Αλλαγή σελίδας στο Μεξικό: Νικητής των εκλογών ο κεντροαριστερός Ομπραδόρ

09:29 2/7/2018 - Πηγή: Protagon

Με ποσοστό 53% των ψήφων ο κεντροαριστερός, Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (γνωστός και ως «ΑΜΛΟ» – AMLO από τα αρχικά των τεσσάρων ονομάτων του), αναδείχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό.

O Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ γιορτάζει τη νίκη του με τους υποστηρικτές του και τη συζυγό του στο πλευρό του/ Reuters

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση της εθνικής εκλογικής

επιτροπής, ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς συγκεντρώνει ποσοστό από 53% έως 53,8%, έναντι 22,1% έως 22,8% του συντηρητικού αντιπάλου Ρικάρδο Ανάγια. Τρίτος ήρθε ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Χοσέ Αντόνιο Μιντ, με ποσοστό 15,7% έως 16,3%.

Πρόκειται για μία ιστορική νίκη για τη μεξικανική αριστερά, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανεξέλεγκτη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και ένα κύμα βίας χωρίς ιστορικό προηγούμενο.«Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε ο ίδιος ο Ομπραδόρ, υποσχόμενος ότι θα πετύχει τη «μεταμόρφωση της χώρας, χωρίς βία, με ειρηνικό τρόπο», ότι θα την «απαλλάξει από τη διαφθορά, το μεγαλύτερο πρόβλημά της» και θα διώξει «τη μαφία από την εξουσία» (μία προεκλογική υπόσχεση που είχε μεγάλη απήχηση στον μεξικανικό λαό).

Πανηγυρισμοί των ψηφοφόρων του Ομπραδόρ στην Πόλη του Μεξικού/ Reuters

Τη νίκη Ομπραδόρ αναγνώρισε ο συντηρητικός του αντίπαλος Ρικάρδο Ανάγια, που επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον θριαμβευτή των μεξικανικών εκλογών είχε και ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο. Αφού τον συνεχάρη για τη νίκη του, ο Νιέτο δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με την ομάδα του νεοεκλεγέντος προέδρου για τη ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας.

Συγχαρητήρια δέχθηκε ο Ομπραδόρ και από την άλλη πλευρά των συνόρων, από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη μέσω Twitter «τον επόμενο πρόεδρο του Μεξικού», τονίζοντας πως αδημονεί να συνεργαστεί μαζί του.

Congratulations to Andres Manuel Lopez Obrador on becoming the next President of Mexico. I look very much forward to working with him. There is much to be done that will benefit both the United States and Mexico!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 2, 2018

«Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν προς όφελος τόσο των ΗΠΑ, όσο και του Μεξικού!», έγραψε ο Τραμπ στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

The post Αλλαγή σελίδας στο Μεξικό: Νικητής των εκλογών ο κεντροαριστερός Ομπραδόρ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα