναι τουλάχιστον 15 φορές μικρότερη από το προαναφερθέν νομοθετικό όριο των 0,005mg/Kg.

«Συνεπώς, όπως προκύπτει και από τα αντίστοιχα εργαστηριακά αποτελέσματα των ληφθέντων μιγμάτων, τα οποία ήταν όλα αρνητικά, δεν υφίσταται θέμα για τη δημόσια υγεία, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι τα ξηρά μίγματα θα αραιωθούν περαιτέρω προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα τελικά προϊόντα που διατίθενται προς κατανάλωση» επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ.

Το fipronil είναι ένα ευρέως φάσματος εντομοκτόνο και ακαρεοκτόνο. Επιτρέπεται για χρήση στην καταπολέμηση εντόμων, όπως ψύλλοι, ψείρες, τσιμπούρια και ακάρεα σε κατοικίδια ζώα, όπως σκύλοι και γάτες. Έχει εγκριθεί, επίσης, η χρήση του ως φυτοπροστατευτική δραστική ουσία για τον έλεγχο διαφόρων εντόμων του εδάφους. Η χρήση του περιορίζεται σε σπόρους λαχανικών (όπως πράσο, κρεμμύδι, κουνουπίδι, μπρόκολο κα). Δεν επιτρέπεται η χρήση του fipronil σε παραγωγικά ζώα, όπως πουλερικά. Επιπλέον, απαγορεύεται η χρήση του σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Στον Κανονισμό 396/2005 ορίζονται τα ανώτατα όρια (0,005 mg/kg – ppm), μεταξύ άλλων σε αβγά και κρέας πουλερικών.

Η επιμόλυνση των αβγών αποδόθηκε στη χρήση νομίμων σκευασμάτων, στα οποία είχε προστεθεί το fipronil παράνομα για την αποτελεσματική καταπολέμηση του κόκκινου ακάρεως (Dermanyssus gallinae) στα πουλερικά. Τα σκευάσματα αυτά τα χρησιμοποιούσαν εταιρείες απεντόμωσης σε πτηνοτροφικές μονάδες. Η Ολλανδία ήταν η χώρα, σε πτηνοτροφικές μονάδες της οποίας, για πρώτη φορά εντοπίσθηκε η ανωτέρω επιμόλυνση.

Τα μέχρι σήμερα εμπλεκόμενα με την υπόθεση κράτη είναι: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Ελλάδα, η Τσεχία, η Γερμανία, η Δανία, η Εσθονία, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ιράκ, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, ο Λίβανος, η Λιβερία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, το Κατάρ, η Μάλτα, η Νήσος του Μαν, η Νορβηγία, η Νότια Αφρική, η Αγκόλα, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, οι Ολλανδικές Αντίλλες, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Σερβία και Μαυροβούνιο, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Τουρκία, η Τσεχία, η Φινλανδία και το Χονγκ Κονγκ.

The post «Δεν βρέθηκαν μολυσμένα αβγά στην Ελλάδα» βεβαιώνει ο ΕΦΕΤ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
ελλαδα, εφετ, εφετ, διατροφικο σκανδαλο, χονγκ κονγκ, υφίσταται, γαλλια, λιχτενστάιν, ουγγαρια, ρωσία, σλοβενία, σλοβακία, protagon, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα, λιβανος, σλοβακία, χωρες, σλοβενία, ρωσία, αφρικη, βελγιο, βουλγαρια, γερμανια, δανια, ζωα, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, θεμα, ιρλανδια, ιρακ, ισπανια, ιταλια, μαλτα, ολλανδια, ουκρανια, ρουμανια, σουηδια, υγεια, ψειρες, ψυλλοι, protagon, αυστρια, ακαρεα, αγκολα, αραβικα, βρισκεται, γατες, ελβετια, ενιαιος φορεας, επικοινωνια, ερχονται, εσθονια, ζωοτροφες, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, υποθεση, υφίσταται, καταρ, κοκκινου, λιχτενστάιν, λουξεμβουργο, μαυροβουνιο, μπροκολο, νορβηγια, νοτια αφρικη, ξηρα, ορια, ουσια, πολωνια, σαουδικη αραβια, σερβια, συγκεντρωση, σκυλοι, τουρκια, τσεχια, φινλανδια, φορα, χονγκ κονγκ, χωρα, κρεας, νησος, protagon.gr, κρεας αλογου
Τυχαία Θέματα