Βαρώσια: Η πόλη φάντασμα ήταν κάποτε η «γαλλική ριβιέρα» της Κύπρου – Ποιοι διάσημοι τα επέλεγαν για τις διακοπές τους

10:28 8/10/2020 - Πηγή: NewsIt

Από την Μπριτζίτ Μπαρντό και τον Πολ Νιούμαν μέχρι την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τους θρυλικούς ΑΒΒΑ είχαν επισκεφτεί μέχρι και τον Ιούλιο του 1974 τον τότε πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ανατολικής Μεσογείου, τα Βαρώσια της Κύπρου τα οποία ανοίγει σήμερα ο Ερντογάν.

Μέχρι και την τελευταία ημέρα πριν την Τουρκική

εισβολή τα Βαρώσια ή αλλιώς “γαλλική ριβιέρα” της Κύπρου ή “Vegas της Μεσογείου” τραβούσαν το ενδιαφέρον πολλών αστέρων που λάτρευαν τα κρυστάλλινα νερά και τις χρυσαφένιες αμμουδιές του τουριστικού θέρετρου, ενώ απολάμβαναν ξέγνοιαστες στιγμές στα υπερσύγχρονα για την εποχή τους πολυτελή ξενοδοχεία, όπως ήταν το Twiga Tower, το Argo Hotel, το Constancia και άλλα πολλά.

#Varosia/ #Marash/ Before 1974/ #Cyprus #tragicmotherland / #Kibris / #acivatan pic.twitter.com/aVblf9v92Z

— Ethem Kibrisli (@Blueyonetwo) September 16, 2020

 

Δυστυχώς όμως τα πάντα άλλαξαν μετά τον Ιούλιο του 1974 που το άλλοτε χλιδάτο και κοσμοπολίτικο θέρετρο παραδόθηκε για πάντα στον χρόνο χάνοντας με μιας την λάμψη του. Το μόνο που απέμεινε στην πόλη “φάντασμα” τα ντουβάρια των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων που μόνο ιστορίες έχουν να πουν μετά από 46 χρόνια ανθρώπινης απουσίας.

Η ταινία που γύρισε ο Πολ Νιούμαν

Το τουριστικό θέρετρο αποτέλεσε μέχρι και κινηματογραφικό σκηνικό για ταινία του Χόλιγουντ με πρωταγωνιστή τον Πολ Νιούμαν. Ήταν το 1960 όταν το το μυθιστόρημα του Leon Uris, «Έξοδος» που αναφέρεται στη φυγή των Εβραίων από την Κύπρο προς την Παλαιστίνη, μετά το Ολοκαύτωμα, αποφασίστηκε να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.

Αμμόχωστος πριν την καταστροφή του 1974 Πόλη που αγαπήσαμε σύμβολο επιστροφής #Cyprus #Varosia #reunification pic.twitter.com/VEwRvm9iJy

— Nicos Tornaritis (@nicostornaritis) February 23, 2016

 

Έτσι, συνεργείο από το Χόλιγουντ βρέθηκε στην Κύπρο για τις ανάγκες μιας μεγάλης παραγωγής με πρωταγωνιστή τον Πολ Νιούμαν. Τα γυρίσματα κράτησαν τουλάχιστον 4 μήνες με πρωταγωνιστές μεταξύ των οποίων: Eva Marie Saint, Ralph Richardson και Peter Lawford, να απολαμβάνουν πανέμορφες στιγμές στο ξενοδοχείο Constancia στην Αμμόχωστο.

Στα Βαρώσια βρέθηκε το 1964 και η Μπριζίτ Μπαρντό για καλοκαιρινές διακοπές. Η θρυλική Μπε Μπε ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από την θάλασσα και τον ήλιο που φεύγοντας είχε υποσχεθεί πως θα επιστρέψει ξανά, ωστόσο δεν πρόλαβε.

#Varosia #Cyprus People actually lived and worked there. They even had cars and fountains. #Maras bir zamanlar inssanlarin yasadigi ve calistigi bir yerdi. Havuzlari,fiskiyeleri,ve arabalari vardi. Guzel bir yerdi,degil mi? #Kibris pic.twitter.com/DgJocoL8P6

— Ethem Kibrisli (@Blueyonetwo) October 12, 2019

Την “Γαλλική Ριβιέρα” της Κύπρου είχαν επιλέξει για ξεκούραση και το μοιραίο ζευγάρι Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Ρίτσαρντ Μπάρτον. Λέγεται μάλιστα πως όσες φορές είχαν επιλέξει τα Βαρώσια, τους άρεσε να μένουν πάντα στο Argo Hotel, ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της παραλίας. Σε εξιστορήσεις τους οι κάτοικοι θυμούνταν πως ήταν ιδιαιτέρως «ανοιχτοχέρηδες» και μοίραζαν πενηντοδόλαρα ως πουρμπουάρ.

Στα Βαρώσια έγινε όσο απίστευτο κι αν ακούγεται το ντεμπούτο των ABBA με αφορμή μια συμφωνία που είχαν κλείσει με την ταξιδιωτική εταιρεία Fritidsresor.

Τα δυο ζευγάρια συμφώνησαν στο πακέτο των διακοπών, που τους προσέφεραν για διαφημιστικούς λόγους, να κάνουν και μία συναυλία για τον ΟΗΕ. Οι πρόβες ξεκίνησαν στο ξενοδοχείου Twiga Tower στην Αμμόχωστο και στις παραλίες των Βαρωσίων. Μετά από αυτή την ερασιτεχνική εμπειρία αποφάσισαν να σχηματίσουν ένα συγκρότημα. Αρχικά διάλεξαν το όνομα Festfolket και αργότερα δημιούργησαν τους ΑΒΒΑ.

To άρθρο Βαρώσια: Η πόλη φάντασμα ήταν κάποτε η «γαλλική ριβιέρα» της Κύπρου – Ποιοι διάσημοι τα επέλεγαν για τις διακοπές τους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα