O Ρονάλντο, ο βιασμός και το συμφωνητικό με «άρωμα ομερτά»

Δεν αποκλείεται να πρόκειται όντως περί «fake news», όπως υποστήριξε ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά τις ημέρες, ωστόσο, της ολιγοήμερης άδειας που έλαβαν οι παίκτες της Γιουβέντους από τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, o Κριστιάνο Ρονάλντο μετέβη με ιδιωτικό τζετ στην πατρίδα του για να συναντηθεί και να θέσει σε επιφυλακή τους δικηγόρους του.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, και αφότου αποκαλύφτηκε ότι δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Εθνικής Πορτογαλίας ενόψει των επικείμενων αγώνων της, φωτογράφοι απαθανάτισαν τον πορτογάλο superstar του ποδοσφαίρου σε γνωστό ξενοδοχείο της Λισαβόνας να απολαμβάνει χαμογελαστός τα χάδια της συντρόφου του Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ.

Νωρίτερα, ωστόσο, ο CR7 και οι νομικοί του σύμβουλοι, είχαν χαράξει με κάθε λεπτομέρεια την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ο Κριστιάνο για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που καταφθάνουν καθημερινά από το Λας Βέγκας, τον τόπο όπου τον Ιούνιο του 2009 κατηγορείται ότι βίασε την Αμερικανίδα Κάθριν Μαγιόρκα, σε σουίτα υπερπολυτελούς ξενοδοχείου.

Μετά την καταγγελία από την πλευρά της Μαγιόρκα η αρχική έρευνα των αμερικανικών διωκτικών αρχών τελικά εγκαταλείφθηκε αλλά τώρα η υπόθεση εξετάζεται εκ νέου καθώς η 34χρονη φερόμενη ως θύμα των σεξουαλικών ορέξεων του Ρονάλντο υποστηρίζει ότι το 2010 έλαβε 375.000 δολάρια ως αντάλλαγμα για τη σιωπή της.

Εξ ονόματος του Κριστιάνο, (αναφέρει η Corriere della Sera), ο οποίος έχει επιστρέψει ήδη στο Τορίνο, μιλάει πλέον ο δικηγόρος του Πέτερ Κρίστιανσεν, εξηγώντας πως ο πελάτης του αρνείται (σχεδόν) τα πάντα. «Το 2015 δεκάδες νομικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων και νομικών γραφείων, δέχτηκαν επίθεση από κυβερνοεγκληματίες που υφάρπαξαν απόρρητα έγγραφα», μεταξύ των οποίων εμπεριέχεται και το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπέγραψε ο Ρονάλντο με τη Μαγιόρκα. «Ο Κριστιάνο δεν αρνείται την ύπαρξή του» λέει ο δικηγόρος του, «αλλά αυτό δεν αποτελεί με κανέναν τρόπο ομολογία ενοχής». Το σεξ εκείνη την βραδιά ήταν συναινετικό, εξακολουθεί να υποστηρίζει. «Οι λόγοι για τους οποίους ο Ρονάλντο υπέγραψε το συμφωνητικό διαστρεβλώθηκαν και μέρος των εγγράφων που κοινοποίησαν τα Μέσα παραποιήθηκαν ή είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα» πρόσθεσε. Αναφερόταν σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, μιλώντας στους ίδιους τους δικηγόρους του, ο Ρονάλντο παραδέχτηκε ότι η Μαγιόρκα του είπε περισσότερες από μία φορές όχι, ζητώντας του να σταματήσει, σε τέτοιο βαθμό που στο τέλος ο Κριστιάνο ζήτησε και συγγνώμη για την πράξη του.

Από μακριά, για να αγαπιόμαστε – μια σοφή παροιμία, που αναφέρεται σε ανθρώπους και όχι σε εσώρουχα (REUTERS)

Οι δικηγόροι του επιθετικού της Γιουβέντους (πλέον) η οποία στέκεται στο πλευρό του πανάκριβου αποκτήματός της, σκοπεύουν να επιρρίψουν την ευθύνη για την υπογραφή του συμφωνητικού αποκλειστικά στη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία μετά την απόκτηση του Κριστιάνο, το 2009, ανησυχούσε ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο η υπόθεση να πλήξει σοβαρά τη δημόσια εικόνα του 24χρονου, τότε, ποδοσφαιριστή.

Αυτό τουλάχιστον σημειώνει σε ρεπορτάζ της η πορτογαλική εφημερίδα Correio da Manha, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή, αναφέροντας ότι η η Ρεάλ φέρεται να άσκησε ιδιαίτερη πίεση στον Ρονάλντο για να υπογράψει, παρότι εκείνος δήλωνε αθώος.

Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η νέα ιστορία με πρωταγωνιστή τον Κριστιάνο, μένει να το δούμε. Αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο, υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα, να βρεθεί ακόμα και ενώπιον των μελών ορκωτού δικαστηρίου, εννέα χρόνια μετά από όσα έπραξε ή δεν έπραξε στο Λας Βέγκας. Λόγω των σημαντικών διαφορών που υφίστανται μεταξύ δικονομικών κωδίκων της Ιταλίας και των ΗΠΑ.

Ενα πρώτο ζήτημα αφορά τα αποδεικτικά στοιχεία. Σε τεχνικό επίπεδο συγκεντρώνονται και αξιολογούνται πανομοιότυπα. Αλλά υπάρχει μια σημαντική διαφορά.

Στις ΗΠΑ εφαρμόζεται η θεωρία των «καρπών του δηλητηριασμένου δέντρου» η οποία ορίζει πως στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάποια παρατυπία κατά τον εντοπισμό κάποιου αποδεικτικού στοιχείου, όλα όσα σχετίζονται με αυτό είτε πρόκειται για μαρτυρίες είτε για άλλα στοιχεία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο. Εάν η πηγή, το «δέντρο» δηλαδή, ή το όποιο αρχικό αποδεικτικό στοιχείο είναι «μολυσμένο», τότε όλοι οι «καρποί» (μαρτυρίες, βίντεο, υποκλοπές, κ.λπ.) είναι εξίσου μολυσμένοι.

Αντιθέτως στην Ιταλία σημασία για την ποινική διαδικασία έχει το «πρώτο φρούτο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιταλός δημοσιογράφος, ο βιασμός στην περίπτωση του Ρονάλντο. Σημαντική διαφορά αποτελεί και το γεγονός ότι στην Ιταλία οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης εξετάζονται από τριμελή εφετεία, ενώ στις ΗΠΑ από αμιγώς ορκωτά δικαστήρια.

Ενα άλλο θέμα αφορά το ενδεχόμενο έκδοσης του Ρονάλντο γιατί ενώ στην Ιταλία επιτρέπονται οι δίκες ερήμην, στις ΗΠΑ είναι απαραίτητη η παρουσία του κατηγορουμένου. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα στην Ιταλία διώκονται έπειτα από καταγγελία και για διάστημα έξι μηνών, ενώ στη Νεβάδα, την Πολιτεία όπου έγινε ό,τι έγινε, η δίωξη μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και είκοσι χρόνια μετά το συμβάν.

Τέλος, σχετικά με το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των δύο πλευρών, στην Ιταλία ο ενάγων έχει το δικαίωμα να κινηθεί ποινικά και μετά την υπογραφή του, η οποία, ωστόσο, θα ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο. Στην περίπτωση του Ρονάλντο, οι δικηγόροι της Μαγιόρκα θα πρέπει να αποδείξουν ότι 34χρονη Αμερικανίδα χειραγωγήθηκε και εξαναγκάστηκε από την άλλη πλευρά να υπογράψει. Εάν αποδεικνυόταν, ωστόσο, ότι επρόκειτο για βιασμό, η ποινική διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί ανεξάρτητα από το συμφωνητικό.

The post O Ρονάλντο, ο βιασμός και το συμφωνητικό με «άρωμα ομερτά» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα