Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τους εμπρησμούς της Marfin και του ΙΑΝΟΥ

Η δίκη για την υπόθεση της Marfin άρχισε καθυστερημένα, έξι χρόνια αφότου πραγματοποιήθηκε ο εμπρησμός της τράπεζας στις 5 Μαΐου του 2010, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις νέοι άνθρωποι. Και τώρα το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο εξέδωσε το πόρισμά του: ο βασικός κατηγορούμενος, 34χρονος Θ. Σίψας κρίνεται αθώος. Το ίδιο και ο 34χρονος Π. Ανδρεάδης ή Αντρέεβ που κατηγορούνταν για την

επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» που έγινε την ίδια ημέρα κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων. Οπως ανέφερε η εισαγγελέας, από κανένα αποδεικτικό στοιχείο της διαδικασίας δεν προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για την ανάμειξη των κατηγορουμένων στις εμπρηστικές επιθέσεις.

Αλλωστε, κατά τη διάρκεια της δίκης κανένας μάρτυρας δεν αναγνώρισε τους κατηγορουμένους ως δράστες των επιθέσεων. Οι ίδιοι αντιμετώπιζαν, κατά περίσταση, αδικήματα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθοράς ξένης περιουσίας. Αλλά πέρασαν 2.329 ημέρες μέχρι να καθίσουν στο εδώλιο, πράγμα που έγινε για πρώτη φορά στις 19 Σεπτεμβρίου του 2016.

Οι δύο κατηγορούμενοι κατά την απολογία τους καταδίκασαν τις εμπρηστικές επιθέσεις και ευχήθηκαν να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι. Ο Ανδρεάδης υποστήριξε ότι δε βρισκόταν καν στην πορεία εκείνη την ημέρα. Ενώ ο Σίψας υποστήριξε ότι τον στοχοποιούν επειδή είναι αναρχικός και τόνισε ότι είναι υπέρ της ελευθερίας και κατά της άσκησης βίας.

«Αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Δηλώνω αθώος. Εχω καταδικάσει την επίθεση στην τράπεζα Marfin από το 2011. Ως άνθρωπος που αγωνίζεται για την αντιεξουσία και την ελευθερία δεν θα μου επέτρεπα να κάνω αυτό για το οποίο κατηγορούμαι» είπε ο ίδιος στην έναρξη της απολογίας του.

Περιέγραψε τη διαδρομή που ακολούθησε εκείνη την ημέρα από την στιγμή που άφησε την μοτοσικλέτα του στο Πεδίο του Αρεως μέχρι και την ώρα που προσήχθη από τους αστυνομικούς την ώρα που βρισκόταν στο πάρκο της οδού Ναυαρίνου στα Εξάρχεια. «Ξεκίνησα από το Πεδίο του Αρεως όπου άφησα και την μοτοσικλέτα μου. Προχώρησα προς την οδό Πατησίων για να πάω στο Σύνταγμα. Σοκαρίστικα με τον όγκο του κόσμου που υπήρχε εκείνη ημέρα (···). Οταν αντιλήφθηκα καπνούς στην οδό Σταδίου σταμάτησα να δω τι συμβαίνει στην τράπεζα Marfin. Κάποια στιγμή ανέβηκα στο πεζοδρόμιο. Ακουσα να φωνάζουν και να ζητάνε βοήθεια και να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από το κτήριο. Εβλεπα κόσμο με μπουκάλια νερού να προσπαθεί να σβήσει φωτιά και αργότερα άκουσα να πέφτουν δακρυγόνα. Και τότε επειδή κατάλαβα ότι θα έρθουν και θα πλησιάσουν τα ΜΑΤ κατέβηκα προς το πεζοδρόμιο και προχώρησα προς το Σύνταγμα», είπε στην απολογία του.

Τη μαύρη ημέρα που έχει στοιχειώσει την ελληνική κοινωνία, τρία άτομα, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, έσπασαν το τζάμι της εισόδου του υποκαταστήματος Marfin Bank, στην οδό Σταδίου 23, πέταξαν μέσα μία μολότοφ και αμέσως μετά ένα μπουκάλι με βενζίνη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά στο κτίριο. Οκτώ εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο κατάστημα.

Οι πέντε κατάφεραν να βγουν με ασφάλεια, αλλά με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τρία άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα. Οι τρεις που δεν κατάφεραν να βγουν έξω εγκαίρως πέθαναν από ασφυξία που προκλήθηκε από τις αναθυμιάσεις και τον πυκνό καπνό που είχε τυλίξει όλο το κτίριο. Ανάμεσά τους βρισκόταν μία έγκυος γυναίκα, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου. Μαζί της ξεψύχησαν η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης.

The post Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τους εμπρησμούς της Marfin και του ΙΑΝΟΥ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα