Σε διαθεσιμότητα έξι μήνες μετά τη δολοφονία του Ντάνιελ Προυντ
Το περιστατικό δεν ήταν, εκ των πραγμάτων, φαίνεται πως δεν ήταν ικανό από μόνο του να οδηγήσει στη διαθεσιμότητα των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στη σύλληψη (που κατέληξε σε θάνατο) του Ντάνιελ Προυντ. Η δημοσιοποίηση του βίντεο όμως, ήταν.
Ένα βίντεο εξοργιστικό, που καταγράφει ακόμη μια δολοφονία (ουσιαστικά) από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια σύλληψης. Αλλά από τον περασμένο Μάρτιο, όταν έγιναν όπλα, οι αστυνομικοί δεν είχαν απομακρυνθεί.
Αυτό έγινε μόλις χθες και αφού η οικογένεια του 41χρονου Προυντ έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο από κάμερα που είχε στη στολή του ένας από τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο περιστατικό.
Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από την οικογένεια Προυντ, η οποία ζήτησε να συλληφθούν οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στο συμβάν
Ήταν 23 Μαρτίου (σ.σ. σχεδόν δυο μήνες πριν από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ) όταν ο αδερφός του 41χρονο Ντάνιελ Προυντ τηλεφώνησε στην αστυνομία για βοήθεια. Ο Προυντ βρέθηκε να περπατά γυμνός μέσα στο χιόνι σε περιοχή του Ρότσεστερ, στη Νέα Υόρκη.
Στο βίντεο φαίνεται ομάδα αστυνομικών να βάζουν στο κεφάλι του Προυντ μια λινή κουκούλα, την ώρα που τον έχουν ακινητοποιήσει γυμνό στο δρόμο, ενώ γύρω τους πέφτει χιόνι. Φαίνεται επίσης ένας αστυνομικός να βάζει μια λινή κουκούλα, γνωστή και ως “spit hood” στο κεφάλι του Προυντ, προκειμένου να μην πέσει πάνω στους αστυνομικούς σάλιο από το θύμα, το οποίο έφτυνε και έλεγε ότι έχει μολυνθεί από κορονοϊό.
Ο Προυντ ακούστηκε να λέει: «Βγάλτε το αυτό από το κεφάλι μου!» και «Προσπαθείτε να με σκοτώσετε», τότε οι αστυνομικοί απάντησαν: «Ηρέμησε» και «σταμάτα να φτύνεις». Στη συνέχεια ένας αστυνομικός φαίνεται να γονατίζει στην πλάτη του Προυντ ο οποίος πλέον είναι σιωπηλός και κάποιος ακούγεται να λέει: «Ξεκίνα ανάνηψη». Λίγα λεπτά αργότερα ο Προυντ μεταφέρθηκε με φορείο σε ασθενοφόρο.
Click4more Σοκ χωρίς τέλος στις ΗΠΑ: Έβαλαν σακούλα στο κεφάλι γυμνού άνδρα κατά τη σύλληψη – Κατέληξε νεκρός
Ο 41χρονος άνδρας παρέμεινε σε κώμα και πέθανε μία εβδομάδα αργότερα στο νοσοκομείο. Ο ιατροδικαστής έχει χαρακτηρίσει το θάνατό του ανθρωποκτονία, που προκλήθηκε από «ασφυξία λόγω σωματικού περιορισμού».
Ο πατέρας πέντε παιδιών, κάτοικος Σικάγο, είχε πάει στο Ρότσεστερ να επισκεφθεί τον αδελφό του Τζο. Σύμφωνα με την οικογένεια του, αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Ο Τζο Προυντ επεσήμανε ότι κάλεσε την αστυνομία διότι ανησύχησε όταν ο αδελφός του έφυγε από το σπίτι του εκείνο το βράδυ. «Έκανα μια κλήση για να βοηθήσουν τον αδελφό μου, όχι για να τον λιντσάρουν», τόνισε.
Η δημοσιοποίηση του βίντεο από τη σύλληψη του 41χρονου Προυντ «φούντωσε» την οργή για την αυξανόμενη αστυνομική βία στις ΗΠΑ. Διαδηλώσεις έγιναν τόσο στο Ρότσεστερ, μια πόλη 200.000 κατοίκων κοντά στη λίμνη Οντάριο, όσο και στην Times Square όπου την Πέμπτη δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν ζητώντας δικαιοσύνη για τον Προυντ και μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία.
Η δήμαρχος και ο διοικητής της αστυνομίας του Ρότσεστερ δέχονται επικρίσεις επειδή δεν έδρασαν μέχρι να δημοσιοποιηθεί το βίντεο, σχεδόν έξι μήνες μετά το συμβάν.
«Η αστυνομία μας, το σύστημά μας παροχής ψυχολογικής βοήθειας, η κοινωνία μας και εγώ απογοητεύσαμε τον Ντάνιελ Προυντ», δήλωσε η δήμαρχος του Ρότσεστερ, Λόβελι Ουόρεν, μαύρη και η ίδια όπως και το θύμα. «Νιώθω βαθιά θλίψη και οργή για όλες τις αποτυχίες που οδήγησαν στον θάνατό του», πρόσθεσε.
Η Ουόρεν εκτίμησε ότι «ο θεσμικός και συστημικός ρατσισμός» οδήγησαν στον θάνατο του Προυντ, όμως υπογράμμισε ότι δεν γνώριζε τις συνθήκες του θανάτου του μέχρι τον Αύγουστο.
Ο διοικητής της αστυνομίας του Ρότσεστερ, επίσης μαύρος, ο Λαρόν Σίνγκλετερι, δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για το συμβάν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
To άρθρο Σε διαθεσιμότητα έξι μήνες μετά τη δολοφονία του Ντάνιελ Προυντ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις: Νεκρός αλεξιπτωτιστής μετά από πτώση
- Βουλγαρικό δημοσίευμα: Νεκρή στη Σαντορίνη η κοπέλα που φωτογράφισε τον Μπορίσοφ ενώ κοιμόταν με όπλο και μετρητά
- Τον εσφαξε με το βαμβάκι ο Άδωνις
- Αζερμπαϊτζάν: Εχθρικό το κλίμα για τον νέο Έλληνα πρεσβευτή
- Αγνώριστη η Μeryl Streep μετά την τολμηρή αλλαγή στην εμφάνισή της
- Νεκρός αλεξιπτωτιστής που παρασύρθηκε από δυνατούς ανέμους
- Big Brother: Οι υποψήφιοι προς αποχώρηση - Μεγάλη ανατροπή στις προβλέψεις
- Άνδρας πνίγηκε σε πλαζ της Γλυφάδας
- Σημαντικό. Εγκρίθηκε τεστ της Roche που ξεχωρίζει την Covid-19 από τη γρίπη Α και Β
- Τροχαίο για πασίγνωστο τραγουδιστή - Νοσηλεύεται στην εντατική
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις – Νεκρός αλεξιπτωτιστής
- Με Nations League και Αντετοκούνμπο οι μεταδόσεις της ημέρας (04/09)
- Βόλος: Έπιασε στα χέρια του και σακάτεψε στο ξύλο τον περιβόητο Κάμελ! Η επίθεση στην κάμερα (Βίντεο)
- Ηράκλειο: Η σχέση τους διαλύθηκε με ύβρεις και χτυπήματα μέσα στο μπαρ! Η πηγή του κακού
- Λάρισα: Βροχή οι αιτήσεις για δουλειά με 1.500 ευρώ καθαρά! Όλη η αλήθεια πίσω από την αγγελία
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη διάρρηξη μαμούθ στη βίλα επιχειρηματία στο Πανόραμα με λεία 1.000.000 ευρώ!
- Φωτιά στην Κορινθία: Καίει σε δύσβατη περιοχή – Εκκενώθηκαν οικισμοί και μοναστήρι
- Σέρρες: Έπαθε πλάκα όταν έμαθε πως έκαναν φτερά 1.456 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό (Βίντεο)
- Τεστ που διαχωρίζει τον SARS-CoV-2 από την γρίπη Α και Β
- Εντοπίστηκε αλεξιπτωτιστής που αγνοείτο από το βράδυ της Πέμπτης
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Σε διαθεσιμότητα έξι μήνες μετά τη δολοφονία του Ντάνιελ Προυντ
- Μένει στην Μπαρτσελόνα ο Μέσι!
- Λάρισα: Βροχή οι αιτήσεις για δουλειά με 1.500 ευρώ καθαρά! Όλη η αλήθεια πίσω από την αγγελία
- Δύσκολες στιγμές για τον Σπύρο Φωκά!
- Αυτός είναι ο Rookie της σεζόν στο NBA – Ξεπέρασε εύκολα τον Ζάιον (pic, vid)
- Ηράκλειο: Η σχέση τους διαλύθηκε με ύβρεις και χτυπήματα μέσα στο μπαρ! Η πηγή του κακού
- NBA Play Offs: Οι Κλίπερς “διέλυσαν” τους Νάγκετς στα ημιτελικά (video)
- Τα 13 καλύτερα sneakers που θα κυκλοφορήσουν αυτή την εβδομάδα
- Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Ινδία: Πάνω από 83.000 κρούσματα σε μια μέρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι προεκτάσεις
- ΗΠΑ: Έγκριση για διαγνωστικό τεστ που ξεχωρίζει τον κορωνοιό από τη γρίπη
- Πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και ακίνητα
- Δύο κρούσματα κορονοϊού σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Αθήνας που... συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του!
- Ο κορωνοϊός «αλωνίζει» στην Αττική: 1682 κρούσματα από τις 15 Αυγούστου
- Συνεχίζεται η πτώση της τουρκικής λίρας
- Στο νοσοκομείο ο Μπερλουσκόνι που έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό
- «Mαύρη Πέμπτη» για τους κροίσους της τεχνολογίας – Εχασαν σε μια μέρα 44 δισ. δολ