Πιτσιλής: Η ΑΑΔΕ επιστρατεύει και την τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή
Στη σημαντική επένδυση, που έχει κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην παροχή αποδοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς και στους υφιστάμενους και υποψήφιους επενδυτές στην Ελλάδα, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο 26ο Invest in Greece Forum, στην Νέα Υόρκη, ενώ υπογράμμισε πως και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης επιστρατεύονται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Ο Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε και στο myAADE app, την ψηφιακή, δηλαδή, εφαρμογή της ΑΑΔΕ για κινητές συσκευές, η οποία επιτρέπει στους φορολογούμενους να διαχειρίζονται τις φορολογικές τους πληρωμές και να λαμβάνουν εξατομικευμένες πληροφορίες για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και στα αγγλικά, ενώ, πλέον, η ΑΑΔΕ δέχεται πληρωμές φόρων και από ξένες κάρτες. Σε ό,τι αφορά τις ψηφιοποιημένες υπηρεσίες που παρέχει πλέον η ΑΑΔΕ στους πολίτες, ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και τα εργαλεία που βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα.
Συγκεκριμένα, σήμερα:
Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, φυσικών και νομικών προσώπων, ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων είναι ψηφιοποιημένες.Οι δηλώσεις εισοδήματος είναι προσυμπληρωμένες και για πάνω από το 20% αυτών ο φόρος προϋπολογίζεται, δίνοντας στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να ελέγξουν τι θα πληρώσουν. «Αν δεν θέλουν να υποβάλουν τη δήλωση, την υποβάλλουμε εμείς στο τέλος της καθορισμένης προθεσμίας».Οι δηλώσεις ΦΠΑ προσυμπληρώνονται με δεδομένα από το myDATA.Το ίδιο ισχύει από το 2021 και για τους φόρους στις συναλλαγές ακινήτων: Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 1,2 εκατομμύρια δηλώσεις, που αντιστοιχούν σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ φόρων που βεβαιώθηκαν ψηφιακά.Πριν από μερικές μέρες, ψηφιοποιήθηκε το πρώην τέλος χαρτοσήμου, το οποίο εξελίχθηκε σε ψηφιακό τέλος συναλλαγών.
«Γενικά, επενδύουμε σε πλήρως ψηφιακές υπηρεσίες. Δηλαδή, σε ψηφιακές διαδικασίες, όπου οι φορολογούμενοι μπορούν να πλοηγηθούν και να ολοκληρώσουν τις ενέργειές τους, χωρίς την ανάγκη παρέμβασης του προσωπικού μας. Και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στην παροχή υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους».
Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, ο κ. Πιτσιλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο myDATA, χαρακτηρίζοντάς το «ένα από τα μεγαλύτερα ψηφιακά έργα στην Ελλάδα», που χρησιμοποιούν σήμερα 1,5 εκατομμύριο επιχειρήσεις, έχοντας εκδώσει 11 δισεκατομμύρια τιμολόγια και αποδείξεις, που αντιστοιχούν σε συναλλαγές 3,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ την χαρακτήρισε έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες και σύμμαχο στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής, καθώς βοηθά σημαντικά στην ανίχνευση προβλημάτων συμμόρφωσης έως και την αυτοματοποίηση πολύπλοκων διαδικασιών, επιτρέποντάς στους ελεγκτές να ανταποκριθούν σε πραγματικό χρόνο.
«Η επακόλουθη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων και η χρήση προβλεπτικών μοντέλων επιτρέπει στη φορολογική διοίκηση να μεταβεί σε ένα πιο ευέλικτο και στοχευμένο λειτουργικό μοντέλο, το οποίο καθοδηγείται από δεδομένα και ανάλυση κινδύνου», είπε ο κ. Πιτσιλής.
To άρθρο Πιτσιλής: Η ΑΑΔΕ επιστρατεύει και την τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Λάκης Λαζόπουλος επιστρέφει στη σκηνή του «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» - Αυτοί θα είναι οι καλεσμένοι του
- Ρεύμα: Θα είναι φθηνότερο το μεσημέρι και τα μεσάνυχτα - Αναλυτικά οι ώρες
- NASA: Κάτι απροσδόκητο συμβαίνει στο σύμπαν - Άγνωστη δύναμη ανίχνευσε το τηλεσκόπιο James Webb
- Ο Μαρίνος Ουζουνίδης αναλαμβάνει τον Άρη
- Βίντεο σοκ: Η στιγμή που μια γυναίκα πέφτει από τον φλεγόμενο ουρανοξύστη στην Κίνα
- «Το δίχτυ»: Με έξι νέα επεισόδια συνεχίζεται η κοινωνική-αστυνομική σειρά στην ΕΡΤ1
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Δούλεμα
- Διαφθορά σε πολεοδομίες της Χαλκιδικής – Πώς δρούσε το κύκλωμα, ο «τιμοκατάλογος» με τα χρηματικά ποσά που ζητούσαν
- Θλίψη στην κηδεία του σπουδαίου θεατράνθρωπου, Κώστα Γεωργουσόπουλου – Δείτε φωτογραφίες
- Η Αρπαχτή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Zontes 703F: Προπαραγγελίες με τιμή 8.395 ευρώ
- Τελευταίο αντίο στον Κώστα Γεωργουσόπουλο: Πλήθος κόσμου αποχαιρετά τον κριτικό θεάτρου και συγγραφέα
- Τσάπαλος (ΥΠΟΙΚ): Ποια είναι τα σενάρια για μείωση 50% στις προμήθειες των τραπεζών
- Καλαμπούρια, γέλια, πηγαδάκια και μια ωραία ατμόσφαιρα στη Βουλή
- Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Χωρίς ίντερνετ και ηλεκτρονικό σύστημα τα εργαστήρια σε μέρα εφημερίας
- McLaren κόπηκε στη μέση μετά από τρομακτικό τροχαίο στο Τέξας
- Ο Κέντρικ Ναν τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική από την Euroleague – Δεν παίζει στο Εφές – Παναθηναϊκός
- Παναθηναϊκός: Ο Πελίστρι ανέβασε πυρετό και δεν παίζει με Νιου Σέιντς
- Δάκρυσε η Θάλεια Ματίκα όταν ο Τάσος Ιορδανίδης ευχαρίστησε τους Ληναίο και Φωτίου στο θέατρο «Άλφα»
- Συρία: «Oι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν» λέει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Πιτσιλής: Η ΑΑΔΕ επιστρατεύει και την τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή
- Τσάπαλος (ΥΠΟΙΚ): Ποια είναι τα σενάρια για μείωση 50% στις προμήθειες των τραπεζών
- Παναθηναϊκός: Ο Πελίστρι ανέβασε πυρετό και δεν παίζει με Νιου Σέιντς
- ΤτΕ: Νέα άνοδος στις τιμές γραφείων και καταστημάτων
- McLaren κόπηκε στη μέση μετά από τρομακτικό τροχαίο στο Τέξας
- Ένας διαγωνισμός του Δημοσίου με υπογραφή Χρήστου Στυλιανίδη με παράνομους όρους που αγνόησε απόφαση του ΣτΕ
- Τελευταίο αντίο στον Κώστα Γεωργουσόπουλο: Πλήθος κόσμου αποχαιρετά τον κριτικό θεάτρου και συγγραφέα
- Αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την τουρκική μαφία – 8 συλλήψεις, κατασχέθηκαν 49 όπλα
- Πράσινο φως για το τουριστικό project του Ομίλου Μεταξά
- Zontes 703F: Προπαραγγελίες με τιμή 8.395 ευρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Με την εμφάνιση μιας Ferrari και 700 ίππους το SUV της Xiaomi
- Ζαχαράκη: Δημιουργούμε πλατφόρμα για τον γονεϊκό έλεγχο χρήσης του διαδικτύου
- Η γυναίκα που χώρισε την Κίμπερλι από τον Τραμπ Τζούνιορ: Μια σελέμπριτι από το Παλμ Μπιτς
- Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2025: Σε ποιες πόλεις θα διεξαχθεί - Πόσοι υποψήφιοι αναμένονται
- Συμπληρωματική πρόσκληση για το Μητρώο Εκπαιδευτικών της ΔΥΠΑ – Ξεκινούν αύριο, 12/12, οι αιτήσεις
- Σ.Φάμελλος: Συμβάλλουμε στον διάλογο για τα εθνικά θέματα, χωρίς εξυπηρέτηση κομματικής ατζέντας
- Το 99% των επιχειρήσεων που απασχολούν 10 άτομα και άνω ήταν συνδεδεμένες με το διαδίκτυο το 2024
- Πάρις Κουκουλόπουλος: Κίνδυνος να παγιδευτεί η κοινωνία σε διαρκή λιτότητα
- Διαμαντίδης-Σπανούλης: Στις πρώτες θέσεις στην ψηφοφορία της Euroleague για τους 25 καλύτερους παίκτες της ιστορίας
- Politico: Τα επιδραστικότερα πρόσωπα στην Ευρώπη για το 2025 - Η Μελόνι στην κορυφή