Βραζιλια: Lock down στη Μπαζίλια διέταξε ο Λούλα μετά την εισβολή σε κρατικά κτίρια από «βάνδαλους φασίστες»

23:51 8/1/2023 - Πηγή: NewsIt

Σκηνές εμφυλίου πολέμου εκτυλίσσονται στη Βραζιλία με οπαδούς του πρώην προέδρου της χώρας Ζαϊρ Μπολσονάρο να εισβάλουν σε κρατικά κτίρια με τον νυν πρόεδρο  Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να καταδικάζει τα γεγονότα που προκάλεσαν «βάνδαλοι φασίστες» όπως τους αποκάλεσε και κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» στην πρωτεύουσα. 

Οι εικόνες χάους από τη Βραζιλία που κάνουν τον γύρο του κόσμου θυμίζουν την αντίστοιχη εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 από οπαδούς του Ντόλαντ Τραμπ.

«Θα τους

βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν», είπε αναφερόμενος σε εκείνους που ευθύνονται για τις λεηλασίες, από την Αραρακουάρα του Σάο Πάουλο όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη σήμερα.

«Αυτό που συνέβη σήμερα στην Μπραζίλια ήταν βαρβαρότητα», τόνισε ο Λούλα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπήρξε «κενό ασφαλείας» στην πόλη.

Ο αριστερός πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης ότι οι αρχές θα βρουν και τους «χρηματοδότες» των μπολσοναριστών ενώ επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές ομιλίες» του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου με τις οποίες ενθαρρύνει αυτές τις εισβολές.

Ο πρόεδρος διέταξε την εθνοφρουρά να κινηθεί για να αποκαταστήσει την τάξη στην πρωτεύουσα. Διέταξε επίσης το κλείσιμο του κέντρου της πρωτεύουσας Μπραζίλια – συμπεριλαμβανομένης της κύριας λεωφόρου όπου βρίσκονται τα διοικητικά και κυβερνητικά κτίρια – για 24 ώρες. Ο Λούλα κήρυξε ομοσπονδιακή παρέμβαση στην πρωτεύουσα, έως τις 31 Ιανουαρίου, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους την πόλη και να αποκαταστήσουν την τάξη.

Χιλιάδες οπαδοί του Μπολσονάρο τυλιγμένοι με βραζιλιάνικες σημαίες ή φορώντας κίτρινα μπλουζάκια, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλαν στο Κογκρέσο και σε κτίρια υπουργείων στην Μπραζίλια.

 

Bolsonaro supporters have stormed and overtaken the national congress of Brazil.

There have also been reports that protesters have broken into the Presidential residence, Planalto Palace, and the Supreme Federal Court.pic.twitter.com/9HXRMkxlqd

— Comandante Shinji (@ShinjiTheCuban) January 8, 2023

«Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν», είπε αναφερόμενος σε εκείνους που ευθύνονται για τις λεηλασίες, από την Αραρακουάρα του Σάο Πάουλο όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη σήμερα. «Αυτό που συνέβη σήμερα στην Μπραζίλια ήταν βαρβαρότητα», τόνισε ο Λούλα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπήρξε «κενό ασφαλείας» στην πόλη. Ο αριστερός πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης ότι οι αρχές θα βρουν και τους «χρηματοδότες» των μπολσοναριστών ενώ επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές ομιλίες» του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου με τις οποίες ενθαρρύνει αυτές τις εισβολές.

Βίντεο δείχνουν κατεστραμμένα γραφεία βουλευτών και διαδηλωτές όρθιους πάνω στα έδρανα της Γερουσίας. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν ότι στις ταραχές συμμετείχαν πάνω 3.000 άνθρωποι.

 

RIO DE JANEIRO (AP) — Supporters of ex-President Jair Bolsonaro storm Congress in Brazil’s capital. pic.twitter.com/g13XKkAJUb

— LockharTVMedia (@LockharTVMedia) January 8, 2023

Οι διαδηλωτές έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε αυτά τα κτίρια που θεωρούνται θησαυροί της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και φιλοξενούν πολλά έργα τέχνης.

Παράλληλα το μαινόμενο πλήθος κατέκλυσε τον χώρο στάθμευσης του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο. Άλλοι μπήκαν στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την επιστροφή στην εξουσία, την περασμένη εβδομάδα, του αριστερού Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές της 30ής Οκτωβρίου.

Η ζώνη στην περιοχή του Κογκρέσου είχε αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις. Οι οπαδοί του Μπολσονάρο όμως που δεν λένε να αποδεχτούν την εκλογή του Λούλα στην προεδρία, κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό. Δεκάδες από αυτούς σκαρφάλωσαν στη ράμπα του κτιρίου και ανέβηκαν μέχρι τη στέγη, όπου κρατούν πανό στα οποία αναγράφεται “να επέμβει στρατός”.

Ο ίδιος ο Μπολσονάρο μάλιστα , δεν συνεχάρη ποτέ τον Λούλα για την εκλογή του και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά βρίσκεται στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

«Αυτή η παράλογη απόπειρα να επιβληθεί δια της βίας η βούλησή τους δεν θα περάσει» προειδοποίησε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβο Ντίνο με ανάρτησή του στο Twitter. «Θα σταλούν ενισχύσεις», πρόσθεσε.

Το Κόμμα των Εργατών του προέδρου Λούλα ζήτησε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να περιορίσουν τους διαδηλωτές.

Οι ριζοσπαστικοποιημένοι μπολσοναριστές έφτασαν μαζικά έξω από το Κογκρέσο και αιφνιδίασαν τις δυνάμεις ασφαλείας, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τη νίκη του οποίου δεν αναγνωρίζουν.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη, έπειτα από αυτές τις νόθες εκλογές», είπε σε έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου η διαδηλώτρια Σάρα Λίμα, μια μηχανικός 27 ετών, που έφτασε στην Μπραζίλια από την Γκοϊανέσια, 300 χιλιόμετρα μακρύτερα.

 

Οι μπολσοναριστές διαδήλωναν ήδη έξω από στρατόπεδα μετά την ήττα του Μπολσονάρου και ζητούσαν να παρέμβει ο στρατός για να μην επιστρέψει στην εξουσία ο Λούλα. Ορισμένοι είχαν μπλοκάρει οδικούς άξονες επί μία εβδομάδα μετά τις εκλογές.

 

To άρθρο Βραζιλια: Lock down στη Μπαζίλια διέταξε ο Λούλα μετά την εισβολή σε κρατικά κτίρια από «βάνδαλους φασίστες» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα