O Στίβεν Χόκινγκ μετά τον θάνατό του: «Δεν υπάρχει Θεός»

Ηταν ένα από τα ερωτήματα που απασχολούσαν περισσότερο το Στίβεν Χόκινγκ όσο ζούσε. Ο βρετανός φυσικομαθηματικός και κοσμολόγος είχε αναπτύξει μία σειρά από θεωρίες σχετικά με την ύπαρξη ή όχι μίας «ανώτερης δύναμης» στο Σύμπαν. Οι τελικές του απαντήσεις ωστόσο δόθηκαν μετά τον θάνατό του.

Ο Στίβεν Χόκινγκ στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Σύντομες απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα», που εκδόθηκε αρκετούς μήνες μετά τον θάνατό του, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει Θεός και ότι η Επιστήμη μπορεί να εξηγήσει καλύτερα το Σύμπαν σε σχέση με οποιαδήποτε Θρησκεία.

Το

βιβλίο ήταν ημιτελές όταν ο Χόκινγκ πέθανε ενώ ολοκληρώθηκε από την οικογένεια και συνεργάτες του με βάση τα προσωπικά αρχεία του επιστήμονα. Σε αυτό δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα που ο Χόκινγκ λάμβανε συχνότερα στη ζωή του.

Για όσους έχουν μελετήσει την πορεία του Χόκινγκ, αυτή του η θέση ασφαλώς δεν προκαλεί έκπληξη, αφού όσο ζούσε ο ίδιος είχε δηλώσει ουκ ολίγες φορές ότι ήταν άθεος και ότι έβλεπε τη δημιουργία του Κόσμου από τη σκοπιά του επιστήμονα και μόνο, συχνά προκαλώντας την ενόχληση των πιστών.

Το τελευταίο βιβλίο του, που περιλαμβάνει δέκα δοκίμια με ερωταπαντήσεις, αρχίζει με το ερώτημα αν υπάρχει θεός. Και σε αυτό, ο Χόκινγκ δίνει αρνητική απάντηση. «Νομίζω», γράφει, «ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε αυθόρμητα εκ του μηδενός, σύμφωνα με τους νόμους της επιστήμης. Αν αποδέχεστε, όπως εγώ, ότι οι νόμοι της φύσης είναι καθορισμένοι, τότε δεν χρειάζεται πολύ για να ρωτήσετε: ποιoς ρόλος απομένει για το Θεό;».

Για τον Χόκινγκ -και την πλειοψηφία των κορυφαίων επιστημόνων της εποχής μας- οι νόμοι της βαρύτητας, της σχετικότητας, της κβαντομηχανικής είναι αρκετοί για να εξηγήσουν τα πάντα στο σύμπαν. «Αν θέλετε, μπορείτε να πείτε ότι οι νόμοι αυτοί είναι έργο του Θεού, αλλά αυτό είναι μάλλον ένας ορισμός του Θεού, παρά μια απόδειξη για την ύπαρξή του», υποστηρίζει ο Χόκινγκ.

Διαβάστε επίσης: Ο Στίβεν Χόκινγκ δίνει «Σύντομες Απαντήσεις στα Μεγάλα Ερωτήματα»

Μήπως όμως ένα θεϊκό χέρι δημιούργησε τον «αυτόματο πιλότο» των φυσικών νόμων που διέπουν το σύμπαν; Αυτή είναι άλλωστε η βασική πεποίθηση των θρησκευόμενων επιστημόνων (περίπου ένας στους τρεις επιστήμονες πιστεύει στο Θεό, σύμφωνα με έρευνες) και αρκετών απλών πιστών, όχι όμως του Χόκινγκ. «Μήπως ο Θεός δημιούργησε τους κβαντικούς νόμους που επέτρεψαν στην Μεγάλη Έκρηξη (Μπιγκ Μπανγκ) να συμβεί; Δεν θέλω να προσβάλω οποιονδήποτε πιστό, αλλά νομίζω ότι η Επιστήμη έχει πιο πειστική εξήγηση από έναν θεό δημιουργό» γράφει.

Για τον Χόκινγκ, αρκεί η κβαντομηχανική, η οποία εξηγεί πώς συμπεριφέρονται τα υποατομικά σωματίδια, προκειμένου από το «τίποτα» να προκύψει «κάτι». Αλλωστε, το ιδιο το Σύμπαν κάποτε δεν είχε παρά το μέγεθος ενός μόνου σωματιδίου. «Το ίδιο το σύμπαν, με όλη την εκπληκτική απεραντοσύνη και πολυπλοκότητά του, μπορεί απλούστατα να έκανε την εμφάνισή του ξαφνικά, χωρίς να παραβιάσει τους γνωστούς νόμους της φύσης» γράφει ο Χόκινγκ.

Και τότε τι υπήρχε πριν την «Μεγάλη Εκρηξη», ρωτούν οι πιστοί; «Δεν υπήρχε χρόνος πριν την Μεγάλη Έκρηξη», είναι η απάντηση που δίνει ο Χόκινγκ. «Τελικά έχουμε βρει κάτι που δεν έχει μια αιτία, επειδή δεν υπήρχε χρόνος για μια αιτία ώστε να υπάρξει. Για μένα αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ενός Δημιουργού, επειδή δεν υπήρχε κανένας χρόνος για να υπάρξει ένας δημιουργός».

«Είμαστε ο καθένας ελεύθερος να πιστέψει ό,τι θέλει. Κατά την άποψή μου, η απλούστερη εξήγηση είναι ότι δεν υπάρχει Θεός. Κανείς δεν δημιούργησε το σύμπαν και κανείς δεν κατευθύνει τη μοίρα μας», αναφέρει στο βιβλίο του ο επιστήμονας. Και αυτό ακριβώς είναι το βασικό αθεϊστικό επιχείρημα του Χόκινγκ: ότι δεν χρειάζεται μια αιτία (ένας δημιουργός) για να ξεκινήσει κάτι, εν προκειμένω όλος ο κόσμος.

The post O Στίβεν Χόκινγκ μετά τον θάνατό του: «Δεν υπάρχει Θεός» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα