Τραμπ σε αδιέξοδο: Το τέλος των πολέμων σε Ουκρανία και Γάζα αποδεικνύεται πιο δύσκολο απ’ ό,τι υπολόγιζε
Και τι δεν υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ πριν καλά καλά προλάβει να πατήσει το πόδι του στον Λευκό Οίκο. Υποσχέθηκε να τελειώσει τον πόλεμο στη Γάζα και μέσα σε ένα 24ωρο τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά μάλλον υπολόγιζε χωρίς τους… ξενοδόχους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακαλύπτει ότι ο τερματισμός των πολέμων είναι πιο δύσκολος απ’ ό,τι φαίνεται και η προεκλογική του ρητορική για την ειρήνη δεν μεταφράζεται εύκολα σε γρήγορες νίκες, καθώς οι πόλεμοι σε Γάζα και Ουκρανία μαίνονται, σημειώνει σε ανάλυσή του το CNN.
Την Τρίτη (18.03.2025), ενώ έκανε μια μικρή πρόοδο στο ειρηνευτικό του σχέδιο για την Ουκρανία, μια άλλη εκεχειρία, για την οποία είχε διεκδικήσει τα εύσημα, κατέρρευσε. Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Χαμάς στη Γάζα, σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους.
Το τηλεφώνημά του με έναν αμετακίνητο Βλαντιμίρ Πούτιν και η απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να κλιμακώσει τον πόλεμο ανέδειξαν δύο ηγέτες που φαίνεται να βάζουν τις δικές τους πολιτικές επιδιώξεις πάνω από τις φιλοδοξίες του Αμερικανού προέδρου.
Αυτή είναι η δυσοίωνη γεωπολιτική πραγματικότητα που στέκεται εμπόδιο στο όραμα – όνειρο του Τραμπ να μείνει στην ιστορία ως παγκόσμιος ειρηνοποιός, κάτι που είχε προβλέψει ότι θα γινόταν με το που επέστρεφε στον Λευκό Οίκο.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι στόχοι του Τραμπ ξεπερνούν το τέλος των συγκρούσεων μέσω μιας βιώσιμης και δίκαιης ειρήνης.
Οι ανακοινώσεις της συνομιλίας του με τον Πούτιν ενίσχυσαν τις ανησυχίες της Ουκρανίας και των ευρωπαίων συμμάχων της ότι ο Τραμπ βλέπει τον πόλεμο ως δευτερεύον ζήτημα στη γενικότερη επιδίωξή του να προσεγγίσει τη Μόσχα. Αυτός είναι ο λόγος που πίεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποδεχτεί το 30ήμερο σχέδιο εκεχειρίας, ενώ επαίνεσε τον Πούτιν, παρά την άρνησή του να συμμετάσχει.
Παράλληλα, η αμερικανική ανοχή στην αναζωπύρωση των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα σηματοδότησε το τέλος των προσπαθειών του απεσταλμένου του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ομήρων και να προωθήσει ένα δεύτερο στάδιο ειρηνευτικής συμφωνίας.
Ωστόσο, μια νέα αμερικανική αεροπορική επίθεση εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη υποδηλώνει ότι ο Τραμπ εστιάζει πλέον στην κλιμάκωση της πίεσης προς το Ιράν – είτε για να το εξαναγκάσει σε συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, είτε για να αποδυναμώσει τους συμμάχους του στην περιοχή ενόψει πιθανών στρατιωτικών πληγμάτων από το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ.
Η στάση του Τραμπ απέναντι στον Πούτιν και το αδιέξοδο στην ΟυκρανίαΟ Λευκός Οίκος επιχείρηση να προβάλλει θετικά την τηλεφωνική συνομιλία του Τραμπ με τον Πούτιν, αλλά το βασικό συμπέρασμα ήταν η ρωσική αντίσταση στην αμερικανική πρόταση για άμεση εκεχειρία.
Όπως μάλιστα αναφέρει εύστοχα ανάλυση BBC: Του έδωσε «τόσα όσα» για να μην φαίνεται ότι τον εμπαίζει το Κρεμλίνο.
Η Μόσχα συμφώνησε να σταματήσει τις επιθέσεις σε ενεργειακές και υποδομικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας για 30 ημέρες, κάτι που και η ουκρανική κυβέρνηση αποδέχτηκε. Ωστόσο, η χρήση της λέξης «εκεχειρία» από τις ΗΠΑ υπερέβαλε ως προς το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας, αφού δεν υπήρχε καμία δέσμευση για παύση των επιθέσεων σε άλλους στόχους. Στην πραγματικότητα, την ίδια νύχτα, ρωσικά drones έπληξαν νοσοκομείο στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας.
Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία / ReutersΗ ρωσική ανακοίνωση της συνομιλίας με τον Τραμπ διαφοροποιήθηκε από την αμερικανική εκδοχή, καθώς ανέφερε μόνο «ενεργειακές υποδομές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα ερμηνεύει τη συμφωνία πολύ πιο περιορισμένα από ό,τι ο Λευκός Οίκος.
Ο Τραμπ επέμεινε ότι η συμφωνία ήταν μια επιτυχία και προέβλεψε γρήγορη πρόοδο, παρά τα νέα εμπόδια που έθεσε ο Πούτιν. «Το επόμενο βήμα θα είναι μια πλήρης εκεχειρία και μια συμφωνία», δήλωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συμβεί «πολύ γρήγορα».
Ωστόσο, η αισιοδοξία του μπορεί να αποτελεί πολιτική τακτική για να καλύψει την αποτυχία του να επιβάλει πλήρη εκεχειρία, δεδομένου ότι ο Πούτιν δεν δείχνει καμία βιασύνη να τερματίσει τον πόλεμο, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες ρωσικές στρατιωτικές επιτυχίες.
Η νέα επίθεση στη Γάζα και οι πολιτικοί υπολογισμοί του ΝετανιάχουΗ κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Τραμπ στην προσπάθειά της να μετατρέψει προσωρινές συμφωνίες σε διαρκείς ειρηνευτικές λύσεις.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Νετανιάχου δεν επιθυμούσε ποτέ να προχωρήσει πέρα από την πρώτη φάση της εκεχειρίας, η οποία ακολούθησε τη σφαγή των Ισραηλινών αμάχων από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Παλαιστίνιος θρηνεί μπροστά στις σορούς αγαπημένων προσώπων του στη Χαν Γιουνίς της Γάζας μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς / REUTERS/Hatem KhaledΗ Τρίτη ήταν η πιο αιματηρή ημέρα στη Γάζα τους τελευταίους 15 μήνες, με πάνω από 400 νεκρούς σύμφωνα με Παλαιστινιακές αρχές, έπειτα από νέες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι επανέλαβε τις επιθέσεις επειδή η Χαμάς αρνήθηκε να απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους ή να δεχτεί την αμερικανική πρόταση για παράταση της εκεχειρίας. Από την πλευρά της, η Χαμάς υποστήριξε ότι δεν είχε απορρίψει την πρόταση, αλλά ήθελε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα, η αναζωπύρωση του πολέμου σήμαινε και προσωρινή αναβολή της δίκης του Νετανιάχου για διαφθορά, γεγονός που τροφοδότησε εικασίες ότι σκοπίμως παρατείνει τη σύγκρουση για να αποφύγει μια πιθανή καταδίκη.
Όπως και ο Πούτιν, για τον οποίο ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί σε ζήτημα πολιτικής επιβίωσης, έτσι και ο Νετανιάχου μπορεί να χρειάζεται να συνεχιστούν οι συγκρούσεις για να διατηρήσει την εξουσία του.
Ωστόσο, ο Τραμπ, αργά ή γρήγορα ίσως αναγκαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το αν θα πιέσει πραγματικά τον Πούτιν ή τον Νετανιάχου – κάτι που μέχρι στιγμής αποφεύγει να κάνει.
Πληροφορίες από CNN
To άρθρο Τραμπ σε αδιέξοδο: Το τέλος των πολέμων σε Ουκρανία και Γάζα αποδεικνύεται πιο δύσκολο απ’ ό,τι υπολόγιζε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απόστολος Λύτρας: «Δεν σκέφτηκες καλά με ποιον έμπλεξες. Δεν μασάω εγώ. Πας με τη βλαχάρα;»
- Μαρία Κατσανδρή για Πέτρο Φιλιππίδη: «Τον είχε σπάσει στο ξύλο αν δεν είχαν επέμβει συνάδελφοι θα είχε πάει στο νοσοκομείο »
- Ένοχος ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος για οφειλές σε πρώην εργαζομένους του γραφείου του - Η αντίδραση του
- Τατιάνα Παπαμόσχου: «Ζω σε ένα κτήμα με 24 γαϊδουράκια, κάνω χιλιόμετρα κάθε μέρα για να πάω και να έρθω»
- Χριστίνα Κολέτσα: «Έκανα άμβλωση πρόσφατα, ήταν για το καλό της δικής μου ζωής»
- Ο 13χρονος Νίκος Μάνταλος έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται σε εθνική κατηγορία
- Σε αναστολή με απόφαση Φλωρίδη οι ιατροδικαστές της υπόθεσης της Ρούλας Πισπιρίγκου
- Πρόσφυγες θα εργαστούν σε ξενοδοχεία της Χαλκιδικής καλύπτοντας κενές θέσεις
- Βίντεο ντοκουμέντο από τον Ηλεκτρικό: Πορτοφολάς επιτέθηκε με μπουνιές σε security όταν τον έβγαλαν από το βαγόνι
- Ολυμπιακός: Επιστρέφει ο Μόουζες Ράιτ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο Τασούλας δεν έχει τα εχέγγυα για να υπηρετεί αυτόν τον θεσμό, πρέπει να παραιτηθεί
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Σε αναστολή οι τρεις ιατροδικαστές με απόφαση Φλωρίδη
- Τζιν Χάκμαν: «Ήταν ένας ευγενικός γίγαντας, η Μπέτσι Αρακάουα τον λάτρευε» δήλωσαν φίλοι του ζευγαριού
- Κομισιόν: Αυτή είναι η Λευκή Βίβλος για την άμυνα – Τι θα ισχύσει για τις εθνικές ρήτρες διαφυγής
- Ηλιακά πάνελ παράγουν ενέργεια για τα κέντρα διανομής της JYSK
- «Μάθε να το κάνεις σωστά»: Αποκαλυπτήρια της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ανακύκλωση από την Περιφέρεια Αττικής
- Ολυμπιακός: Ο Μόουζες Ράιτ μετράει αντίστροφα για την επιστροφή του στη δράση
- Παπαθανάσης: Θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της ΕΕ για το 5ο αίτημα εκταμίευσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
- Η ΕΕ «κλείνει» την πόρτα σε Τουρκία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο από τα 150 δισεκ. ευρώ του ταμείου «ReArm Europe»
- Τραμπ σε αδιέξοδο: Το τέλος των πολέμων σε Ουκρανία και Γάζα αποδεικνύεται πιο δύσκολο απ’ ό,τι υπολόγιζε
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Τραμπ σε αδιέξοδο: Το τέλος των πολέμων σε Ουκρανία και Γάζα αποδεικνύεται πιο δύσκολο απ’ ό,τι υπολόγιζε
- Η ΕΕ «κλείνει» την πόρτα σε Τουρκία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο από τα 150 δισεκ. ευρώ του ταμείου «ReArm Europe»
- ΔΥΠΑ: Απαραίτητη η ενεργοποίηση των προπληρωμένων καρτών για πρόσβαση σε επιδόματα και παροχές
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Σε αναστολή οι τρεις ιατροδικαστές με απόφαση Φλωρίδη
- MasterChef 2025: Μαγειρικές μονομαχίες στο τεστ δημιουργικότητας με τις 4 βασικές γεύσεις στο πιάτο
- MasterChef 2025: Μαγειρικές μονομαχίες στο τεστ δημιουργικότητας με «πρωταγωνιστές» τις 4 βασικές γεύσεις
- Ολυμπιακός: Ο Μόουζες Ράιτ μετράει αντίστροφα για την επιστροφή του στη δράση
- Ηλιακά πάνελ παράγουν ενέργεια για τα κέντρα διανομής της JYSK
- «Μάθε να το κάνεις σωστά»: Αποκαλυπτήρια της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ανακύκλωση από την Περιφέρεια Αττικής
- Γλυφάδα: Συνελήφθησαν τρία μέλη συμμορίας ανηλίκων για ληστείες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διευθυντικό στέλεχος της Πολεοδομίας και πολιτικοί μηχανικοί της Ρόδου, ανάμεσα στους συλληφθέντες για τις πολεοδομικές παραβάσεις
- Εκδήλωση "ΤΟ Ε.Σ.Υ. ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ" στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
- Επίσημες οι κατηγορίες κατά του Ιμάμογλου: «Ο Ερντογάν αποβιβάστηκε από το τρένο της Δημοκρατίας»
- Σε αναστολή καθηκόντων οι τρεις ιατροδικαστές στην υπόθεση Πισπιρίγκου με απόφαση Φλωρίδη
- Εκρέμ Ιμάμογλου: Κάλεσμα της αντιπολίτευσης για πανεθνικές διαδηλώσεις μετά τη σύλληψή του
- Δράσεις στα Ιωάννινα για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών
- Ιωάννινα -Σύλληψη δύο ανηλίκων για απόπειρα κλοπής
- Επικίνδυνη αποστολή
- Παραιτείται η κυβέρνηση της Σερβίας για το Νόβι Σαντ – Πρόωρες εκλογές ενδέχεται να ανακοινώσει ο Βούτσιτς