10ο Ετήσιο Συνέδριο Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς: «Γιατί Δεν Λειτουργούν οι Θεσμοί;»

Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς είναι μια ΜΚΟ η οποία αποτελεί το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International), η οποία έχει την έδρα της στο Βερολίνο και κάθε χρόνο συντάσσει μια έκθεση «για την αντίληψη περί της διαφθοράς».

Η Διεθνής Διαφάνεια είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που ασχολείται με την καταπολέμηση διαφθοράς στον κόσμο. Αυτό συμπεριλαμβάνει, χωρίς να περιορίζεται μόνο, τη διαφθορά στην πολιτική. Ο οργανισμός είναι ευρύτερα γνωστός για τη σύνταξη, από το 1995 του ετήσιου Δείκτη Αντίληψης

για τη Διαφθορά (Corruptions Perceptions Index – CPI) και το Βαρόμετρου Παγκόσμιας Διαφθοράς, συγκριτικών καταλόγων για τη διαφθορά παγκοσμίως.

Η Διεθνής Διαφάνεια επικεντρώνει την προσοχή της σε θεσμούς-νομοθεσίες και κυβερνητικές δράσεις χωρών και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις φυσικών προσώπων ή άλλες εξατομικευμένες περιπτώσεις. Εχει ως προβαλλόμενο στόχο την «αναδιαμόρφωση και την κάθαρση» με τη συνεργασία, βέβαια, κρατικών φορέων και υπηρεσιών. Ετσι, ο Οργανισμός αυτός κάθε χρόνο συντάσσει και δημοσιοποιεί τρεις εκθέσεις.

-Ο «Δείκτης Αντίληψης για τη Διαφθορά» (CPI) (κατά χώρα)
-Ο «Δείκτης χρηματισμού κυβερνητικών και διοικητικών παραγόντων» (κατά χώρα) – (BPI)
-Το «Βαρόμετρο Παγκόσμιας Διαφθοράς».

Βέβαια, ένα από τα μεγάλα, μόνιμα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει, είναι εκείνο το οποίο αποτελεί και το βασικό θέμα του συνεδρίου που έχει διοργανώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς»: «Γιατί Δεν Λειτουργούν οι Θεσμοί;».

Οι απαντήσεις θα επιχειρηθούν να δοθούν στο Ξενοδοχείο Divani Caravel (αίθουσα Ιλισσός) την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και τους ομιλητές

13:45 Αφιξη συνέδρων-εγγραφές
14:15 Χαιρετισμός
Δρ. Αννα Δαμάσκου, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς
14:30 Χαιρετισμός
Κώστας Χρήστου, Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
14:45 Εισαγωγική Ομιλία
Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Επισκέπτης Καθηγητής του τμήματος Νομικής του London School of Economics (LSE)
15:00 Α’ Ενότητα | ΘΕΣΜΟΙ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεοδόσης Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Επισκέπτης Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του London School of Economics (LSE)
Τάκης Θεοδωρόπουλος, Συγγραφέας-Δημοσιογράφος
16:00 Κεντρική Ομιλία
Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής, Τράπεζα της Ελλάδος
16:30 Διάλειμμα
17:00 Ομιλία
Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
17:30 Β’ Ενότητα | Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ελένη Ράικου, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών
Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αγγελος Συρίγος, Αντιπρόεδρος, Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς και Aναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
18:30 Κεντρική Ομιλία
Δρ. Jens Bastian, Ανεξάρτητος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής και Οικονομικός Σύμβουλος. Πρώην Επικεφαλής Οικονομολόγος στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανασυγκρότηση και τέως Μέλος του EU Task Force στην Ελλάδα
18:45 Συμπεράσματα
Δρ. Αννα Δαμάσκου, Πρόεδρος, Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς
19:00 Λήξη Εργασιών Συνεδρίου.

The post 10ο Ετήσιο Συνέδριο Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς: «Γιατί Δεν Λειτουργούν οι Θεσμοί;» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα