Αιματοβαμμένη η Μικρή Γοργόνα για τα δικαιώματα των φαλαινών

Είναι αποδεκτός ο βανδαλισμός για τους σκοπούς του ακτιβισμού;

Για μία ακόμη χρονιά, η Μικρή Γοργόνα, σήμα κατατεθέν της Κοπεγχάγης, βάφτηκε κόκκινη, στο χρώμα του αίματος. Σαν το αίμα που θα χυθεί στα νερά του βορείου Ατλαντικού, γύρω από τις Νήσους Φερόες, τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα αρχίσει το ετήσιο κυνήγι φαλαινών.

«Δανία, υπερασπίσου τις φάλαινες των Νησων Φαρόε» (Ida Marie Odgaard/Scanpix Denmark/via REUTERS)

Οι Αρχές του συμπλέγματος -που ανήκει στο Βασίλειο της Δανίας- επιτρέπουν στους ντόπιους να καθοδηγούν και να εγκλωβίζουν μεγάλα κοπάδια φαλαινών-πιλότων

στα αβαθή προκειμένου να τις σφάξουν. Το κρέας και το λίπος των θηλαστικών μοιράζεται αποκλειστικά μεταξύ των ντόπιων και δεν βγαίνει στο εμπόριο. Πρόκειται για μια παραδοσιακή πρακτική που χρονολογείται στα τέλη του 16ου αιώνα.

Οι νησιώτες, καθώς και η αμερικανική κοινότητα κητοειδών υποστηρίζουν ότι αυτό το είδος φαλαινών (φάλαινες-πιλότοι) δεν κινδυνεύει με εξαφάνιση και ότι στα παγωμένα νερά του βορείου Ατλαντικού ζουν περίπου 778.000 θηλαστικά του είδους. Οι νησιώτες κυνηγούν και σκοτώνουν περίπου 800 φάλαινες το χρόνο.

Το γλυπτό -σήμα κατατεθέν της Κοπεγχάγης- βανδαλίστηκε για να περάσουν οι ακτιβιστές ένα μήνυμα για τα δικαιώματα των ζώων (Ida Marie Odgaard/Scanpix Denmark/via REUTERS)

«Δανία, υπερασπίσου τις φάλαινες των Νήσων Φερόες», είναι το μήνυμα που έχει σημειωθεί με μεγάλα -επίσης κόκκινα- γράμματα μπροστά από το άγαλμα που βρίσκεται στέκει στον βράχο, σε ποτάμι που διασχίζει την πρωτεύουσα, από το 1913. Σύμφωνα με το Reuters, οι αστυνομία της Κοπεγχάγης αντιμετώπισε το ζήτημα ως υπόθεση βανδαλισμού. Αλλά δεν είχε πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη.

Η Μικρή Γοργόνα, έργο του γλύπτη Εντβαρντ Ερικσεν προς τιμήν του δανού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, έχει γίνει αντικείμενο βανδαλισμού πολλές φορές, και για διαφορετικούς λόγους, από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Στις 24 Απριλίου του 1964, το κεφάλι του αγάλματος αφαιρέθηκε και κλάπηκε από πολιτικοποιημένους καλλιτέχνες της Καταστασιακής Διεθνούς. Το αποκομμένο τμήμα δεν βρέθηκε ποτέ και αντικαταστάθηκε από ένα νέο κεφάλι.

Στις 22 Ιουλίου του 1984, κόπηκε το δεξί χέρι το οποίο όμως επιστράφηκε δύο ημέρες αργότερα, από δύο νέους άνδρες.

Το 1990 σημειώθηκε μία ακόμη απόπειρα να αφαιρεθεί το κεφάλι της γοργόνας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χαραχθεί στον λαιμό της μια τομή 18 εκατοστών.

Ανδρας καθαρίζει το άγαλμα (Ida Marie Odgaard/Scanpix Denmark/via REUTERS)

The post Αιματοβαμμένη η Μικρή Γοργόνα για τα δικαιώματα των φαλαινών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα