Αποκάλυψη: «Οι καταλανοί αυτονομιστές ιδρύουν «ψηφιακό» κράτος»

«Με τον ίδιο τρόπο που ένας Έλληνας θέλει να είναι Έλληνας και Ευρωπαίος, ένας Καταλανός θέλει να είναι Καταλανός και Ευρωπαίος», δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπρόσωπος της περιφέρειας της Καταλονίας στην ΕΕ, Αμαντέου Αλταφάζ*, την ώρα που ο ισπανικός Τύπος φέρνει στο φως το σχέδιο των αυτονομιστών για ένα νέο ανεξάρτητο «ψηφιακό» κράτος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισπανικό Τύπο, οι καταλανοί αυτονομιστές κατηγορούνται ότι στράφηκαν για βοήθεια στους Εσθονούς (σ.σ. στο πλαίσιο της λεγόμενης ψηφιακής προεδρίας της ΕΕ) ,

ώστε να «στήσουν» τη νέα «ψηφιακή κυβέρνηση» που θα αναλάβει τα ηνία της Καταλονίας ως ανεξάρτητου πια κράτους.

Τα έγγραφα που επικαλούνται για τις αποκαλύψεις τους μεγάλες εφημερίδες της Μαδρίτης όπως η El Pais, κατασχέθηκαν στις πρόσφατες επιδρομές της ισπανικής αστυνομίας στα εκλογικά κέντρα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου και τις υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης στην Βαρκελώνη. Σύμφωνα με αυτά, καταλανοί αξιωματούχοι ταξίδευαν τον τελευταίο καιρό σε τακτά χρονικά διαστήματα στην Εσθονία, ώστε να λάβουν τεχνογνωσία και συμβουλές για να οργανώσουν την online κυβέρνηση της επόμενης ημέρας στην Καταλονία.

Σύμφωνα πάντα με την El Pais, τα εν λόγω έγγραφα αποτελούν την απόδειξη ότι τα σχέδια για την ίδρυση του νέου καταλανικού κράτους είχαν προχωρήσει πολύ περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί. «Η καταλανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποκαταστήσει το ισπανικό κράτος με μία πλήρως ψηφιακή διακυβέρνηση, για την οποία προετοιμάζεται εδώ και δύο χρόνια», ισχυρίζεται η μεγαλύτερη εφημερίδα της Μαδρίτης.

Αλταφάζ: «Η Καταλονία φιλοδοξεί να γίνει αφοσιωμένος εταίρος της ΕΕ»

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόσωπος της περιφέρειας της Καταλονίας στην ΕΕ, Αμαντέου Αλταφάζ, χαρακτήρισε «βαθιά απογοητευτικό» το γεγονός ότι η Κομισιόν «δεν ενθάρρυνε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης».

« Μετά τη βία που άσκησε η ισπανική αστυνομία ενάντια σε ειρηνικούς πολίτες που ήθελαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου, η ουδετερότητα δεν είναι πια ουδέτερη. Νομίζω ότι η μόνη δυνατή εξήγηση είναι η έλλειψη πραγματικής αυτονομίας και πολιτικής ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δυστυχώς», τόνισε, «αποδείχθηκε ότι η ΕΕ παραμένει ένα ιδιωτικό κλαμπ κρατών».

Η Κομισιόν από την πλευρά της, συνεχίζει να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι το Καταλανικό είναι ένα εσωτερικό θέμα της Ισπανίας και αρνείται να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή, όσο δεν υπάρχει σχετικό αίτημα από την κυβέρνηση Ραχόι.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου για το μέλλον της Ευρώπης, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε με τον πλέον σαφή τρόπο πως δεν επιθυμεί την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για ένα φαινόμενο ντόμινο, δεδομένων των αποσχιστικών απειλών και σε άλλες περιφέρειες της ΕΕ (Κορσική κτλ).

«Δεν θέλω μια Ευρωπαϊκή Ένωση που μετά από 15 χρόνια θα έχει 98 κράτη. Είναι ήδη σχετικά δύσκολο με τα 28 κράτη-μέλη, δεν είναι πιο εύκολο με τα 27 (σ.σ. μετά τη αποχώρηση της Βρετανίας), αλλά με 98 κράτη, μου φαίνεται αδύνατο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για μια διαμεσολάβηση, κυρίως διεθνή, από την πλευρά του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, απορρίπτονται συστηματικά τόσο από τη Μαδρίτη, όσο και από τους ευρωπαίους ηγέτες», σημείωσε, εξηγώντας πως αν είτε η Επιτροπή, είτε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δέχονταν να μεσολαβήσουν τη στιγμή που μόνο ένα μέρος ζητά τη διαμεσολάβηση, αυτό θα οδηγούσε σε σημαντικές στρεβλώσεις στην ΕΕ.

Ο Αλταφάζ πάντως διαβεβαιώνει τις Βρυξέλλες ότι στην Καταλονία υπάρχει τα τελευταία χρόνια ένα κίνημα λαϊκής βάσης που είναι πραγματικά φιλοευρωπαϊκό. «Η Καταλονία θέλει να ασκήσει την κυριαρχία της και να τη μοιραστεί με τους ευρωπαίους εταίρους της, ειδικά σε όλους τους τομείς στους οποίους η συνεργασία μαζί μας κάνει πιο ισχυρούς. Η Καταλονία φιλοδοξεί να γίνει αφοσιωμένος εταίρος της ΕΕ», υπογραμμίζει με νόημα για να συμπληρώσει αναφορικά με το ζήτημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης :

«Αν κοιτάξει κανείς την ιστορία του ευρωπαϊκού σχεδίου, είναι προφανές ότι τα μικρότερα και τα μεσαία κράτη μέλη δεσμεύονται να ενσωματώσουν και να εμβαθύνουν την πολιτική Ένωση. Είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε στον σημερινό κόσμο της παγκοσμιοποίησης».

*O Αμαντέου Αλταφάζ είναι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Καταλανικής κυβέρνησης στην ΕΕ από το 2015. Διετέλεσε αναπληρωτής προϊστάμενος του γραφείου του τέως Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν (2012-2014), εκπρόσωπος Τύπου του Όλι Ρεν (2009-2012) και εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Ανάπτυξης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας Λουί Μισέλ (2006-2009). Πριν από το 2006, ο Αλταφάζ εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo» στις Βρυξέλλες.

The post Αποκάλυψη: «Οι καταλανοί αυτονομιστές ιδρύουν «ψηφιακό» κράτος» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα