Αντιμέτωπος με το (σκοτεινό) παρελθόν του ο Λεχ Βαλέσα

12:14 1/2/2017 - Πηγή: Protagon

«Κάτι υπέγραψε» στη φυλακή – το είχε παραδεχτεί εξάλλου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό το «κάτι» βάζει τώρα τον ιστορικό πολωνό ηγέτη, έναν θρύλο του αγώνα κατά του σοβιετικού ολοκληρωτισμού, σε θέση άμυνας.

Ο Λεχ Βαλέσα δεν είχε κρύψει ότι, μερικά χρόνια προτού ηγηθεί του αγώνα κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος, «δεν βγήκε τελείως καθαρός από τη φυλακή». Παραδέχθηκε ότι είχε υπογράψει μια δέσμευση παροχής πληροφοριών στη μυστική αστυνομία του καθεστώτος

του Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι, ωστόσο επέμεινε ότι ποτέ δεν άσκησε αυτή του την αποστολή. Ενα ειδικό δικαστήριο τον είχε αθωώσει σχετικά το 2000.

Τώρα, όμως η έρευνα πιστοποιεί ότι η υπογραφή του σε έγγραφα των πολωνικών μυστικών υπηρεσιών, τα οποία αποδείκνυαν ότι πήρε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, είναι γνήσια!

Ο Λεχ Βαλέσα σε συνέτευξή του το 2016 (Reuters)

Πώς έχουν όμως τα πράγματα;

Στο τέλος της δεκαετίας του 1970 ένας εργάτης από τα ναυπηγεία του Γκντανσκ, ο Λεχ Βαλέσα, έγινε γνωστός στη χώρα του και έπειτα σε όλο τον κόσμο για τη δυναμική κινητοποίηση κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος. Το συνδικάτο «Αλληλεγγύη» και οι αγώνες του άνοιξαν τον δρόμο για πολιτικό πλουραλισμό λίγο προτού καταρρεύσει πολιτικά όλη η ανατολική Ευρώπη. Σύμβολο εκείνων των αγώνων, ο Βαλέσα είχε ρόλο από την πρώτη στιγμή στις μετακομμουνιστικές κυβερνήσεις ενώ ως σήμερα παραμένει μια αγαπητή φυσιογνωμία στη χώρα.

Παρά ταύτα, από τη δεκαετία του 1980 είχε ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για το εάν ο Λεχ Βαλέσα ήταν συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών SB την περίοδο του κομμουνισμού. Μια συζήτηση που δεν ήταν εντελώς αβάσιμη.

Τα επίμαχα έγγραφα από τη δεκαετία του 1970 (REUTERS/Kacper Pempel/File Photo)

Τα έγγραφα από την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες, τα οποία αποδείχτηκε ότι υπογράφηκαν από τον Βαλέσα, προέρχονταν από το αρχείο του πρώην κομμουνιστή υπουργού Εσωτερικών, στρατηγού Τσέσλαβ Κίστσακ, ο οποίος πέθανε στο τέλος του 2015. Οι αρχές τα ανακάλυψαν στο σπίτι του και φαίνεται ότι τα οποία πήρε μαζί του από το υπουργείο. Επειδή υπήρχε η υποψία ότι τα έγγραφα μπορεί να παραποιήθηκαν για να σπιλωθεί το όνομα του Βαλέσα διατάχθηκε γραφολογική έρευνα.

Σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, οι ειδικοί εξέτασαν 52 έγγραφα με την υπογραφή του Βαλέσα χρονολογημένα από το 1971 ως το 1974. Πρόκειται για εκθέσεις που συνέταξε ο Βαλέσα καθώς και για αποδείξεις των 1.700 ζλότι που είχε λάβει, τα οποία επρόκειτο τότε για ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Ηταν μια περίοδος έντασης για τη χώρα. Λίγο μετά τα Χριστούγεννα του 1970 η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές των προϊόντων δραματικά φθάνοντας μέχρι και 30%. Τότε στο Γκντάνσκ έγιναν μαζικές διαδηλώσεις κυρίως από εργάτες που διαμαρτύρονταν και ο στρατός και η αστυνομία σκότωσαν 45 άτομα.

Χιλιάδες φυλακίστηκαν, ανάμεσά τους και ο Βαλέσα, ενώ περίπου 130 από τους συλληφθέντες εξαναγκάστηκαν σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες. Ο Βαλέσα προφανώς υπέγραψε μη βλέποντας άλλη λύση.

Η υπογραφή «Bolek» είναι εμφανής στο έγγραφο (REUTERS/Kacper Pempel/File Photo)

Τα έγγραφα, λοιπόν, είναι γνήσια και φαίνεται μάλλον πως ο ίδιος ο Βαλέσα συνέτασσε επίσης εκθέσεις για τους συναδέλφους του και την κατάσταση στο χώρο εργασίας, γράφει η Deutsche Welle. Οι εκθέσεις υπογράφονται με το ψευδώνυμο «Μπόλεκ», το οποίο αποδίδεται στον Βαλέσα από πολύ παλιά.

Τώρα ο Βαλέσα, που αμφισβητεί τα έγγραφα, δια του δικηγόρου του λέει ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει Τα έως τώρα στοιχεία δεν αποτελούν επιστημονικές αποδείξεις, υποστηρίζει και τονίζει ότι επιθυμεί να εξετάσει τους ερευνητές του ιστορικού ινστιτούτου που κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα.

Οι ιστορικοί υπενθυμίζουν ότι η υπόθεση Βαλέσα δεν είναι άσπρο-μαύρο και πως αντικατοπτρίζει την ιστορία της Πολωνίας. Αφήνουν δε την κρίση για το τι από όλα αυτά είναι πράγματι αλήθεια στις επόμενες γενιές.

The post Αντιμέτωπος με το (σκοτεινό) παρελθόν του ο Λεχ Βαλέσα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα