Ακραίο φθινόπωρο στην Ευρώπη: η Ιταλία πνίγεται, η Γαλλία παγώνει

Ασυνήθιστες για την εποχή συνθήκες επικρατούν στην κεντρική Γαλλία που έχει να αντιμετωπίσει από τώρα τα πρώτα χιόνια της χρονιάς, που φέρουν αρκετά προβλήματα, ενώ η βόρεια Ιταλία είναι αντιμέτωπη με πολύνεκρες πλημμύρες.

Την Τρίτη ο απολογισμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Ιταλία έχει φτάσει τους 11, με τα προβλήματα να είναι έντονα στην Βενετία και την περιοχή της.

Οσο και αν φαίνεται παράδοξο για μια πόλη μέσα στο νερό, το μεγαλύτερο μέρος της Βενετίας

έχει πλημμυρίσει.

Η εμβληματική πλατεία μπροστά στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου είναι γεμάτη νερά και το βαπτιστήριο της βασιλικής έχει πλημμυρίσει. Οι συντηρητές της ιστορικής εκκλησίας ανησυχούν ότι το κτίριο λόγω των υδάτων «γέρασε 20 χρόνια –ίσως και περισσότερο- σε μια ημέρα».

Τα ιταλικά μέσα αναφέρουν ότι η βασιλική έχει πλημμυρίσει μόλις πέντε φορές μέσα στα 1.000 χρόνια της ιστορίας της αν και οι δύο τελευταίες ήταν τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί από τους 11 θανάτους οφείλονται στους ισχυρούς ανέμους που σάρωσαν την χώρα και κατά διαστήματα ξεπέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Σημαντικά προβλήματα από τα κύματα που χτύπησαν τις ακτές αναφέρθηκαν και στην επαρχία της Λιγουρίας, στα βορειοδυτικά. Ένα από τα «θύματα» της κακοκαιρίας ήταν ένα γιοτ της οικογένειας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές, γράφει ο Guardian.

Εν τω μεταξύ, μια κατολίσθηση απέκοψε την πρόσβαση το δημοφιλές θέρετρο Πορτοφίνο.

Σε κάθε περίπτωση, από σήμερα Τετάρτη ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί σε όλη τη χώρα.

Αποκλεισμένα αυτοκίνητα στα χιόνια στη Γαλλία (lemonde.fr)

Βορειότερα, στη Γαλλία, οι χιονοπτώσεις στα κεντρικά της χώρας έχουν αποκόψει χωριά, προκαλούν χάος στο οδικό δίκτυο και άφησαν δεκάδες χιλιάδες κατοικίες χωρίς ρεύμα.

Στο Μασίφ Σεντάλ, τον μεγάλο ορεινό όγκο στο κέντρο της χώρας, χιλιάδες οχήματα έμειναν ακινητοποιημένα. Σοβαρά τα προβλήματα είναι και στην Κορσική όπου οι άνεμοι έφτασαν ακόμη και τα 160 χιλιόμετρα.

Τουλάχιστον τέσσερις επαρχίες στα κεντρικά είναι σε επιφυλακή για ακραία φαινόμενα γράφει ο Monde, ενώ και η κυβέρνηση έχει καταστρώσει σχέδια επιφυλακής για κάθε ενδεχόμενο.

The post Ακραίο φθινόπωρο στην Ευρώπη: η Ιταλία πνίγεται, η Γαλλία παγώνει appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα