Το παρασκήνιο των αποφάσεων για χαλάρωση των μέτρων - Η αντίθεση των επιστημόνων και το σχέδιο για λιανεμπόριο και σχολεία

06:30 1/4/2021 - Πηγή: NewsIt

Με δειλά, προσεκτικά βήματα η κυβέρνηση προχωρά σε ένα μικρό σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων, εκτιμώντας ότι δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αλλά αντίθετα θα προσφέρουν “μικρές ανάσες” ελευθερίας στους πολίτες.

Οι ανακοινώσεις χτες αποτελούν μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στο πλαίσιο προτάσεων της κυβέρνησης και στις θέσεις των Επιστημόνων. Στη συνεδρίαση καταγράφηκαν με το “καλησπέρα” σας διαμετρικά αντίθετες απόψεις…

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έδωσε το παρών στην αρχή της σύσκεψης,

“ξεδίπλωσε” το σκεπτικό του Μεγάρου Μαξίμου.

Η κυβέρνηση ζητούσε στις αποφάσεις τους οι ειδικοί να λάβουν υπόψιν, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα κι ενώ η χώρα βρίσκεται σε πολύμηνη καραντίνα, και από την άλλη την κόπωση του κόσμου και τη μη τήρηση, από πλευράς τους, του σημερινού μείγματος των περιοριστικών μέτρων.

«Τα αγκάθια»

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Επιστήμονες στην πλειοψηφία τους ήταν αντίθετοι με την άρση του απαγορευτικού για μετακινήσεις από δήμο σε δήμο και με το αυτοκίνητο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις για σωματική άσκηση (κωδικός 6) απελευθερώνονται με απόφαση της κυβέρνησης, πιλοτικά.

Το μέτρο θα ισχύσει από αυτό το Σαββατοκύριακο 3 Απριλίου, όμως θα τελεί υπό αίρεση! Το Μέγαρο Μαξίμου προειδοποιεί ότι αν υπάρξει κατάχρηση και παρατηρηθεί συγχρωτισμός, θα επανεξετάζεται κάθε εβδομάδα, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 9 Απριλίου.

Διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές.

“Παράθυρο” για διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές ανοίγει με την επαναλειτουργία της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr το λιανεμπόριο θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της λειτουργίας των κομμωτηρίων και των καταστημάτων περιποίησης νυχιών.

Με την αποστολή μηνύματος ο καταναλωτής θα μπορεί να μεταβαίνει στο κατάστημα της επιλογής του, όπου κι αν βρίσκεται εντός του νομού. Σε τυχόν έλεγχο θα πρέπει να επιδεικνύει το μήνυμα που απέστειλε στο 13032 αλλά και το μήνυμα το οποίο θα λαμβάνει από την επιχείρηση στην οποία θα μεταβεί για αγορές με τη μέθοδο του click away ή του click in shop.

Δίχασε το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Εκτός από τις ενστάσεις για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, οι επιστήμονες εξέφρασαν πολλές επιφυλάξεις και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έξαρσης της πανδημίας. Το αίτημα που έθεσαν ήταν να υπάρξουν rapid test για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και τους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αργά το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατέθεσε τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε ήδη, και προβλέπει υποχρεωτικότητα διαγνωστικών τεστ σε μια σειρά κλάδων, μεταξύ των οποίων και το λιανεμπόριο. Το μέτρο θα ενεργοποιείται για κάθε κλάδο, με υπουργική απόφαση και μετά από εισήγηση της Επιτροπής. Δεδομένου ότι το rapid test έχει κόστος και αυτό θα πρέπει να το επιβαρυνθεί είτε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, είτε ο εργαζόμενος, και καθώς τα self test – τα οποία θα διατίθενται δωρεάν – αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το λιανεμπόριο τη Δευτέρα θα ανοίξει χωρίς υποχρεωτικό τεστ.

Ο έλεγχος για covid_19 θα ακολουθήσει με τη διάθεση των self τεστ, μέσα στην εβδομάδα. Παράλληλα η κυβέρνηση ενέκρινε και την πώληση rapid test στα φαρμακεία, ως ένα συμπληρωματικό εργαλείο.

Στις 12 Απριλίου το άνοιγμα των σχολείων

Την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και εκτιμάται ότι θα υπάρξει επάρκεια των self test σε όλη την Επικράτεια, οι Επιστήμονες θα επανεξετάσουν το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Απριλίου, με προτεραιότητα στα Λύκεια, και δη στην Γ΄ Λυκείου, η οποία έχει μπροστά της το φάσμα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια τα Γυμνάσια Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για περαιτέρω άνοιγμα της χώρας, πλέον ο καταλυτικότερος παράγοντας δεν θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων – ο οποίος και με το self testing θα “εκτιναχθεί” – αλλά οι εισαγωγές και τα εξιτήρια στα νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι, όπως εξηγεί στο Newsit κυβερνητικό στέλεχος.

To άρθρο Το παρασκήνιο των αποφάσεων για χαλάρωση των μέτρων - Η αντίθεση των επιστημόνων και το σχέδιο για λιανεμπόριο και σχολεία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα