Τσίπρας: «Τώρα είναι η ώρα για επέκταση στα 12 μίλια αρχικά στην Κρήτη»

14:00 16/10/2020 - Πηγή: NewsIt

«Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα για 12 μίλια ξεκινώντας νότια και ανατολικά της Κρήτης και ανάλογα με τις εξελίξεις προχωρώντας νοτίως των νησιών μας της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελόριζου», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας

μιλώντας στον ρ/σ Real Fm, αναφερόμενος στις κινήσεις στις οποίες θα πρέπει να προβεί η Ελλάδα απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

«Όταν υπάρχει τόσο έντονη αμφισβήτηση de facto αμφισβήτηση με έρευνες πιθανότατα εντός των 12 μιλίων, δεν έχεις άλλο τρόπο να το υπερασπιστείς το δικαίωμα από το να το ασκήσεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Είναι μονόδρομος η επέκταση στα 12 μίλια άμεσα στην Κρήτη, είναι η μόνη ασφαλής μέθοδος να μην εμπλακούμε σε σύγκρουση», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η πολεμική σύγκρουση και αποτροπή στα μάτια του διεθνούς παράγοντα είναι η παγίδα στην οποία δεν πρέπει να υποπέσουμε. Δε θα μπορούν να πουν το ίδιο, αν γίνει επέκταση και παραβιάζουν κυριαρχία».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «το δικαίωμα να επεκτείνεις τα ναυτικά μίλια στα 12 είναι δικαίωμα που το έχει κάθε χώρα με βάση του διεθνές δίκαιο. Είναι δικαίωμα που καμία κυβέρνηση δεν το έχει απεμπολήσει. Η εθνική γραμμή είναι ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα που όποτε θέλουμε μπορούμε να το ασκήσουμε».

Ατυχής η δήλωση Γεραπετρίτη

Αναφερόμενος στην κριτική της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη σημειώνοντας ότι: «Δεν μπορώ να μη σχολιάσω και ατυχή τη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη. Όταν λέει δημόσια ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξι ναυτικά μίλια, αυτές τις δηλώσεις τiς ακούει και η Τουρκία, είναι σαν να δίνει το μήνυμα ανοχής προς την άλλη πλευρά να διεξάγουν έρευνες στα 6,5 μίλια. Αντί να σχολιάζει με αρνητικό τρόπο μία πρόταση που συμβάλει σε αντιμετώπιση αδιεξόδου, θα περίμενα να ακούσω από κυβέρνηση ότι θα προκαλέσει διάλογο προκειμένου να χαραχθεί εθνική στρατηγική και γραμμή».

Εμείς κάνουμε προτάσεις για να ακούει ο Τούρκος

Σε ότι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε πως «ορισμένες φορές και η διατύπωση δημοσίως κάποιων προτάσεων από αξιωματική αντιπολίτευση, ακριβώς για να ακούει και ο Τούρκος απέναντι, ενισχύει την αποτροπή και τη θέση της χώρας και τη διαπραγματευτική δυνατότητα του Πρωθυπουργού».

Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση για τους κινδύνους θερμού επεισοδίου που ενδεχομένως να είχε η εφαρμογή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ότι το κατά τ’ αλλα «απαράδεκτο casus belli» αφορά το Αιγαίο και όχι την Κρήτη ή τα νησιά ανατολικής Μεσογείου.

«Λέω ότι τούτη την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει πρωτοφανώς την επιθετικότητά της, ο διεθνής παράγοντας δεν θέλει να μπλέξει, θέλει ίσες αποστάσεις και έχει το νομικίστικο πάτημα ότι δεν παραβιάζει την κυριαρχία” της χώρας, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Εξήγησε πως η επέκταση στα 12 μίλια άμεσα στην Κρήτη, είναι «μονόδρομος» και «η μόνη ασφαλής μέθοδος να μην εμπλακούμε σε πολεμική σύγκρουση», καθώς ο διεθνής παράγοντας δε θα μπορεί να διατηρήσει την ίδια στάση εάν γίνει η επέκταση και παραβιάζεται πλέον η κυριαρχία της χώρας.

Δήλωσε επισης πως τηρεί «υπεύθυνη στάση», αντίθετα με τη ΝΔ, όταν ήταν στη θέση της αντιπολίτευσης και βουλευτές της υποστήριζαν ότι «εμπιστεύονται περισσότερο τον Ερντογάν από τον Τσίπρα», υπενθυμίζοντας τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, κ. Σταμάτη.

Σε ότι αφορά στην αντίδραση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε τα εξής: «Εξήγησα στον κ. Μητσοτάκη τι κάναμε το 2018. Πώς ο Νικηφόρος Φωκάς επενέβη να μη διεξαχθούν έρευνες. Συνειδητά τον τελευταίο διάστημα δεν βάζω εκεί τον πήχη, στην αποτροπή. Γνωρίζω ότι άλλες οι συνθήκες τότε και άλλες σήμερα, με ευθύνη και της κυβέρνησης» τόνισε υπενθυμίζοντας τις δικαιολογίες ότι τη μία το τουρκικό ερευνητικό το πήρε ο άνεμος και την άλλη δεν μπορούσε να κάνει έρευνες γιατί είχε θόρυβο από παρακείμενα πλοία. «Δεν τηρώ ανεύθυνη στάση να λέω πηγαίνετε σε πολεμική εμπλοκή. Λέω να φύγουμε από στρατηγικό αδιέξοδο, ο μόνος τρόπος είναι να ασκήσουμε το δικαίωμά μας στα 12 μίλια”.

«Αν η ΕΕ σταθεί κατώτερη των περιστάσεων για κυρώσεις έχει ευθύνη και ο Μητσοτάκης»

«Νομίζω ότι είναι έργο που το έχουμε ξαναδεί, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ανήσυχοι», τόνισε ακόμα και αφού δήλωσε πως υποστηρίζει την προσπάθεια Μητσοτάκη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε: «αν όμως έχουμε για μία ακόμη φορά αποτυχία, αν η ΕΕ σταθεί κατώτερη των περιστάσεων σε προκλητικότητα Τουρκίας, τότε την ευθύνη θα την έχει και ο Μητσοτάκης αλλά θα αφορά ολόκληρη τη χώρα».

Εκτίμησε, ακόμα, ότι η άλλη πλευρά δεν καταλαβαίνει από διατυπώσεις και ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ΕΕ θα πρέπει να έχει μηχανισμό κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, με σοβαρά οικονομικά πλήγματα, σε περίπτωση που συνεχίζει παραβατική συμπεριφορά. «Θέλει καρότο και μαστίγιο» σημείωσε χαρακτηριστικά για τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Μιλώντας για τη στάση της ΕΕ ανέφερε ακόμα: «Να πουν γιατί υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Οι κυρώσεις στη Ρωσία όταν ήμουν εγώ στις Συνόδους Κορυφής επέφεραν σημαντικά οικονομικά πλήγματα. Απέναντι σε Τουρκία που έχει μεγάλη οικονομική δυσκολία τέτοιου είδους κυρώσεις θα ήταν παραπάνω από ενοχλητικές».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η επέκταση των χωρικών υδάτων θα πρέπει να γίνει μεσούσης της κρίσης με την Τουρκία και γιατί αυτό δεν έγινε απ’ όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Διότι 4,5 χρόνια δεν είχαμε ούτε παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, ούτε την πρωτοφανή προκλητικότητα με έρευνες εδώ και 50 μέρες ακόμα και σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να χαραχθεί μια «εθνική στρατηγική», εγκαλώντας τον πρωθυπουργό ότι «έχει την ψευδαίσθηση αυτάρκειας να τα διαχειριστεί όλα μόνος του» και επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «συμβάλλει» στην εύρεση «διεξόδου».  «Εύχομαι να ήταν ατυχής διατύπωση ότι θα το συγκαλέσει όταν είναι για επικύρωση αποφάσεων, γιατί οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είναι για επικύρωση αποφάσεων αλλά για χάραξη εθνικής γραμμής», πρόσθεσε.

To άρθρο Τσίπρας: «Τώρα είναι η ώρα για επέκταση στα 12 μίλια αρχικά στην Κρήτη» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα