To Hubble, το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, έγινε κιόλας 28 χρόνων

Ηταν 24 Απριλίου του 1990 όταν η NASA ανακοίνωσε ότι το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο εκτοξεύθηκε επιτυχώς. Το Hubble έφερε επανάσταση στην αστρονομία και στη διαστημική εξερεύνηση δίνοντας μας εικόνα από όλα τα μήκη και πλάτη του Σύμπαντος και των κοσμικών φαινομένων που συμβαίνουν σε αυτό.

Είναι η διασημότερη φωτογραφία που έχει τραβήξει το Hubble, το «σήμα κατατεθέν» του. Πρόκειται για τους «Στύλους της Δημιουργίας», τις γιγάντιες
στήλες μοριακού υδρογόνου και σκόνης στο νεφέλωμα του Αετού. Οι στύλοι είναι τόσο πυκνοί, που τα αέρια στο εσωτερικό τους καταρρέουν βαρυτικά, σχηματίζοντας νέα άστρα. Στην κορυφή κάθε στύλου νεαρά φωτεινά άστρα εκτινάσσουν με την ακτινοβολία ύλη χαμηλής πυκνότητας, αποκαλύπτοντας έτσι τα αστρικά μαιευτήρια που κρύβονταν από κάτω. Τελευταίες παρατηρήσεις δείχνουν ότι οι στύλοι έχουν διαλυθεί εξαιτίας κάποιου κοσμικού φαινομένου, πιθανότατα κάποιας έκρηξης σουπερνόβα που συνέβη εκεί. (Credit: NASA)

Πριν από 28 χρόνια το βάρους 11 τόνων και μήκους 43,5 μέτρων διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εγκατέλειψε την Γη και πήγε και εγκαταστάθηκε σε ένα σημείο 569 χλμ. μακριά από τον πλανήτη μας. Οι εκτιμήσεις των ειδικών ανέφεραν ότι το Hubble θα είχε διάρκεια ζωής η οποία δεν θα ξεπερνούσε τα δέκα έτη. Ομως η NASA αποφάσισε να φροντίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δημιούργημα της και οργάνωσε πολλές επανδρωμένες αποστολές επισκευής και αναβάθμισης του τηλεσκοπίου. Ετσι το Hubble όχι μόνο συνεχίζει να λειτουργεί αλλά βλέπει ακόμη πιο βαθιά και καθαρά μέσα στο Σύμπαν.

Παρατηρήσεις που έγιναν με το Hubble στον εξωπλανήτη HD 189733b που βρίσκεται σε απόσταση 63 ετών φωτός από εμάς αποκάλυψαν τις ακραίες και μοναδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν. Η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρά του αγγίζει τους 3.000 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι κατά μέσον όρο έχουν ταχύτητα 1.000 χλμ/ώρα. Στον πλανήτη εκδηλώνονται τρομερές καταιγίδες στις οποίες βρέχει γυαλί με ταχύτητες που αγγίζουν τα 9.000 χλμ/ώρα! Οι επιστήμονες που ανακάλυψαν αυτό το ακραίο φαινόμενο το ονόμασαν οι «βροχές του τρόμου» (Credit: NASA/ESO/M. Kornmesser)

Η άκρως πετυχημένη λειτουργία του Hubble οδήγησε στην κατασκευή πολλών ακόμη διαστημικών τηλεσκοπίων που εξερευνούν και καταγράφουν ότι συμβαίνει μέσα στο Σύμπαν.

Το Hubble πήρε το όνομα του από τον αστρονόμο Εντουιν Χαμπλ που ανακάλυψε ότι το Σύμπαν επεκτείνεται βάζοντας τα θεμέλια για τη διατύπωση της θεωρίας της Μεγάλης Εκρηξης. Η κατασκευή και εκτόξευσή του κόστισε 1,5 δισ. δολάρια. Το Hubble ολοκληρώνει μια περιστροφή της Γης σε 97 λεπτά. Το τηλεσκόπιο μεταδίδει κάθε εβδομάδα περί τα 120 GB δεδομένων, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα ράφι γεμάτο βιβλία μήκους ενός χιλιομέτρου.

Από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες που έχει καταγράψει το Hubble είναι αυτή με το διπολικό πλανητικό νεφέλωμα NGC 6302, που είναι περισσότερο γνωστό ως «νεφέλωμα της πεταλούδας» εξαιτίας του σχήματός του. Το νεφέλωμα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Σκορπιού. Το κεντρικό άστρο του νεφελώματος έχει θερμοκρασία επιφανείας που εκτιμάται ότι κυμαίνεται περί τους 250.000 βαθμούς Κελσίου (Credits: NASA, ESA, and the Hubble SM4 ERO Team)

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της NASA, το Hubble θα σταματήσει να λειτουργεί το αργότερο το 2020, δεν θα γίνει άλλη αποστολή αναβάθμισης και ύστερα από λίγα χρόνια θα αυτοκαταστραφεί πέφτοντας στη γήινη ατμόσφαιρα. Το Hubble θα διαδεχθεί το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση της κατασκευής του και αναμένεται να εκτοξευθεί μέσα στην επόμενη διετία.

Σε απόσταση 30 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό της Τρόπιδος βρίσκεται το άστρο WR 31a το οποίο ανήκει στην κατηγορία των άστρων Wolf-Rayet. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο τύπο άστρων που έχουν μάζα 20 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ηλίου και η θερμοκρασία στην επιφάνειά τους είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή στο μητρικό μας άστρο. Πρόκειται για ιδιαίτερα φωτεινά άστρα που διοχετεύουν συνεχώς ύλη στο Διάστημα με τη μορφή του αστρικού ανέμου, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται φυσαλίδες στο διαστρικό μέσο. Οι φυσαλίδες αυτές έχουν λάβει την ονομασία νεφελώματα Wolf-Rayet. Ενα τέτοιο νεφέλωμα έχει σχηματιστεί γύρω από το άστρο WR 31a και το Hubble το εντόπισε και το κατέγραψε (Credit: (ESA/Hubble & NASA Acknowledgement: Judy Schmidt)Μία από τις πιο περιοχές που το Hubble στρέφει συχνά τις κάμερές του είναι το εντυπωσιακό Νεφέλωμα 30 Δοράδος. Το νεφέλωμα βρίσκεται στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, έναν γειτονικό μας γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160.000 ετών φωτός από εμάς. Το Νεφέλωμα 30 Δοράδος είναι ένα γιγάντιο μαιευτήριο άστρων, πολλά εκ των οποίων έχουν μέγεθος και φωτεινότητα πολλαπλάσια από του Ηλίου. Εχει διαπιστωθεί ότι στο νεφέλωμα αυτό γεννιούνται άστρα 100-300 φορές μεγαλύτερα από τον Ηλιο (Credit: NASA)

Ενα βίντεο για την επέτειο των 28ων γενεθλίων του Hubble: https://www.youtube.com/watch?v=JH9JVvKjG7s

Ενα βίντεο για το πώς τα δεδομένα και οι εικόνες που καταγράφει το Hubble μετουσιώνονται στις εκπληκτικές φωτογραφίες που βλέπουμε εμείς δημοσιευμένες: https://www.youtube.com/watch?v=ngiCDnh0cIA

Ενα βίντεο για ορισμένες από τις πιο διάσημες ανακαλύψεις του Hubble:https://www.youtube.com/watch?v=DcGvBP-Kaqw

Ενα βίντεο για τις αποστολές επιδιόρθωσης του Hubble:

The post To Hubble, το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, έγινε κιόλας 28 χρόνων appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα