Το ΔΝΤ άναψε το πράσινο φως για το δάνειο 15,6 δισ. δολάρια στην Ουκρανία
Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε σήμερα πακέτο βοήθειας ύψους 15,6 δισεκ. δολαρίων που είχε υπογραφεί στις 21 Μαρτίου με την κυβέρνηση στην Ουκρανία, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση μιας πρώτης δόσης ύψους 2,7 δισεκ. δολαρίων.
Το δάνειο αυτό χορηγείται για να βοηθήσει τη χώρα να καλύψει τις επείγουσες χρηματοδοτικές της ανάγκες. Είναι το μεγαλύτερο δάνειο που λαμβάνει η Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και το πρώτο μεγάλο πακέτο βοήθειας που εγκρίνεται από το ΔΝΤ προς μια χώρα που εμπλέκεται σε ενεργή σύγκρουση.
Το πακέτο βοήθειας, τετραετούς διάρκειας, αναμένεται να επιτρέψει την “υποστήριξη της σταδιακής οικονομικής ανάπτυξης δημιουργώντας παράλληλα τις συνθήκες μιας μακροπρόθεσμης ανάπτυξης σε ένα πλαίσιο ανοικοδόμησης μετά τη σύγκρουση και στην πορεία ένταξης στην ΕΕ”, υπενθυμίζει το ΔΝΤ σε ανακοίνωση.
Η υποστήριξη αυτή εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας 115 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων τα δύο δισεκ. αποτελούν μερική διαγραφή του υφιστάμενου χρέους.
Τα 80 δισεκ. που απομένουν θα δοθούν από “διμερείς και πολυμερείς δωρητές, για 20 δισεκ. δολάρια με τη μορφή δωρεών, τα 60 δισεκ. δολάρια που απομένουν παίρνουν τη μορφή προνομιακού δανείου”, διευκρίνισε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Το νέο πακέτο βοήθειας σε έναν πρώτο χρόνο θα βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση να εγγυηθεί έναν “σταθερό προϋπολογισμό για το 2023”, επιτρέποντας την ενίσχυση των δημοσιονομικών του κράτους, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση του πληθωρισμού.
Το δεύτερο στάδιο θα έχει στόχο την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων “ώστε να εξασφαλιστεί η μακροοικονομική σταθερότητα και η υποστήριξη της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης μετά τον πόλεμο”.
Η Ουκρανία έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από την αρχή της σύγκρουσης, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, τόσο από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία της έχει ήδη χορηγήσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη μορφή δανείων ή δωρεών, όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που της χορήγησαν περισσότερα από 110 δισεκ. δολάρια περιλαμβάνοντας και τη στρατιωτική υποστήριξη.
Σημαντικό μέρος αυτών των πόρων συνέβαλε στη διατήρηση της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και στην πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και στην παροχή φροντίδας στους εσωτερικά εκτοπισμένους.
Το ΔΝΤ υπολογίζει στη μερική και σταδιακή οικονομική ανάκαμψη φέτος στην Ουκρανία, κυρίως χάρη στη συντήρηση βασικών υποδομών, όπως το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ωστόσο αποτελεί στόχο ρωσικών βομβαρδισμών.
To άρθρο Το ΔΝΤ άναψε το πράσινο φως για το δάνειο 15,6 δισ. δολάρια στην Ουκρανία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανοιχτά καταστήματα μετά τις 12 το βράδυ – Για ψώνια μέχρι τις… 6 το πρωί
- Ανατροπή στον καιρό: Έρχονται βροχές, χιόνια σε 3 μέρες – Σε ποιες περιοχές
- Alert! Συμπλοκή ανηλίκων σε εμπορικό κέντρο - Τρεις τραυματίες
- Θανάσης Ευθυμιάδης: «Περνάω μία δύσκολη περίοδο»
- Στρεπτόκοκκος Α: Δύο ακόμη θανάτοι παιδιών στην Ελλάδα
- Λευτέρης Πανταζής: «Μένουμε μαζί με την Κόνι, μου έλειπε η κόρη μου»
- Πωλείται ομάδα της Super League – Χαλάει η συμφωνία για τον Παναιτωλικό
- Και ο Λάκης βαρέθηκε τις «τραμπάλες» του ΣΥΡΙΖΑ
- Euroleague, Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 81-73: Με υπερ-βολές και Ουόκαπ έφτασε στο 13-0
- Νόβακ Τζόκοβιτς: Έδωσε χρήματα σε πιτσιρικά που βρήκε και του επέστρεψε την πιστωτική του κάρτα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Δύο νέους θανάτους παιδιών στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο Α΄ ανακοίνωσε το ECDC
- Μελέτης Ηλίας: Αισθάνομαι ενοχές για συμπεριφορές που δεν ήξερα πώς να τις χειριστώ
- Το ΔΝΤ άναψε το πράσινο φως για το δάνειο 15,6 δισ. δολάρια στην Ουκρανία
- «Στην απολογία του γέλασε πέντε φορές και δεν δάκρυσε ποτέ» ο δολοφόνος της φαρμακοποιού στην Καβάλα που καταδικάστηκε σε ισόβια
- Τσίπρας: «Με καθαρές προτάσεις και καθαρά χέρια διεκδικούμε την ψήφο του λαού για να αλλάξουμε τη χώρα»
- Κολομβία: Συναγερμός για το ενδεχόμενο έκρηξης του ηφαιστείου Νεβάδο δελ Ρουίς
- Βραζιλία: Ξεσκεπάστηκε δίκτυο εμπόρων ναρκωτικών που είχε στείλει στην Ευρώπη 17 τόνους κοκαΐνης
- Έρλινγκ Χάαλαντ: Νέο «χρυσό» συμβόλαιο με τη Nike
- Ρουμανία: Συνελήφθη ο Αμερικανός ηγέτης της ρατσιστικής οργάνωσης «Rise above»
- Το κοινοβούλιο στην Πορτογαλία ψήφισε και πάλι έναν νόμο υπέρ της ευθανασίας
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Το ΔΝΤ άναψε το πράσινο φως για το δάνειο 15,6 δισ. δολάρια στην Ουκρανία
- 12 τραυματίες από τον εκτροχιασμό δυο τρένων στην Ελβετία – Θυελλώδεις άνεμοι στην περιοχή
- Πάνω από 40 συλλήψεις για κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Τουλάχιστον 9 εκατ.ευρώ τα κέρδη
- Εριέττα Κούρκουλου Λάτση για Βύρωνα Βασιλειάδη: Η εικόνα της ευτυχίας, τα καταφέραμε
- Στο ΣΕΦ και ο Πογέτ για το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Ατμόσφαιρα όπως στα Μπόκα Τζούνιορς – Ρίβερ Πλέιτ»
- Μελέτης Ηλίας: Αισθάνομαι ενοχές για συμπεριφορές που δεν ήξερα πώς να τις χειριστώ
- Βραζιλία: Ξεσκεπάστηκε δίκτυο εμπόρων ναρκωτικών που είχε στείλει στην Ευρώπη 17 τόνους κοκαΐνης
- Λαμία: Νταλίκα «λαμπάδιασε» στην εθνική οδό
- Τουρκία: «Φύλακας οικοδομής πυροβόλησε κλέφτες» λένε οι αρχές για την επίθεση στο γραφείο της Ακσενέρ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συμπλοκή ανηλίκων σε εμπορικό κέντρο στα νότια Προάστια – Τρεις τραυματίες
- Hellenic Train: Αυτά είναι τα δρομολόγια που ξεκινούν από τη Δευτέρα 3 Απριλίου
- Δύο νέους θανάτους παιδιών στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο Α΄ ανακοίνωσε το ECDC
- Πακιστάν: 11 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε κέντρο διανομής φαγητού
- «Στην απολογία του γέλασε πέντε φορές και δεν δάκρυσε ποτέ» ο δολοφόνος της φαρμακοποιού στην Καβάλα που καταδικάστηκε σε ισόβια
- Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 81-73 ΤΕΛΙΚΟ
- Δικηγόρος Τραμπ: Δεν θα του περάσουν χειροπέδες όταν εμφανιστεί στις αρχές
- Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού
- Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Αποδοκιμάστηκε ο Δημήτρης Αγραβάνης στο ΣΕΦ