Υποπαραλλαγή Όμικρον 2: Από την Αίγυπτο έφτασαν στην Ελλάδα τα δύο πρώτα κρούσματα

19:51 21/1/2022 - Πηγή: NewsIt

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας μετά τον εντοπισμό και στην Ελλάδα της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον του κορονοϊού σε εισαγόμενα κρούσματα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αφορούσαν τουρίστες.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα ζευγάρι τουριστών από την Αίγυπτο,

τα οποία εντοπίστηκαν θετικά στις 13 Ιανουαρίου και τέθηκαν άμεσα σε καραντίνα.

Η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή BA.2 του κορονοϊού, έχει ήδη εξαπλωθεί ευρέως στη Δανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς όμως να είναι ακόμα γνωστό αν συμπεριφέρεται διαφορετικά από το αρχικό στέλεχος Όμικρον.

«Eλπίζουμε στην επόμενη μετάλλαξη να είναι λιγότερο νοσογόνος»

«Παγκόσμια παρτίδα πόκερ, γενετική έκπληξη, ελπίζουμε στην επόμενη μετάλλαξη να είναι λιγότερο νοσογόνος» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Η μετάλλαξη επελαύνει ήδη καθώς, ενώ προ 2 μηνών η Δέλτα ήταν στο 83,75% και η Όμικρον στο 16,24% οι τυχαίες δειγματοληψίες από 20-12-21 ως 2-1 22 δείχνουν επικράτηση Όμικρον με 56,93% και η Δέλτα στο 43,07%. Και η νέα παραλλαγή είναι ακόμα επιθετικότερη και το ψύχος είναι ακόμα ένας επιβαρυντικός παράγοντας.

Ο νέος συναγερμός σε όλο τον πλανήτη φέρνει γενικευμένο άγχος καθώς η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Δανία, τη Νορβηγία, την Σουηδία, το Βέλγιο και την Γαλλία είναι ιδιαίτερα επιθετική.

Την ίδια ώρα καθώς τα νοσοκομεία είναι σε οριακό σημείο, οι γιατροί φοβούνται την αντεπίθεση του κορονοϊού που μπορεί να αποδειχτεί μοιραία για το σύστημα υγείας.

Γεμίζουν τα κρεβάτια στα νοσοκομεία

Η επιθετικότητα της μετάλλαξης αλλάζει τα δεδομένα και σε κάθε σκέψη για χαλάρωση μέτρων και επαναφορά στην κανονικότητα την ώρα που τα νοσοκομεία είναι ήδη γεμάτα με την Όμικρον παρά τις αρχικές εκτιμήσεις να γεμίζει τα κρεβάτια κυρίως με ανεμβολίαστους ασθενείς.

Μόνο στο «Αττικόν» στις 11 τελευταίες νοσηλείες διασωληνωμένων ασθενών τα επτά περιστατικά ήταν Δέλτα και τα τέσσερα Όμικρον. Ανάλογη η κατάστασης και στην Θεσσαλονίκη.

Ειδικοί και πολίτες την ίδια ώρα παρακολουθούν τον καθημερινά αδιανόητα υψηλό αριθμό νεκρών και προβληματίζονται. Οι θάνατοι από κορονοϊό αυξήθηκαν κατά 24% μέσα σε μία εβδομάδα στην χώρα μας και η Ελλάδα είναι πλέον στην 5η θέση ανάμεσα στις 30 χώρες της ευρωπαϊκής οικονομικής περιοχής.

«Θα συνεχιστεί για εβδομάδες» τόνισε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς.

Η Ελλάδα, πάντως, είναι μία από τις 8 χώρες της Ευρώπης με βελτίωση άνω του 30% στις μολύνσεις της Όμικρον όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει αύξηση σε κρούσματα και θανάτους για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες.

Την ίδια ώρα έρευνα δείχνει πως όσοι έκαναν εμβόλιο της Moderna, έχουν ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης και νοσηλείας συγκριτικά με εκείνους που εμβολιάστηκαν με Pfizer.

 

To άρθρο Υποπαραλλαγή Όμικρον 2: Από την Αίγυπτο έφτασαν στην Ελλάδα τα δύο πρώτα κρούσματα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα