Πετρέλαιο: Συνεχίζεται το ράλι στην τιμή του στη σκιά της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν – Σε πτώση οι αγορές, σε άνοδο ο χρυσός
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο σημείωσαν άλμα έως και 13% το βράδυ της Πέμπτης (12.6.2025) με την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ κατά του Ιράν. Η αύξηση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταβολή των τελευταίων τριών και πλέον ετών, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το αμερικάνικο αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε τελευταία άνοδο 9,66% στα 74,64 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το παγκόσμιο σημείο αναφοράς Brent εκτινάχθηκε κατά 9,27% στα 75,79 δολάρια ανά βαρέλι, θέτοντάς τα σε τροχιά για τα μεγαλύτερα κέρδη μίας ημέρας από το 2020. Σήμερα Παρασκευή (13.6.2025) η τιμή του αργού πετρελαίου κινείται σημαντικά υψηλά, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο +7,70% υπό στη σκιά της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν.
Στο κόκκινο κινούνται οι ασιατικές μετοχές με τον Asia Dow να υποχωρεί κατά 1,35% και τον ιαπωνικό δείκτη αναφοράς Nikkei 225 κατά 1,15%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημειώνει πτώση 0,98% και ο Shanghai 0,85%.
Τα futures των μετοχικών δεικτών υποχώρησαν και οι επενδυτές έσπευσαν στην ασφάλεια των «καταφυγίων» (π.χ. χρυσός, γεν). Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ μειώνεται κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,34%, ενώ το γεν και ο χρυσός αυξήθηκαν με την τιμή του κίτρινου μετάλλου να διαμορφώνεται στα 3.443 δολάρια η ουγκιά, με άνοδο 1,20%, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία-καταφύγια έλαβαν ώθηση. Τα κρυπτονομίσματα σημειώνουν επίσης πτώση.
Ένας δείκτης του δολαρίου αυξήθηκε κατά 0,3% μετά από αρχική πτώση, ενισχυμένος από τη στροφή προς ασφαλέστερα νομίσματα, ακόμη και εν μέσω των πρόσφατων αμφιβολιών για την αξιοπιστία του δολαρίου. Το νόμισμα είχε σημειώσει χαμηλό τριών ετών την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025.
Οι αεροπορικές επιδρομές κατά του πυρηνικού προγράμματος και των εγκαταστάσεων βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν αναζωπύρωσαν την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αντιπάλων, η οποία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ευρύτερη σύγκρουση. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί για «όσες ημέρες» χρειαστεί για να απομακρυνθεί η απειλή και το Ιράν υποσχέθηκε να απαντήσει «σκληρά».
Η κίνηση αυτή έγινε μετά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για χτύπημα του Ιράν και ακρωτηριασμό του πυρηνικού του προγράμματος. Το Ιράν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα εγκαινιάσει μια νέα εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου ως απάντηση στην αποδοκιμασία από τον ατομικό παρατηρητή του ΟΗΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο πιο προφανής αντίκτυπος στην αγορά ήταν στο πετρέλαιο, καθώς το Ιράν είναι σημαντικός εξαγωγέας αργού πετρελαίου σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Οι κινήσεις σε άλλους τομείς ήταν πιο μετρημένες, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν πώς θα εξελιχθεί το τελευταίο γεωπολιτικό ζήτημα που επηρεάζει την αγορά, αλλά οι επενδυτές προετοιμάστηκαν για το ενδεχόμενο ενός πιο απότομου ξεπουλήματος.
«Αυτό είναι πολύ σοβαρό», δήλωσε ο Kim Forrest, επικεφαλής επενδύσεων στην Bokeh Capital Partners, με έδρα τις ΗΠΑ. “Είναι εκπληκτικό ότι η αγορά δεν έχει υποχωρήσει περισσότερο. Περιμένω να πέσουν τα πράγματα τις επόμενες ώρες; Και βέβαια περιμένω να είναι χαμηλότερα μέχρι να ξυπνήσω, αλλά θα εξαρτηθεί επίσης από το ποιος μιλάει και τι συμβαίνει.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στις αεροπορικές επιδρομές και ότι το Ισραήλ ανέλαβε μονομερή δράση κατά του Ιράν.
Η επίθεση έρχεται σε μια στιγμή που οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν ανακάμψει από την πτώση του Απριλίου που προκάλεσαν οι δασμοί του Τραμπ. Ένας δείκτης παγκόσμιων μετοχών άγγιξε ρεκόρ την Πέμπτη, κερδίζοντας περισσότερο από 20% από το χαμηλό που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο.
To άρθρο Πετρέλαιο: Συνεχίζεται το ράλι στην τιμή του στη σκιά της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν – Σε πτώση οι αγορές, σε άνοδο ο χρυσός δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σε ψυχιατρική κλινική η μητέρα του βρέφους που πέθανε στην Πάρο
- Ισραήλ - Έκτακτη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών: "Οι Έλληνες πολίτες να παραμείνουν σε ασφαλές μέρος"
- Πάτρα: Φίδι έκανε βόλτες στον δρόμο και… ανέβηκε σε μηχανάκι
- Εορτολόγιο: Σε ποιούς να πείτε "χρόνια πολλά" σήμερα, Παρασκευή 13 Ιουνίου
- Γλοιώδη γλειψίματα ΗΠΑ - Ερντογάν...
- O Τραμπ συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ μετά τα ισραηλινά πλήγματα
- Ας μιλήσουμε για τα elegant αξεσουάρ της cheerleader κόρης του Νίκου Γκάλη, Στέλλας
- Αντεπίθεση με drones από το Ιράν κατά του Ισραήλ
- Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν: Η Τεχεράνη πλησίαζε «το σημείο χωρίς επιστροφή» για την απόκτηση πυρηνικών όπλων
- Ο στρατός του Ισραήλ «δεν μπορεί να υποσχεθεί την απόλυτη επιτυχία» της επιχείρησης εναντίον του Ιράν – Φοβάται για αντίποινα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Δημόσιο: Με ρήτρα άρνησης αξιολόγησης και εγκληματικής ενέργειας κατά της υπηρεσίας οι απολύσεις
- Τράπεζες: Ρίχνουν τις ψηφιακές πλατφόρμες στη «μάχη» της στεγαστικής πίστης
- Ντόναλντ Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το Ισραήλ εάν το Ιράν προβεί σε αντίποινα
- Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Σφυροκόπημα και προληπτικά χτυπήματα στην Τεχεράνη – «Η αντίδραση μας θα είναι σκληρή», απαντά Ιρανός αξιωματούχος
- Παρασκευή και 13 σήμερα: Γιατί θεωρείται μέρα γρουσουζιάς και τι πρέπει να γνωρίζετε
- Omoda & Jaecoo: Σε λειτουργία τα πρώτα 8 καταστήματα στην Ελλάδα
- Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Σφυροκόπημα και προληπτικά χτυπήματα στην Τεχεράνη
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Ιουνίου 2025
- Αλλαγή σκυτάλης τη Δευτέρα στη ΝΔ: Ο Κώστας Σκρέκας καταθέτει επίσημα την υποψηφιότητα του για τη θέση του νέου Γραμματέα
- Νετανιάχου: «Χτυπήσαμε στην κορυφή του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν – Η επιχείρηση θα συνεχιστεί για μέρες»
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Πετρέλαιο: Συνεχίζεται το ράλι στην τιμή του στη σκιά της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν – Σε πτώση οι αγορές, σε άνοδο ο χρυσός
- Λάκης Λαζόπουλος: Το συγκινητικό αντίο στον συνεργάτη του Δημήτρη Βενέτη μέσα από το Αλ Τσαντίρι Νιουζ
- Ντόναλντ Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το Ισραήλ εάν το Ιράν προβεί σε αντίποινα
- Φόβος για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά το σφυροκόπημα του Ισραήλ στο Ιράν: «Αυτοσυγκράτηση» ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ
- Ανησυχία για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά το σφυροκόπημα του Ισραήλ στο Ιράν: «Αυτοσυγκράτηση» ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ
- Πετρέλαιο: Άλμα 10% στην τιμή του στη σκιά της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν – Σε πτώση οι αγορές, σε άνοδο ο χρυσός
- Λιανεμπόριο: Οι επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ και τα νέα openings
- Αλλαγή σκυτάλης τη Δευτέρα στη ΝΔ: Ο Κώστας Σκρέκας καταθέτει επίσημα την υποψηφιότητα του για τη θέση του νέου Γραμματέα
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025
- Omoda & Jaecoo: Σε λειτουργία τα πρώτα 8 καταστήματα στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αντεπίθεση με drones από το Ιράν κατά του Ισραήλ
- Γιατί οι άνδρες με σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς πεθαίνουν πιο συχνά από τις γυναίκες
- Θεσσαλονίκη: 65χρονος έπεσε από σκάλα σε πρασιά μονοκατοικίας – Μεταφέρθηκε τραυματίας στο “Παπανικολάου” (φωτο)
- Παράδοση ιστορικού έργου στον Υφυπουργό Μακεδονίας–Θράκης από τις εκδόσεις Μύθος Μυτιλήνης
- Άκης Σκέρτσος: Ισχυρή Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει
- Συγκλονίζει ο άνδρας που έσωσε τα παιδιά στον Άραχθο: «Δεν το σκέφτηκα καθόλου βούτηξα με τα ρούχα»
- Ιράν: νεκροί ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης
- Εθνική Οδός Αθηνών – Πατρών: Θανάσιμος τραυματισμός 38χρονου
- Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Το Τελ Αβίβ αναμένει άμεσα ιρανικά αντίποινα – Η Τεχεράνη δηλώνει ότι έχει «νόμιμο δικαίωμα» να απαντήσει