Αυτομόλησε, σώθηκε από τα πυρά – θα πέθαινε από σκουλήκια 27 εκ. στην κοιλιά του

Την προηγούμενη εβδομάδα ένας στρατιώτης των βορειοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων κατάφερε να περάσει στην επικράτεια της Νότιας Κορέας διασχίζοντας την Αποστρατικοποιημένη Ζώνη στην περιοχή του Πανμουντζόμ. Γλύτωσε, παρότι επλήγη, από τα πυρά των συμπατριωτών του αλλά παραλίγο να τον σκοτώσουν τα παράσιτα που έφερε στον οργανισμό του.

Οι Νοτιοκορεάτες ιατροί που άνοιξαν την κοιλιακή χώρα του αυτόμολου από τη Βόρεια Κορέα, θεωρούσαν πως το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να αφαιρέσουν τις σφαίρες που είχε δεχτεί. Αναζητώντας,

ωστόσο, τα θραύσματα στο διάτρητο έντερό του, εντόπισαν μια αποικία σκωλήκων, κάποιοι από τους οποίους είχαν μήκος έως και 27 εκατοστά.

«Δεν έχω δει ποτέ κάτι ανάλογο σ’ ένα ανθρώπινο σώμα» δήλωσε ο επί εικοσαετία χειρουργός Λι Κουκ Γιονγκ, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο της «Yonhap» της Σεούλ. Τα εν λόγω τεράστια παράσιτα αλλά και ο υψηλός αριθμός τους μόλυναν τα τραύματα του και αποτελούν σήμερα το πιο κρίσιμο ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι θεράποντες ιατροί. Ο τραυματίας, το οποίου τα στοιχεία δεν κοινοποιήθηκαν, φέρεται να είναι ένας λοχίας ηλικίας 20 ετών, μέλος μονάδας του βορειοκορεατικού στρατού που επιχειρούσε κοντά στο Πανμουντζόμ, τον οικισμό της ανακωχής πάνω στον 38ο παράλληλο.

Σήμερα ο λοχίας εξακολουθεί να νοσηλεύεται με την κατάστασή του να θεωρείται κρίσιμη αλλά σταθερή και οι γιατροί εκτιμούν πλέον ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο (σ.σ. Το απόγευμα της Τρίτης, ώρα Ελλάδας, ο λοχίας ανέκτησε τις αισθήσεις του, άρχισε να μιλάει και παρακολουθεί τηλεόραση).

Αλλά η αναπάντεχη ανακάλυψη των παρασίτων στο έντερό του προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στη Βόρεια Κορέα όσον αφορά τη διατροφή και την υγιεινή του γενικού πληθυσμού.

Ο χειρουργός συζητάει με στρατιώτες στο νοσοκομείο της Νότιας Κορέας, όπου νοσηλεύεται ο λοχίας του του βορειοκορεατικού στρατού

Εικάζεται ότι τα σκουλήκια εισήλθαν στο πεπτικό σύστημα του στρατιώτη είτε μέσω της κατανάλωσης ακατάλληλων τροφίμων ή ωμών λαχανικών. Σύμφωνα με τη Σεούλ οι γεωργοί της Βόρειας Κορέας δεν διαθέτουν χημικά λιπάσματα με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν ανθρώπινα περιττώματα, μια πρωτόγονη πρακτική που ευνοεί την ανάπτυξη και την εξάπλωση των όποιων παράσιτων.

Ερεύνα που πραγματοποίησαν οι Νοτιοκορεάτες το 2015 με βάση τα ιατρικά αρχεία ανθρώπων που κατάφεραν να αποδράσουν από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν την περίοδο 2006 – 2014, αποκάλυψε ότι το ποσοστό ηπατίτιδας B και C ήταν κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό ενώ στο 35% των ατόμων που εξετάστηκαν, εντοπίστηκαν παράσιτα στο πεπτικό τους σύστημα. Φυσικά τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να γίνονται δεκτά με την απαραίτητη προσοχή, δεδομένου ότι οι δύο χώρες εξακολουθούν να διεξάγουν έναν πόλεμο παραπληροφόρησης και προπαγάνδας. Αλλά παραμένουν ενδεικτικά της κατάστασης.

Η Βόρεια Κορέα ξοδεύει το 1/5 του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεών της. Αλλά φαίνεται πως δεν μπορεί να προσφέρει μια υγιεινή και ολοκληρωμένη διατροφή ούτε καν στους στρατιώτες της. Και αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση για τους απλούς πολίτες είναι ακόμα χειρότερη. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 40% του πληθυσμού της χώρας υποσιτίζεται ενώ αξιωματούχοι του οργανισμού επισημαίνουν διαρκώς τις αρνητικές συνέπειες των διεθνών κυρώσεων για την βορειοκορεατική γεωργία και τον αντίκτυπο στον γενικό πληθυσμό.

O Κιμ Γιονγκ Ουν σε επίσκεψη σε φάρμα της Βόρειας Κορέας (KCNA/via REUTERS)

Αλλά υπάρχουν και μερικοί Αμερικανοί ειδικοί που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, υπογραμμίζοντας πόσο δύσκολο είναι να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε αξιόπιστα στοιχεία για τη Βόρεια Κορέα και υποστηρίζοντας πως η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική όσο κατά το παρελθόν. Σήμερα, πάντως – αναφέρει η Corriere della Sera – το 60% των Βορειοκορεατών τρέφεται με αγαθά που κυκλοφορούν στην αγορά από ιδιώτες, το 22% εξαρτάται από τις κρατικές παροχές ενώ οι υπόλοιποι καταναλώνουν όλα όσα καταφέρνουν να καλλιεργήσουν με τα χέρια τους.

Τα μανιτάρια του Κιμ και η αγορά ρυζιού

Το διαιτολόγιο των Βορειοκορεατών είναι σίγουρα φτωχό. Το κρέας αποτελεί είδος πολυτελείας ενώ το καθεστώς για να καλύψει με κάθε τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις προέβη σε σημαντικές επενδύσεις στην καλλιέργεια μανιταριών. Το καλοκαίρι του 2013 ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφτηκε ένα αγρόκτημα όπου καλλιεργούνταν μανιτάρια. Αμέσως μετά οι προπαγανδιστές της Πιονγιάνγκ έθεσαν ακόμα έναν εθνικό στόχο: «ας μετατρέψουμε τη χώρα μας στη γη των μανιταριών, καλλιεργώντας τα με τρόπο επιστημονικό και εντατικό σε βιομηχανικό επίπεδο», προέτρεψαν τους Βορειοκορεάτες, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την ανάγκη της χώρας για τρόφιμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πορεία της αγορά του ρυζιού με μερικούς παρατηρητές να υποστηρίζουν πως είναι εξίσου ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί. Πέρυσι η τιμή του παρέμεινε σταθερή και αυτό σημαίνει πως οι περαιτέρω κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Βόρεια Κορέα δεν έπληξαν σημαντικά τους απλούς πολίτες. Φέτος, ωστόσο, οι σημαντικές αυξήσεις ήταν δύο: η μία σημειώθηκε μεταξύ της 21ης Ιουνίου και της 5ης Ιουλίου, περίοδο κατά την οποία το καθεστώς προέβη στην εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου Hwasong-14. Η δεύτερη παρατηρήθηκε στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου με αφορμή την έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Αποδεικνύεται, οπότε, πως οι πιέσεις της διεθνούς διπλωματίας και το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην κορεατική χερσόνησο επηρέασε σημαντικά και την αγορά ρυζιού.

Το ψεύτικο κρέας και το μυστήριο με τα ψαροκάικα

Όσον αφορά το κρέας, αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του Τζέιμς Πίρσον, δημοσιογράφου του Reuters, για αυτό που στη Βόρεια Κορέα αποκαλείται «injogogi», τεχνητό κρέας σε ελεύθερη μετάφραση. Πώς παρασκευάζεται; Μέσω της επεξεργασίας των αποβλήτων από την παραγωγή λαδιού από σόγια και της ανάμειξης του ζυμαριού που δημιουργείται με ρύζι. Επί χρόνια αυτό το τεχνητό κρέας ήταν η συνταγή της επιβίωσης αλλά «τώρα πωλείται σε ημι-ιδιωτικά περίπτερα ως ‘φαγητό του δρόμου’», προσδιόρισε στο Reuters o Βορειοκορεάτης Τσο Ουί Σανγκ που αυτομόλησε στο Νότο πριν από μία τριετία.

Το τεχνητό κρέας «injogogi» ( REUTERS/Kim Hong-Ji)

Αλλά η κατάσταση είναι εξίσου τραγική και όσον αφορά την αλιεία. Τον χειμώνα του 2015-2016 εντοπίστηκαν στις δυτικές ακτές της Ιαπωνίας 14 ναυαγισμένα βορειοκορεατικά σκάφη και μέσα σε αυτά οι σοροί 30 ανδρών. Αρχικά οι ιαπωνικές αρχές υπέθεσαν πως επρόκειτο για μια τραγική απόπειρα διαφυγής από τη χώρα. Αλλά όταν τις έρευνες ανέλαβε η αστυνομία του Τόκιο αποκαλύφτηκε μια άλλη πραγματικότητα εξίσου τραγική. Τα ξύλινα σκάφη μήκους έως τριάντα μέτρα έφεραν επιγραφές «Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας» και «Στρατός του Κορεατικού Λαού» ενώ στο σακίδιο ενός από τους νεκρούς υπήρχε καρφιτσωμένη μια κονκάρδα με το πρόσωπο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι Ιάπωνες εγκατέλειψαν γρήγορα το σενάριο περί αποτυχημένης απόπειρας διαφυγής και για έναν άλλο λόγο. Ο δρόμος που ενδείκνυται για να προσπαθήσει κάποιος να εγκαταλείψει τη Βόρεια Κορέα είναι χερσαίος, μέσω της Κίνας, καθώς μια απόπειρα διαφυγής μέσω θαλάσσης, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αποτελεί αυτοκτονία. Και στη συνέχεια κατέληξαν στην εξής υπόθεση: τα ναυαγισμένα πλοία ήταν ψαροκάικα που ξανοίχτηκαν στην απέραντη θάλασσα, έχοντας λάβει σχετική διαταγή από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ στην προσπάθειά της να καλύψει τις τεράστιες και διαρκείς ελλείψεις σε τρόφιμα. Τα πληρώματα αποτελούνταν από στρατιώτες. Λόγω της απειρίας τους κατά πάσα πιθανότητα χάθηκαν και πέθαναν από την πείνα και τη δίψα.

The post Αυτομόλησε, σώθηκε από τα πυρά – θα πέθαινε από σκουλήκια 27 εκ. στην κοιλιά του appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα