«Ακόμα περισσότερο κάρβουνο» από την προεδρία Τραμπ

Με πρόσχημα να μπει ένα τέλος σε πολιτικές που περιόριζαν τις θέσεις εργασίας στο κλάδο της εξόρυξης άνθρακα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο στην πράξη ακυρώνονται σειρά αποφάσεων του Μπαράκ Ομπάμα.

Στην πράξη αναιρείται η πολιτική κατά της κλιματικής αλλαγής όπως την είχε διαμορφώσει η προηγούμενη διακυβέρνηση, η οποία έδειξε αυξημένο ενδιαφέρον για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και την στροφή σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Αντ’αυτών ενισχύεται η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και χαλαρώνουν περιορισμοί στην εκπομπή

του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου.

Εξάλλου, ο ίδιος ο τίτλος του διατάγματος για την «ενεργειακή ανεξαρτησία» είναι σαφής για τις προθέσεις της προεδρίας Τραμπ.

Το BBC σημειώνει ότι είναι «μια πρακτική και φιλοσοφική προσπάθεια να αλλάξει το αφήγημα των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή».

Με την συνήθη τακτική του, ο Ντόναλντ Τραμπ περιστοιχιζόταν από ανθρακωρύχους κατά την υπογραφή του διατάγματος που έγινε μπροστά στις κάμερες.

«Η προεδρία μου βάζει τέλος στον πόλεμο κατά του κάρβουνου», είπε, μιλώντας για ένα ιστορικό βήμα που άρει τους περιορισμούς, «ανατρέπει την παρέμβαση της κυβέρνησης και ακυρώνει διατάξεις που “σκότωναν” τις θέσεις εργασίας».

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί κάτι περισσότερο από την επαναφορά αυτών των θέσεων. Ηδη από την προεκλογική περίοδο υποστήριζε την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη του Παρισιού που βάζει στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο νέος πρόεδρος έχει εκφράσει εξάλλου τον σκεπτικισμό -αν όχι τη διαφωνία- με το κατά πόσο πραγματική είναι η κλιματική αλλαγή.

Μέρος των διατάξεων που καταργήθηκαν ήταν και ένα σχέδιο για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε επίπεδα που προβλέπει η Συνθήκη του Παρισιού.

Το σχέδιο είχε προσβληθεί σε κάποιες πολιτείες (στις οποίες υπερισχύουν εκλογικά οι Ρεπουμπλικάνοι) από επιχειρήσεις που θεωρούσαν ότι έθιγε την δραστηριότητά τους, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο το είχε παγώσει όσο εξελίσσονταν οι δικαστικές διαμάχες.

Παραμένει πάντως αμφίβολο αν και κατά πόσο αυτές οι πρωτοβουλίες θα καταφέρνουν να υλοποιήσουν την μεγάλη υπόσχεση του Τραμπ για επαναφορά των θέσεων εργασίας που χάθηκαν από την αποβιομηχάνιση και την στροφή στην πράσινη ενέργεια. Είναι πιθανό ότι δεν θα αποκατασταθούν στο σύνολό του, πράγμα που με τη σειρά του θα δυσαρεστήσει ένα μέρος της εκλογικής πελατείας του Τραμπ που τον ψήφισε (και) για αυτόν τον λόγο.

Η συνέχεια θα δοθεί μάλλον στα δικαστήρια όπου περιβαλλοντικές οργανώσεις θα προσβάλλουν το διάταγμα του Τραμπ.

The post «Ακόμα περισσότερο κάρβουνο» από την προεδρία Τραμπ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα