Αυτές είναι οι πενήντα εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο

Δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών επιτυχημένων οικονομικών βιβλίων, που κυκλοφορούν σε περισσότερες από 30 γλώσσες, γνωστός στο ελληνικό κοινό από «Τα κρυμμένα μυστικά της οικονομίας» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), ο Τιμ Χάρφορντ γράφει εδώ και χρόνια στους Financial Times τη στήλη The Undercover Economist, η οποία εξετάζει τις κρυφές οικονομικές αντιλήψεις πίσω από καθημερινά θέματα,

και τη στήλη Dear Economist στο περιοδικό Men’s Health, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Esquire, Forbes, New York Magazine και Wired και στις εφημερίδες Washington Post και New York Times.

Ο Χάρφορντ είναι, επίσης, παρουσιαστής του δημοφιλούς προγράμματος More or Less του BBC Radio 4 και της εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής εκπομπής 50 Things That Made the Modern Economy στο BBC World Service. Στη σειρά αυτή βασίζεται το νέο βιβλίο του «50 Inventions That Shaped the Modern Economy» (50 εφευρέσεις που διαμόρφωσαν την σύγχρονη οικονομία), που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αγγλία.

Το άροτρο είναι η πιο σπουδαία εφεύρεση στον τομέα της γεωργίας [Wikimedia.commons]

Πρόκειται για ιστορίες εργαλείων, ανθρώπων και ιδεών, που σκιαγραφούν την επική εικόνα των αλλαγών της οικονομίας και τις επιπτώσεις τους στη ζωή μας.

Τι τον έκανε να κοιτάξει τη σύγχρονη οικονομία μέσα από το φίλτρο των συγκεκριμένων εφευρέσεων; «Νομίζω ότι ήταν μια μικρή αίσθηση απογοήτευσης. Είμαι οικονομολόγος και η οικονομία, συχνά, φαίνεται αφηρημένη και πολύ απρόσωπη, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αφηρημένη ή απρόσωπη», δήλωσε ο Χάρφορντ σε συνέντευξή του στο Smithsonian.
Έψαχνε, ακόμη, να βρει έναν τρόπο για να διηγηθεί μια καλή ιστορία στους φοιτητές του, αφού εκτός των άλλων, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στο Cass Business School του Λονδίνου: «Συνειδητοποίησα ότι αν έγραφα ένα είδος τεχνολογικής ιστορίας με πολλές ιδέες και παραδείγματα θα μπορούσα μέσω αυτών να διδάξω κάποια μαθήματα οικονομίας».

Η Αγία Γραφή, το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στον κόσμο από τον Γουτεμβέργιο βρίσκεται στην Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης [NYC Wanderer / Wikipedia]

Ποια από όλες είναι η αγαπημένη του εφεύρεση; «Το χαρτί», απαντάει, χωρίς να κρύβει τον θαυμασμό του για τον Γουτεμβέργιο και το πιεστήριο του. Όταν είδε στην Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης την Αγία Γραφή του Γουτεμβέργιου, το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στον κόσμο, ο Χάρφορντ συνειδητοποίησε ότι υπήρχε ένας άλλος τρόπος να μιλήσει για την τυπογραφία.

Σκέφτηκε ότι «αυτή η Βίβλος είναι τυπωμένη πάνω σε κάτι. Σε μια επιφάνεια». Οικονομικά, δεν θα είχε νόημα χωρίς το χαρτί αφού η περγαμηνή που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν ήταν πάρα πολύ ακριβή. Το χαρτί πρόσφερε επιφάνεια γραφής για μαζική παραγωγή: «Συχνά οι πολύ φτηνές εφευρέσεις παραβλέπονται, ωστόσο αυτές είναι που αλλάζουν τον κόσμο», τονίζει.

Το μοντέλο Billy είναι η πιο επιτυχημένη βιβλιοθήκη του κόσμου [IKEA]

Μια τέτοια φτηνή εφεύρεση είναι και η βιβλιοθήκη Billy της IKEA: «Πολλές καινοτομίες στον σύγχρονο κόσμο οφείλονται απλά στη μείωση του κόστους των πραγμάτων από ανθρώπους που υπολογίζουν πώς λειτουργούν οι εμπορικές αλυσίδες και βελτιώνουν την διαχείριση ανεφοδιασμού και τη συσκευασία.

Η βιβλιοθήκη Billy είναι ένα σύμβολο των πολλών τρόπων με τους οποίους λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος. Έχουμε τόσα πολλά πράγματα, τόση υλική ευημερία, κάνοντας απλά την αλυσίδα εφοδιασμού να δουλεύει και υπολογίζοντας ελαφρώς φθηνότερους τρόπους για να φτιάχνονται διάφορα πράγματα», λέει.

Δείτε τη συνέχεια:Αϋλες εφευρέσεις→

The post Αυτές είναι οι πενήντα εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα