Ακόμα τρία δισ. ευρώ από την Κομισιόν στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

Τη δεύτερη δέσμη χρηματοδότησης προς τη Τουρκία ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να συνεχιστεί η υποστήριξη των προσφύγων εντός των τουρκικών συνόρων, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Επιτροπή.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα, με τις παράτυπες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων να έχουν μειωθεί κατά 97% σε σχέση με τη χρονική περίοδο πριν από την έναρξη λειτουργίας της συμφωνίας.

Η Επιτροπή, λοιπόν, κινητοποίησε τη δεύτερη δόση ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ του Μηχανισμού για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση

του πρώτου μέρους της χρηματοδότησης, που διήρκεσε μέχρι το τέλος του 2017.

Την απόφαση ανακοίνωσε μέσω Twitter και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ έχει εκπληρώσει στο έπακρο τη δέσμευσή της.


Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε επίσης: «Συνεχίζουμε στην ίδια φόρμουλα όπου θα δοθεί 1 δισ. από την ΕΕ και 2 δισ. από τα κράτη-μέλη, αυτό σημαίνει πως δεν θα μειωθεί η χρηματοδότηση από άλλα όργανα». Τα χρήματα αυτά, όπως επανέλαβε και ο Επίτροπος, δεν δίνονται στο τουρκικό κράτος, αλλά στο ταμείο που διαχειρίζεται τους πόρους για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Τουρκία.

Αναφορικά με τις τεταμένες ευρω-τουρκικές σχέσεις, η συμφωνία για τη Μετανάστευση για τον Επίτροπο Αβραμόπουλο ισχύει και δεν επηρεάστηκε ακόμη από τις αρκετές δύσκολες στιγμές στις σχέσεις των δύο πλευρών. «Οι αριθμοί έχουν πέσει κάθετα, από 13 χιλιάδες διελεύσεις, έχουμε πέσει σε πολύ μικρούς αριθμούς. Παράλληλα, η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, αντιλαμβάνεστε τι θα μπορούσε να συμβεί αν η συμφωνία κατέρρεε».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει την κλιμάκωση και τερματίσει τις εντάσεις στην περιοχή. Πραγματοποίησε δε, από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, έκκληση προς την Τουρκία για τη γρήγορη επιστροφή των δύο ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία.

Επιπλέον, ο ίδιος κάλεσε να συνεχιστεί η ευρωτουρκική συνεργασία, η οποία απεδείχθη θετική, ζήτησε από την Τουρκία ρεαλισμό και σύνεση, «αμοιβαία θέληση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στον κοινό μας δρόμο που διανοίγει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Η δήλωση Ερντογάν μετά την έγκριση κονδυλίων

Απευθυνόμενος προς την ΕΕ, ο τούρκος πρόεδρος έδωσε ένα ακόμη ρεσιτάλ προκλητικότητας από το βήμα του Προεδρικού Μεγάρου. «Η ΕΕ στήριξε την Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση. Τους έδωσαν 400 δισ. ευρώ. Όταν χώρες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχουν προβλήματα τους βοηθάνε φυσικά με ανταλλάγματα. Αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα της γυρνάνε την πλάτη. Ακόμα κι έτσι όμως, εμείς λέμε ότι θα κάνουμε θυσίες και θα τα καταφέρουμε μόνοι μας».

«Το τουρκικό έθνος δεν περίμενε ποτέ κανέναν στην ιστορία και ό,τι κατάφερε, το κατάφερε με την δύναμη της καρδιάς του» συμπλήρωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χαρακτήρισε για ακόμα μια φορά ειρηνευτική επιχείρηση την εισβολή στην Κύπρο και στο παραλήρημά του είπε ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη κανέναν και πως θα παράγει τα δικά της όπλα γιατί έχει «κακούς γείτονες». Ταύτισε, ακόμη, το PKK με τους Κούρδους της Συρίας και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

The post Ακόμα τρία δισ. ευρώ από την Κομισιόν στην Τουρκία για τους πρόσφυγες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα