Στυλιανίδης: Γιατί στείλαμε το 112 σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

00:10 2/12/2022 - Πηγή: NewsIt

Για τους τρόπους διαχείρισης της πρόσφατης κακοκαιρίας αλλά και των φυσικών καταστροφών του περασμένου διαστήματος μίλησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε πως μέχρι η χώρα να φτάσει στο επίπεδο της μετεωρολογικής πρόβλεψης που θέλουμε με τα ραντάρ, μπορεί να υπάρξει μια υπερβολή σε ότι αφορά το προειδοποιητικό κομμάτι.

«Ήδη ξεκινήσαμε με μια ομάδα μετεωρολόγων που θα παρακολουθούμε το φαινόμενο στη διάρκειά

του, έστω και με τα εργαλεία που έχουμε, τα μοντέλα, το ευρωπαϊκό, το αμερικάνικο, όπως λέγονται, για να μπορέσουμε ακριβώς να ανταποκριθούμε στο πως, στο που θα δώσουμε το 112 και στο που δεν θα το δώσουμε. Θα σας πω τι έγινε τώρα στην Άριελ. Είχαμε την εκτίμηση ότι η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά όντως θα είχαν προβλήματα. Οι μετεωρολόγοι ήταν όλοι πάνω κάτω στην ίδια εκτίμηση. Στείλαμε 112.

Στη Ζάκυνθο είχαμε πολύ υψηλά ποσοστά βροχής, στην Κεφαλονιά δεν είχαμε. Εάν δεν το στέλναμε το 112 στην Κεφαλονιά και συνέβαινε κάτι, θα μας έλεγαν γιατί δεν το στείλατε; Που σημαίνει μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο της μετεωρολογικής πρόβλεψης που θέλουμε με τα ραντάρ πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει μια υπερβολή σε ότι αφορά το προειδοποιητικό κομμάτι. Θα έλεγα ότι εάν αυτή η υπερβολή δεν φτάσει για να απαξιώσει το 112, γιατί για μένα αυτό είναι το όριο, τότε σημαίνει ότι πάμε καλά», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

«Γιατί αποδέχθηκα την πρόταση για να αναλάβω το υπουργείο»

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στο παρασκήνιο του περασμένου καλοκαιριού που τον οδήγησε στο να απαντήσει θετικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού και να αναλάβει το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας. «Μου ήταν δύσκολο πολύ να πω όχι στον Έλληνα πρωθυπουργό από τη στιγμή που έδινε ένα τέτοιο τιμητικό αξίωμα για να βοηθήσω τον Ελληνισμό εν γένει. Ήταν και η περίπτωση του συγκεκριμένου πρωθυπουργού για τον οποίο είπα ότι τον εκτιμώ ιδιαίτερα και παρόλο που ήταν δύσκολη απόφαση, παρόλο που ήξερα τις δυσκολίες, ήξερα ότι ήταν ένα ναρκοπέδιο αυτό, αποφάσισα να το κάνω και να καταλήξω σε αυτό που λέει ο φίλος μου ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, ότι περίπου λειτουργώ ως δωρητής σώματος με την έννοια ότι ήξερες που ερχόσουν και όμως ήρθες. Είναι θέμα συνείδησης.

Εάν δεν ερχόμουν, θα ένιωθα χειρότερα. Ήταν οι δυσκολίες, είναι πολλές. Το πεδίο της πολιτικής προστασίας συνδεόμενο με την κλιματική κρίση, είναι όντως από τα πιο δύσκολα πεδία άσκησης πολιτικής τον 21ο αιώνα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή τη γραμμή, έτσι ώστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας όλοι για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Δεν θα σταματήσουμε ούτε τις φυσικές καταστροφές, ούτε τις πυρκαγιές, ούτε τις πλημμύρες.

Νοτιοανατολική Μεσόγειος: «Η Κύπρος στο επίκεντρο της κρίσης»

Ερωτηθείς για το θέμα της κρίσης με την Τουρκία ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Πιστεύω ότι το ευάλωτο σημείο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το λέω και ως Κύπριος, δεν είναι το Αιγαίο, αλλά είναι η Κύπρος. Κατά την άποψή μου, αυτή η επιθετική ρητορική που εμφανίζεται από πλευράς του προέδρου Ερντογάν και δυστυχώς συμπεριλαμβάνει και το ίδιο το τουρκικό βαθύ κράτος, κάποια στιγμή θα βρει μια έκφραση είτε το θέλουμε είτε όχι.

Πιστεύω ότι αυτή η έκφραση κατά πάσα πιθανότητα, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αλλά θεωρώ ότι θα είναι μάλλον στην Κύπρο, στην περιοχή της κλασικής Ανατολικής Μεσογείου, όπως την ξέρουμε, γιατί εκεί είναι αυτό που λένε οι διεθνολόγοι στην Κύπρο σε σχέση με την Τουρκία μπορεί να έχουμε αυτό που λέμε controlling crisis, ελεγχόμενη κρίση. Και αυτό μπορεί να συμβεί και να γίνει είτε με στόχο μια αναβολή εκλογών εάν δεν βγαίνουν τα κουκιά που λέμε είτε για να κερδηθεί ένα εθνικιστικό ακροατήριο που αυτή τη στιγμή κινείται μεταξύ Ασκενέρ, Μπαχτσελί και AKP, που επίσης είναι ένα ακροατήριο που μπορεί να καθορίσει την εκλογική μάχη στην Τουρκία ή απλώς και μόνο για να δημιουργήσει συνθήκες να συζητηθούν θέματα ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νομίζω όσο παρακολουθώ την κατάσταση εδώ στην Ελλάδα και σχολιασμούς που γίνονται στα μέσα ενημέρωσης για τα θέματα της ενέργειας και της γεωπολιτικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς η τελευταία συμφωνία Ισραήλ Λιβάνου στα θέματα των ΑΟΖ. Είναι μια μεγάλη ανατροπή. Αυτό δημιουργεί ένα νέο μοντέλο, δημιουργεί προηγούμενο που κατά την άποψή μου θα επηρεάσει και τα θέματα ενεργειακής συνεργασίας στην εν γένει Ανατολική Μεσόγειο, αλλά κυρίως στο θέμα της Κύπρου.

«Μια πενταετία για να χτιστεί πλήρως η πολιτική προστασία»

Ερωτηθείς για το χρόνο που χρειάζεται ώστε η χώρα να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική προστασία ο κ. Στυλιανίδης απάντησε μια πενταετία: «Θα έχουμε συμβάντα και όπως είπα πριν, το κλειδί είναι οι τρεις λέξεις συντονισμός, πώς θα μετριάσουμε τις επιπτώσεις και προσαρμογή. Χτίζουμε αυτό το πράγμα. Δεν λέω ότι είμαστε στο επίπεδο που κατά την άποψή μου πρέπει να είναι η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή χώρα. Χρειαζόμαστε χρόνο, χρόνια, θέλουμε μια πενταετία για να φτάσουμε. Θέλουμε μια πενταετία να χτιστεί εδώ το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, να περάσουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες, να περιορίσουμε το πρόβλημα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων, να χτίσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση τη δική της ανθεκτικότητα και σε όλα τα επίπεδα, περιφέρειες, δήμους και την ίδια στιγμή να εμπλέξουμε και τον πολίτη. Είναι στόχος να εμπλέξουμε τον πολίτη. Στο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ΑΙΓΙΣ έχουμε βάλει μεγάλο κονδύλι για το λεγόμενο education των πολιτών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Στυλιανίδης: Γιατί στείλαμε το 112 σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στυλιανίδης, 112, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά,stylianidis, 112, zakyntho, kefalonia