Τι σηματοδοτεί η ταυτόχρονη πτώση μετοχών, αποδόσεων και δολαρίου
Χτύπημα στην «καρδιά» των Trump-Economics, δηλαδή της οικονομικής πολιτικής, την οποία έχει ακολουθεί μετεκλογικά ο Ντόναλντ Τραμπ στο διεθνή στίβο αποτελεί η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Συνοπτικά, μιλώντας μέσω του δασμολογικού πολέμου – αστραπή με αφετηρία ιδίως την 2α Απριλίου, ο Τραμπ επεδίωκε τη στροφή των επενδυτών από τις μετοχές στα ομόλογα, με στόχο τη μείωση των αποδόσεων τους και έτσι του κόστους δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου. Το αμερικανικό δημόσιο είναι φορτωμένο με το υπέρογκο χρέος των 36 τρισ. δολαρίων και ο βασικός τρόπος για την απομείωση του είναι η μείωση του κόστους δανεισμού.
Αν και οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχουν καταποντιστεί από τις 2 Απριλίου (πχ ο δείκτης Dow Jones έχει χάσει συνολικά σχεδόν 7%), οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνεχίζουν να αυξάνονται, φτάνοντας σήμερα σε επίπεδο πάνω από τα 4,45% έναντι κοντά 4% που βρίσκονταν πριν την ανακοίνωση των δασμών.
Τα ομόλογα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που χρεώνονται στη Wall Street ως τόσο σταθερά ασφαλή που είναι ακίνδυνα, χρησιμεύουν εδώ και πολύ καιρό ως το πρώτο «απάγκιο» για τους επενδυτές σε περιόδους πανικού, σημειώνει το Bloomberg. Συσπειρώθηκαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, την 11η Σεπτεμβρίου και ακόμη και όταν μειώθηκε η πιστοληπτική ικανότητα της ίδιας της Αμερικής.
Αλλά τώρα, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύει μια ολοκληρωτική επίθεση στο παγκόσμιο εμπόριο, η κατάστασή τους ως το ασφαλές καταφύγιο του κόσμου τίθεται όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση.
Οι αποδόσεις, ειδικά στο μακροπρόθεσμο χρέος, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ το δολάριο έχει υποχωρήσει. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το μοτίβο των πρόσφατων κινήσεων της αγοράς. Οι επενδυτές συχνά έκαναν ντάμπινγκ σε ομόλογα 10 και 30 ετών -πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω και τις αποδόσεις προς τα πάνω- την ίδια στιγμή που πουλούσαν μανιωδώς μετοχές, κρυπτονομίσματα και άλλα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Ακόμα κι αν αυτή η δυναμική επρόκειτο να εξασθενίσει καθώς οι διακυμάνσεις των μετοχών τελικά μπορεί να εξομαλυνθούν, όπως αναμένουν οι περισσότεροι αναλυτές, έχει δοθεί ένα μήνυμα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον: Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα αμερικανικά ομόλογα δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη μετά από μια πολυετή υπερφαγία δανεισμού που διόγκωσε το χρέος της.
Αυτό έχει βαθιές επιπτώσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ως παγκόσμιο περιουσιακό στοιχείο «χωρίς κινδύνους», τα ομόλογα χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς για τον προσδιορισμό της τιμής όλων, από μετοχές μέχρι κρατικά ομόλογα έως επιτόκια στεγαστικών δανείων, ενώ χρησιμεύουν ως εγγύηση για δανεισμό τρισεκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα.
Τα ομόλογα και το δολάριο αντλούν τη δύναμή τους από «την αντίληψη του κόσμου για την ικανότητα της αμερικανικής δημοσιονομικής και νομισματικής διαχείρισης και τη σταθερότητα των αμερικανικών πολιτικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», δήλωσε ο Jim Grant, ιδρυτής του Grant’s Interest Rate Observer, ενός δημοσιονομικού ενημερωτικού δελτίου που παρακολουθείται ευρέως. «Ενδεχομένως, ο κόσμος το ξανασκέφτεται».
Οι μετοχές, τα ομόλογα και το δολάριο υποχώρησαν όλοι μαζί χθες, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι οι ξένοι επενδυτές υποχωρούν μαζικά από τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ. Οι αποδόσεις των τριακονταετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,87%, ενώ το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου όσο ποτέ κατά τη διάρκεια μίας δεκαετίας. Το εκτεταμένο selloff παρατάθηκε σήμερα.
«Τα ομόλογα δεν συμπεριφέρονται ως ένα ασφαλές καταφύγιο», δήλωσε ο Padhraic Garvey, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της ING. «Αν γλιστρήσουμε στην ύφεση, υπάρχει ένας δρόμος για να επιστρέψουν οι αποδόσεις χαμηλότερες. Αλλά το εδώ και τώρα είναι να βάφουμε τα Treasuries ως ένα μολυσμένο προϊόν, και αυτό δεν είναι άνετο έδαφος. Τα ομόλογα έχουν επίσης αποδειχθεί ότι είναι ένα επώδυνο εμπόριο».
Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι οι επενδυτές χάνουν την πίστη τους στην ασφάλεια του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ.
Ο Benson Durham, επικεφαλής της παγκόσμιας κατανομής περιουσιακών στοιχείων στην Piper Sandler και πρώην οικονομολόγος της Federal Reserve, έχει κάνει τη δική του ανάλυση συγκρίνοντας βασικές μετρήσεις της αγοράς του Δημοσίου με αυτές στην Ευρώπη. Ορισμένα μέτρα υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές έχουν ζητήσει λιγότερο ασφάλιστρο για να κατέχουν χρέος των ΗΠΑ σε σχέση με γερμανικά και βρετανικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες, είπε.
Άλλοι λένε ότι περισσότεροι τεχνικοί παράγοντες βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη πώληση στο μακροπρόθεσμο.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου ξετυλίγουν τις συναλλαγές με μόχλευση που κεφαλαιοποιούν τις διαφορές τιμών μεταξύ ομολόγων και συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων ή συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μέσεντ (Scott Bessent) υποστήριξε αυτή την άποψη σε μια εμφάνισή του στο Fox Business νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι τα μεγάλα κεφάλαια με μόχλευση ξετυλίγουν τις συναλλαγές μετά από ζημίες. Όταν γίνει αυτό, η αγορά θα ηρεμήσει, είπε. «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα συστημικό σε αυτό – νομίζω ότι είναι μια άβολη αλλά φυσιολογική απομόχλευση που συμβαίνει στην αγορά ομολόγων», είχε πει ο Bessent.
Μια δημοπρασία 30ετών ομολόγων χθες, 9 Απριλίου 2025, είδε επίσης τους επενδυτές να αποσπούν χρέος 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας το επιχείρημα ότι τα ομόλογα συνεχίζουν να είναι ελκυστικά ακόμη και κατά τη διάρκεια του selloff.
Ωστόσο, ορισμένοι είπαν ότι οι ανησυχίες σχετικά με το πόσο επιζήμιοι θα είναι οι δασμοί του Προέδρου Τραμπ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό πυροδοτεί μαζική έξοδο σε μετρητά και ωθεί τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν ακόμη και περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας.
«Οι άνθρωποι έχουν δίκιο να ανησυχούν κάπως για αυτή τη γενική οικονομική διαχείριση», είπε ο Durham. Αλλά «δεν είναι ξεκάθαρο για μένα, τουλάχιστον όχι ακόμη, ότι πρόκειται για ένα επεισόδιο όπου οι άνθρωποι τιμωρούν ιδιαίτερα τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ».
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγορές συμπεριφέρονται κανονικά. Οι αμερικανικές μετοχές έχουν υποχωρήσει 7% από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε σχέδια να αυξήσει τους δασμούς σε δεκάδες χώρες στις 2 Απριλίου. Έκτοτε, αντί να πέφτουν, οι αποδόσεις των 30 ετών στην πραγματικότητα αυξήθηκαν περίπου 40 μονάδες βάσης, κάτι που συμβάνει για πέμπτη φορά σε δεδομένα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970.
Η άνοδος των αποδόσεων θέτει σε κίνδυνο τον δεδηλωμένο στόχο του Τραμπ να μειώσει τους φόρους με παράλληλη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και ήταν τουλάχιστον εν μέρει πίσω από την απόφασή του την Τετάρτη να ανακοινώσει μια παύση 90 ημερών σε υψηλότερους δασμούς για δεκάδες χώρες.
«Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονται, ακόμη και όταν η χρηματιστηριακή αγορά κινείται απότομα προς τα κάτω», έγραψε αυτή την εβδομάδα σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σάμερς, ο οποίος είναι επίσης αμειβόμενος συνεργάτης του Bloomberg. «Μας αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές σαν μια προβληματική αναδυόμενη αγορά», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κάθε είδους φαύλο σπιράλ, δεδομένων των κρατικών χρεών και ελλειμμάτων και της εξάρτησης από ξένους αγοραστές».
Εάν οι ξένοι επενδυτές αποφασίσουν να συνεχίσουν να υποχωρούν από τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, ο πόνος μπορεί να είναι σημαντικός. Διατηρούν περίπου 7 τρισ. δολάρια σε ομόλογα (σ.σ. επί συνόλου χρέους 36 εκατ. ευρώ), 19 τρισ. δολάρια σε μετοχές και 5 τρισ. δολάρια εταιρικό χρέος, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% έως 30% της συνολικής αγοράς, σύμφωνα με τον Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγο της Apollo Global Management.
Εάν η πρόσφατη ιστορία αποτελεί οδηγό, μια «στάση» αγοραστών μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ.
Μόλις πριν από τρία χρόνια, η ώθηση των επενδυτών κατά των μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών ελαφρύνσεων της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, τροφοδότησε μια άνοδο των αποδόσεων από τις οποίες η χώρα δεν έχει ακόμη ανακάμψει, ενώ η λίρα δεν ανέκαμψε ποτέ από την ψηφοφορία για το Brexit του 2016.
«Υπάρχει μια δυσπιστία από την αγορά που δημιουργείται από τα τιμολόγια on-off, και αυτό σίγουρα προσθέτει ένα ασφάλιστρο αβεβαιότητας», δήλωσε ο Shamil Gohil, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Fidelity International. «Τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα θα οδηγήσουν σε συνεχείς ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους που πιθανότατα θα απαιτήσουν κάποιο ασφάλιστρο κινδύνου για τη διατήρηση των ομολόγων».
Ο Nathan Thooft, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Manulife Investment Management, δήλωσε ότι τα Treasuries εξακολουθούν να κυριαρχούν στις παγκόσμιες αγορές όσον αφορά την ποιότητα και το βάθος, αλλά αναγνώρισε ότι τα πρόσφατα γεγονότα έχουν αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
«Μεγάλο μέρος της πρόκλησης που έχουμε δει την τελευταία δεκαετία ήταν η δυναμική της πολιτικής ή η γεωπολιτική δυναμική που οδηγήθηκε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε. «Είναι μια διαφορετική δυναμική αυτή τη φορά, η οποία κάνει τους ανθρώπους να είναι λιγότερο σίγουροι για τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, τόσο από την πλευρά των ιδίων κεφαλαίων όσο και από την πλευρά του σταθερού εισοδήματος. Πιθανότατα υπήρξε κάποια μόνιμη ζημιά.».
Είναι επίσης διαφορετικό αυτή τη φορά επειδή η Fed, ανησυχώντας για το πώς οι δασμοί θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια άνοδο του πληθωρισμού, είναι λιγότερο πιθανό να διασώσει την αγορά ομολόγων μειώνοντας τα επιτόκια σύντομα.
«Δεν μπορείτε να βασιστείτε σε» μακροπρόθεσμα ομόλογα ως αντιστάθμιση κινδύνου, δήλωσε ο Russell Brownback, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlackRock. «Αυτό είναι το καθεστώς σταθερού εισοδήματος στο οποίο βρισκόμαστε τώρα».
To άρθρο Τι σηματοδοτεί η ταυτόχρονη πτώση μετοχών, αποδόσεων και δολαρίου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Mαχαίρωσε εν ψυχρώ τον γείτονά του επειδή είχαν διαφορά για τρεις ελιές…
- «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στο ΠΑΣΟΚ μετά τις δημοσκοπήσεις – «Ζούμε έναν εφιάλτη» λένε στελέχη
- «Είδα το ελικόπτερο να διαλύεται στον αέρα» – Τραγωδία με τον CEO της Siemens Ισπανίας και την οικογένειά του στον ποταμό Χάντσον
- Συντάξεις: Αυτό είναι το σχέδιο για την προσωπική διαφορά [πίνακες]
- Νέα Υόρκη: Τρία παιδιά ανάμεσα στους έξι νεκρούς του ελικοπτέρου που συνετρίβη - Η στιγμή της πτώσης
- Η συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη, η δεδομένη επιστροφή Τσίπρα, το μέλλον του Αποστολάκη κι η Ελλάδα στην παραγωγή χρυσού
- Καιρός: Ερχεται ζέστη από την Αλγερία- Έως 30°C η θερμοκρασία
- ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΟΥ ΣΤΟ INTERNET ΜΕ ΧΡΗΣΗ Α.Ι.
- Τροχαίο στη Χαλκιδική: Για ανθρωποκτονία κατηγορείται ο 26χρονος
- Διακοπές ρεύματος την Παρασκευή (11/4) στην Αττική - Δείτε τις περιοχές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στο ΠΑΣΟΚ μετά τις δημοσκοπήσεις – «Ζούμε έναν εφιάλτη» λένε στελέχη
- Νέα Υόρκη: Ο CEO της Siemens Ισπανίας, η σύζυγός του και τα 3 παιδιά τους οι νεκροί από την πτώση του ελικοπτέρου στον Χάντσον – Βίντεο με τη στιγμή της συντριβής
- Τίτλοι τέλους στην Προανακριτική, με παραπομπή Τριαντόπουλου ^ τι ζήτησαν βουλευτές από τον Θεοδωρικάκο ^ αντιπρόεδρος του Κασσελάκη η Τζάκρη ^ η Ζωή καλπάζει σε 4 γκάλοπ
- Prada και Versace: Το ιστορικό «made in Italy» deal που ενώνει δύο αντίθετους κόσμους και φέρνει νέο success story
- Ο Ντόναλντ Τραμπ περιμένει κίνηση από τον «φίλο» του Σι Τζινπίνγκ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ετοιμάζει το «μπαζούκας»
- Νέα Υόρκη: Η στιγμή της συντριβής του ελικοπτέρου στον Χάντσον – Στέλεχος της Siemens και η οικογένειά του ανάμεσα στους νεκρούς
- Ποιες είναι οι παρενέργειες από τους δασμούς του Τραμπ στην αγορά ακινήτων
- Σταματίνα Τσιμτσιλή σε Παπανώτα: Ήμουν σίγουρη ότι θα είμαστε παρέα γιατί ήξερα και την πρόθεση του σταθμού και τη δική μου
- Ολυμπιακός – Μακάμπι ανάλυση: Το ξέσπασμα του Εβάν Φουρνιέ και η μεγάλη επιστροφή του Μόουζες Ράιτ
- Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί το Μεξικό με νέους δασμούς: «Κλέβει νερό από τους τεξανούς αγρότες»
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Τι σηματοδοτεί η ταυτόχρονη πτώση μετοχών, αποδόσεων και δολαρίου
- Πάσχα: Ξεκίνησε η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων – Στο 70% η πληρότητα των πλοίων
- Σταματίνα Τσιμτσιλή σε Παπανώτα: Ήμουν σίγουρη ότι θα είμαστε παρέα γιατί ήξερα και την πρόθεση του σταθμού και τη δική μου
- Ναταλία Δραγούμη: Εννοείται ότι εγώ κάνω τα μούτρα στον σύζυγό μου αλλά δεν περνάει
- Σπάτα: Βίντεο με τη θανατηφόρα παράσυρση του 3χρονου
- Φώτης Σεργουλόπουλος: Έκανα τη ζωή μου και οι γονείς μου την παρακολουθούσαν
- Ο Ντόναλντ Τραμπ περιμένει κίνηση από τον «φίλο» του Σι Τζινπίνγκ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ετοιμάζει το «μπαζούκα»
- Renault: Καμπάνια για την οδική ασφάλεια με οδηγό της Formula 1
- Έντονες διακυμάνσεις στις αγορές στην Ασία μετά τους αμερικανικούς δασμούς 145% στην Κίνα
- Κίνηση στους δρόμους: Στο «κόκκινο» Κηφισός, Λεωφόρος Αθηνών και Κηφισίας – Προβλήματα και στην Αττική Οδό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι Human Touch μιλάνε στο Newsbeast για τη μεγάλη τους επιστροφή μετά από 20 χρόνια
- Μεσσηνία: Προσπάθησαν να κλέψουν ΑΤΜ στα Φιλιατρά
- 50+ και χοληστερίνη: Η τροφή-παγίδα που απειλεί την καρδιά σας
- Δομινικανή Δημοκρατία: 221 νεκροί από την κατάρρευση στέγης νυχτερινού κέντρου – Οι έρευνες τερματίστηκαν
- Τέλος το «περίμενε» στα φανάρια - Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τους δρόμους της Αθήνας
- Με σφραγίδα Δένδια το νέο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα
- Πάτρα: Το UP FM Festival επιστρέφει με ένα ανατρεπτικό line-up!
- Καρκίνος του μαστού: 8 επώνυμες Ελληνίδες που πάλεψαν μαζί του
- Συντάξεις Μαΐου 2025: Πότε θα καταβληθούν
- «Δε σας νοιάζει τίποτα εκτός από τα λεφτά»: Το ξέσπασμα του Τζάστιν Μπίμπερ κατά των φωτογράφων