Oταν ο Νord Stream 2 έφερε κοντά Ανγκελα (Μέρκελ) και Βλαντιμίρ (Πούτιν)

Με τις αντιδράσεις από την παρουσία του στο γάμο της αυστριακής υπουργού των Εξωτερικών να μην έχουν καταλαγιάσει, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά τη γαμήλια τελετή, ήρθε κοντά και με την καγκελάριο Μέρκελ, με γέφυρα προσέγγισης τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 και το αμοιβαίο οικονομικό συμφέρον να σπρώχνει στη λήθη τις διαφορές του πρόσφατου παρελθόντος (για το ουκρανικό κ.α. σημεία τριβής).

Χάρη στον Nord Stream 2 και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος (όπως πχ το πυρηνικό πρόγραμμα του

Ιράν) τα ρωσικά και γερμανικά συμφέροντα ταυτίζονται περισσότερο από ποτέ και παρά την έντονη ανησυχία των χωρών της Βαλτικής που απλά παρακολουθούν τον παραγκωνισμό τους από το Βερολίνο, η λεγόμενη διπλωματία των αγωγών αναθέρμανε τον ρωσογερμανικό διάλογο.

Ο ξεχωριστός καλεσμένος της νύφης Κάριν Κνάισλ

Ο Πούτιν παρέμεινε περίπου μιάμιση ώρα στην εκδήλωση του γάμου της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Κάριν Κνάισλ, με τον επιχειρηματία Βόλφγκανγκ Μάιλινγκερ, στο Γκάμλιτζ της νότιας Αυστρίας (κάτω η φωτογραφία του ευτυχισμένου ζευγαριού στον γάμο).

Ο πρόεδρος της Ρωσίας προσγειώθηκε στο Γκρατς στις 12:20 το μεσημέρι και στη συνέχεια πήγε οδικώς στο Γκάμλιτζ. Λίγο νωρίτερα στο γάμο είχε φτάσει και ο αυστγριακός καγκελάριος Κούρτς.

Η νύφη περίμενε τον Πούτιν στην είσοδο του «Tscheppe Inn», ενώ εκείνος της πρόσφερε ένα μπουκέτο λουλουδιών, με ένα πλατύ χαμόγελο να διαγράφεται στο πρόσωπό του.

Λίγο μετά τον Πούτιν στη γαμήλια τελετή έφτασε και η Χορωδία των Κοζάκων του Ντον, την οποία είχε φέρει ο ίδιος, καλώντας την Κάριν Κνάισλ να χορέψουν.

Πάνω η φωτογραφία του προέδρου Πούτιν να χορεύει με τη νύφη Κάριν Κνάισλ. Κάτω οι Κοζάκοι έδωσαν ρωσική νότα στη γαμήλια τελετή/ Roland Schlager/Reuters

Putin waltzes Austrian foreign minister on wedding day#Putin #Austria pic.twitter.com/fwB6N0cpK7

— Ruptly (@Ruptly) August 19, 2018

Με αιτιάσεις για το κόστος των μέτρων ασφαλείας για τον Πούτιν στο γάμο της Κνάισλ, η αντιπολίτευση στην Αυστρία κατηγόρησε την κυβέρνηση Κουρτς ότι η παρουσία του ρώσου πρόεδρου στο γάμο «κατέστρεψε την αυστριακή εξωτερική πολιτική».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο συμβολισμό της παρουσίας του Πούτιν τώρα που η Αυστρία έχει την προεδρία της ΕΕ, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές που καλούσαν την Κνάισλ να παραιτηθεί από τη θέση της ΥΠΕΞ.

Η συνάντηση του ρώσου προέδρου με τη γερμανίδα καγκελάριο το Σάββατο στο Μέζεμπεργκ, κοντά στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται η εξοχική κατοικία της Μέρκελ έγινε σε πολύ καλό κλίμα και όπως είπε ο ρώσος βουλευτής -και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, Κονσταντίν Κοσάτσεφ, οι δυο τους συζήτησαν με ειλικρίνεια όλα τα βασικά διεθνή ζητήματα.

Αμφότεροι, θέλησε να υπογραμμίσει ο ρώσος βουλευτής, «συμμερίζονται την ιδέα του πόσο σημαντικό είναι να διευκολυνθεί ο διάλογος σε δύο μορφές: μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και μεταξύ των κοινωνιών τους».

«Έχουμε ευθύνη και για αυτό πρέπει να εργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύσεις», τόνισε από την πλευρά της η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ, αναφερόμενη στα θέματα της Συρίας και της Ουκρανίας, που είχαν φέρει σε αντιπαράθεση Βερολίνο και Μόσχα, και παράλληλα δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Πούτιν.

Ειδικά για το ουκρανικό, η Μέρκελ είπε πως θέλει να μιλήσει με τον ρώσο Πρόεδρο για την πιθανή εγκατάσταση μιας δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ για την επίβλεψη εκεχειρίας. «Από κοινού με τη Γαλλία, η Γερμανία επιθυμεί να συνεχίσει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» πρόσθεσε.

Αλλα και για τη Συρία η καγκελάριος δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μέρος της οποίας, όπως σημείωσε, πρέπει να είναι και μια συνταγματική μεταρρύθμιση και εκλογές.

Από την πλευρά του ο Πούτιν κάλεσε την Ευρώπη να συνεισφέρει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Συρίας:

«Είναι σημαντικό να διευρύνουμε την ανθρωπιστική παράμετρο της συριακής διαμάχης, ιδιαίτερα δε την ανθρωπιστική βοήθεια για τον συριακό λαό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια στις περιοχές εκείνες της Συρίας όπου θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες από το εξωτερικό.

Οι πρόσφυγες αυτοί δεν βρίσκονται μόνο στην Ευρώπη, αλλά εκατομμύρια Σύροι βρίσκονται και στις γειτονικές χώρες, Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία, σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος. «Αυτό είναι ενδεχομένως ένα μεγάλο βάρος για την Ευρώπη. Για την επιστροφή των προσφύγων όμως πρέπει να γίνουν «απλά” πράγματα στην Συρία, όπως η επαναλειτουργία της παροχής νερού και των ιατρικών υπηρεσιών».

Από το τραπέζι των συνομιλιών του Μέζεμπεργκ δεν θα μπορούσε να λείπει το θέμα του Nord Stream 2 – του αγωγού μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, ο οποίος ήδη προκαλεί αντιδράσεις σε ΗΠΑ και χώρες της ανατολικής Ευρώπης – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όπως μεταδίδει και η Deutsche Welle, η κατασκευή του αγωγού φαίνεται ότι υλοποιείται παρά τις αντιδράσεις για πιθανή παράκαμψη της Ουκρανίας.

«Και με τον Nord Stream 2 η Ουκρανία θα πρέπει να αναλάβει ρόλο σε μία τράνζιτ τροφοδοσία φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», δήλωσε σχετικά η καγκελάριος Μέρκελ θέλοντας ναμετριάσει τις αντιδράσεις.

Ο ίδιος ο Πούτιν δεν απέρριψε ένα τέτοιο το ενδεχόμενο, αρκεί όπως είπε, «να συμφέρει με οικονομικούς όρους».

Ούτως η άλλως η Γερμανία παραμένει ένας από τους πιο στενούς εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας – κάτι που υπογράμμισε και ο ρώσος πρόεδρος χωρίς καν να αναφερθεί ευθέως στο ζήτημα των κυρώσεων λόγω του ζητήματος της Κριμαίας.

Μόνο το 2017, υπενθύμισε, οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα του έφτασαν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία πραγματοποιούν συνολικό τζίρο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και απασχολούν 270.000 εργαζόμενους.

The post Oταν ο Νord Stream 2 έφερε κοντά Ανγκελα (Μέρκελ) και Βλαντιμίρ (Πούτιν) appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα