Το μάθημα ιστορίας του Βλαντιμίρ Πούτιν με τη Μεγάλη Αικατερίνη - «Το κράτος πρέπει να είναι ισχυρό»

20:06 5/10/2022 - Πηγή: NewsIt

«Το κράτος πρέπει να είναι ισχυρό». Αυτό είναι το μάθημα που μας δίνει η ιστορία από την εξέγερση του 18ου αιώνα που συγκλόνισε τη Ρωσία της Αυτοκράτειρας Μεγάλης Αικατερίνης, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από μια έντονη συνομιλία που είχε σήμερα (5.10.2022) με έναν δάσκαλο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ηγέτης της Ρωσίας από το 1999, αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή πρόκληση της εξουσίας του καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις χάνουν εδάφη στον επτάμηνο πόλεμο

στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Δύση στην πιο επικίνδυνη αντιπαράθεση μετά από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.

Σε μια μακράς διάρκειας τηλεδιάσκεψη με μια ομάδα βραβευμένων δασκάλων, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, και κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος έκανε αισχρές δηλώσεις ότι – μετά από 7 μήνες πολέμου στην Ουκρανία – σέβεται τους Ουκρανούς, ο Πούτιν άρχισε απροσδόκητα να κάνει απανωτές ερωτήσεις σε έναν από αυτούς για την εξέγερση του Πουγκατσόφ το 1773-1775.

«Τι ήταν αυτή, αυτή η εξέγερση του Πουγκατσόφ; Γιατί συνέβη; Ποιά είναι η άποψή σας;» ρώτησε ο Πούτιν τον ξαφνιασμένο δάσκαλο, ο οποίος ανέφερε πολλές αιτίες για την πιο σοβαρή εγχώρια πρόκληση της 34χρονης βασιλείας της Μεγάλης Αικατερίνης.

Ο Πούτιν, ειρωνευόμενος, είπε ότι η απάντηση του δασκάλου μοιάζει με απάντηση διπλωμάτη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και ζήτησε ξανά μια ξεκάθαρη άποψη σχετικά με τα αίτια και το αποτέλεσμα της εξέγερσης υπό την ηγεσία του Κοζάκου Γιεμελιάν Πουγκατσόφ, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε σε Τσάρο Πέτρο Γ’.

«Φανταζόταν τον εαυτό του τσάρο», είπε ο Πούτιν για τον Πουγκατσόφ, ο οποίος, στηριζόμενος σε φήμες για δυναστική ίντριγκα στο παλάτι, υποκίνησε μια μεγάλη εξέγερση το 1773 προτού τελικά ηττηθεί από τις δυνάμεις της Μεγάλης Αικατερίνης περισσότερο από ενάμιση χρόνο αργότερα.

«Βασικά ήταν ένα στοιχείο της αδυναμίας της κεντρικής εξουσίας στη χώρα», τόνισε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να ενισχύσει το ρωσικό κράτος μετά το χάος της δεκαετίας του 1990, αν και επικριτές, όπως ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός του Κρεμλίνου έχει δημιουργήσει ένα εύθραυστο σύστημα προσωποπαγούς εξουσίας που βασίζεται στην κολακεία.

Ο αρχηγός του Κρεμλίνου έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να υποδαυλίσουν την επανάσταση σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ο Πουγκατσόφ εκτελέστηκε δημόσια τον Ιανουάριο του 1775 στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Αλλά η εξέγερση είχε διαρκή επιρροή στην Αικατερίνη και χρησιμοποιήθηκε ως “καμβάς” για το ιστορικό μυθιστόρημα του Αλεξάντερ Πούσκιν «Η Κόρη του Λοχαγού».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Το μάθημα ιστορίας του Βλαντιμίρ Πούτιν με τη Μεγάλη Αικατερίνη - «Το κράτος πρέπει να είναι ισχυρό» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα