Βενεζουέλα: Προκριματικές εκλογές από την αντιπολίτευση για υποψήφιο στις προεδρικές του 2024

19:43 15/2/2023 - Πηγή: NewsIt

Προκριματικές εκλογές στις 22 Οκτωβρίου ώστε να επιλεγεί ο υποψήφιος που θα διεκδικήσει την προεδρία της Βενεζουέλας στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2024 έκανε γνωστό η αντιπολίτευση.

Είναι η πρώτη φορά από το 2012 που η αντιπολίτευση οργανώνει τέτοιες προκριματικές εκλογές. Ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτόν θα συσπειρώσει

τους υποστηρικτές της, έπειτα από πολλά χρόνια άκαρπων προσπαθειών να ανατρέψει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Εκτός όλων των άλλων ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την αδιαφορία των ψηφοφόρων.

Η 10μελής επιτροπή που ανέλαβε να οργανώσει την ψηφοφορία σκοπεύει να συναντηθεί με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, όπως είπε ο επικεφαλής της, ο Χεσούς Μαρία Κασάλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Δεν διευκρίνισε το πότε θα γίνει αυτό. «Θα ζητήσουμε εκλογικά κέντρα (…) Είναι θέμα δικαιωμάτων», είπε ο Κασάλ.

Τουλάχιστον δώδεκα υποψήφιοι από διάφορα κόμματα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε αυτές τις προκριματικές. Μεταξύ αυτών είναι και ορισμένοι που έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι με δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες η αντιπολίτευση θεωρεί αντιδημοκρατικές. Ένας από αυτούς είναι ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, ο Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος κέρδισε τις προκριματικές πριν από δέκα και πλέον χρόνια. Ηττήθηκε όμως στις προεδρικές του 2012 από τον τότε πρόεδρο Ούγκο Τσάβες. Μετά τον θάνατο του τελευταίου, ο διάδοχός του, ο Νικολάς Μαδούρο, νίκησε στις προεδρικές εκλογές του 2013 τον Καπρίλες, αλλά με πολύ μικρότερη διαφορά.

Ο συνασπισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρισε τις προεδρικές εκλογές του 2018 τις οποίες κέρδισε ο Μαδούρο. Η αντιπολίτευση και πολλές δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, δεν αναγνώρισαν τη νίκη του, θεωρώντας ότι διαπράχθηκε νοθεία.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ορίσει την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών του 2024, που ενδέχεται να διεξαχθούν νωρίτερα. Η αντιπολίτευση, κατακερματισμένη από τις εσωκομματικές έριδες, πρόσφατα διόρισε μια νέα τριμελή ηγεσία στο παράλληλο κοινοβούλιό της, προς αντικατάσταση της κυβέρνησης του πρώην μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό.

To άρθρο Βενεζουέλα: Προκριματικές εκλογές από την αντιπολίτευση για υποψήφιο στις προεδρικές του 2024 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα