Οικουμενικό Πατριαρχείο: Οι αιώνες σεβάστηκαν την Μονή του Σινά – Ας την σεβαστεί και η Αίγυπτος
Απογοήτευση και θλίψη εκφράζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την απόφαση δικαστηρίου της Αιγύπτου που αμφισβητεί το «από αιώνων κρατούν ιδιοκτησιακό καθεστώς της ιστορικής Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά» και περιορίζει τους μοναχούς μόνο στο δικαίωμα της χρήσης αυτής.
Με γραπτή ανακοίνωση το Οικουμενικό Πατριαρχείο απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Αιγύπτου να βρει τρόπο ώστε να διατηρηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής και να υλοποιήσει την πρόσφατα επιτευχθείσα συμφωνία, υπενθυμίζοντας ότι το ιδιοκτησιακό αυτό καθεστώς «σεβάστηκε ιδιαιτέρως και διεσφάλισε προνοιακώς» επί αιώνες και το Ισλάμ.
«Οι αιώνες εσεβάσθησαν την Μονήν του Σινά. Ας την σεβασθή σήμερον και η Αίγυπτος» τονίζεται στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σημειώνεται ότι η Μονή του Σινά είναι πολύτιμος κεκτημένος θησαυρός για τη χώρα του Νείλου, «ο οποίος περιποιεί τιμήν εις αυτήν και συνδέει συμβολικώς και ουσιαστικώς εις το έδαφός της τας δύο μεγάλας θρησκείας του Χριστιανισμού και του Μουσουλμανισμού».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ως εξής:
«Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον με οδυνηράν έκπληξιν επληροφορήθη ότι το αρμόδιον δικαστήριον της Αιγύπτου έθεσεν εν αμφιβόλω το από αιώνων κρατούν ιδιοκτησιακόν καθεστώς της ιστορικής Ιεράς Μονής του Σινά, αναγνωρίζον κατ’ ουσίαν εις την εκείσε μοναστικήν αδελφότητα μόνον δικαίωμα χρήσεως επί των περιουσιακών στοιχείων αυτής.
»Απογοήτευσις και θλίψις είναι η αντίδρασις της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, η οποία ανέκαθεν περιβάλλει το σεβάσμιον τούτο καθίδρυμα του Αυτοκράτορος Ιουστινιανού με στοργήν, θαυμασμόν και ευγνωμοσύνην δια την προσφοράν του επί αιώνας εις την πίστιν, το Γένος, τον πολιτισμόν.
»Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον κάμνει έκκλησιν προς την Αιγυπτιακήν Κυβέρνησιν, επί τη βάσει και των χθεσινών δηλώσεων του Προέδρου της χώρας Εξοχ. κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, να ανεύρη τον ενδεδειγμένον τρόπον δια να διατηρηθή το ιδιοκτησιακόν καθεστώς (status quo) της Ιεράς Μονής, το οποίον εσεβάσθη ιδιαιτέρως και διεσφάλισε προνομιακώς επί αιώνας και το Ισλάμ, και να υλοποιήση την πρόσφατον συμφωνίαν αυτής μετά της Μονής. Ο σεβασμός των απ’ αιώνος κρατούντων και η τήρησις των συμφωνηθέντων ημπορούν να βοηθήσουν την Μονήν της Αγίας Αικατερίνης να συνεχίση την θρησκευτικήν και πολιτισμικήν αποστολήν της από την Χερσόνησον του Σινά, όπου ο Θεός ωμίλησέ ποτέ προς τους ανθρώπους.
»Οι αιώνες εσεβάσθησαν την Μονήν του Σινά. Ας την σεβασθή σήμερον και η Αίγυπτος, ως μία πολιτισμένη και ευνομουμένη χώρα, σεβομένη τας θρησκευτικάς ελευθερίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικώς.
»Η Μονή του Σινά είναι πολύτιμος κεκτημένος θησαυρός δια την χώραν του Νείλου, ο οποίος περιποιεί τιμήν εις αυτήν και συνδέει συμβολικώς και ουσιαστικώς εις το έδαφός της τας δύο μεγάλας θρησκείας του Χριστιανισμού και του Μουσουλμανισμού».
To άρθρο Οικουμενικό Πατριαρχείο: Οι αιώνες σεβάστηκαν την Μονή του Σινά – Ας την σεβαστεί και η Αίγυπτος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Οδηγός έκανε «Grand Theft Auto» τους δρόμους - 35 κλήσεις σε ένα βράδυ
- «Η κόρη μου σας αγκάλιασε και την κάψατε» – Τι λέει ο πατέρας της δημοσιογράφου που υποσχόταν «χρυσά» ταξίδια στο Αμπού Ντάμπι
- Γαλαζοαίματη νύφη αποκαλύπτει το πιο «αηδιαστικό» κομμάτι του γάμου της, λέει ότι ο σύζυγός της «ακόμη αναστατώνεται γι’ αυτό»
- Ανθή Βούλγαρη: Πότε επιστρέφει στα τηλεοπτικά της καθήκοντα
- «Είμαστε η Αθήνα, αυτοί είναι η Ρώμη» - Η ελληνική αναφορά του Καναδού πρωθυπουργού απέναντι στην πρόταση Τραμπ για προσάρτηση
- Γ. Πούλου στο Πρώτο: Θα υπογράψω την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική (audio)
- Καρυπίδης: «Ήθελαν να μας αφήσουν εκτός Ευρώπης»
- Παρασκευή, 30/5/2025: Εργασίες ημέρας
- Μαθήτρια στη Ρόδο που έδινε πανελλαδικές εντοπίστηκε με κινητό την ώρα των εξετάσεων και το γραπτό της μηδενίστηκε
- Υπέρταση: Ποια συμπληρώματα να αποφεύγετε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Δημήτρης Γιαννακόπουλος: «Ο Παναθηναϊκός καταθέτει μήνυση σε γυναίκα διαιτητή για νόθευση εγγράφων»
- Πανελλήνιες 2025: Μηδενίστηκε γραπτό μαθήτριας στη Ρόδο που είχε πάνω της κλειστό το κινητό της
- Οικουμενικό Πατριαρχείο: Οι αιώνες σεβάστηκαν την Μονή του Σινά – Ας την σεβαστεί και η Αίγυπτος
- Θόδωρος Καρυπίδης: Ο Άρης ήταν στόχος, για να μείνει εκτός Ευρώπης – Θα αποχωρήσω εάν έρθει σοβαρή πρόταση
- Καλλιθέα: Θρήνος στο τελευταίο «αντίο» στην 7χρονη Αγγελίνα – «Σήμερα η πόρτα του σχολείου δεν άνοιξε για σένα»
- Παπαθανάσης: Χρηματοδότηση για 448 επενδυτικά σχέδια νέων τουριστικών ΜμΕ σε Αττική και Νότιο Αιγαίο
- Αναποφάσιστη η Ουκρανία στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε νέες ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία
- Ασπρόπυργος: Συνελήφθη 23χρονος που είχε απλώσει ναρκωτικά σε αυλή σχολείου και τα πουλούσε – Χειροπέδες σε άλλους τρεις
- Χαϊδάρι: Προφυλακίστηκε ο 50χρονος που δολοφόνησε τη μητέρα του – Επέμεινε πως τη σκότωσε για να τη γλιτώσει
- Θεσσαλονίκη: «Τρελή» πορεία αυτοκινήτου με 27χρονη να περνάει με κόκκινα και στο αντίθετο ρεύμα – «Έφαγε» 35 κλήσεις, αξίας 24.000 ευρώ
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Οικουμενικό Πατριαρχείο: Οι αιώνες σεβάστηκαν την Μονή του Σινά – Ας την σεβαστεί και η Αίγυπτος
- Θόδωρος Καρυπίδης: Ο Άρης ήταν στόχος, για να μείνει εκτός Ευρώπης – Θα αποχωρήσω εάν έρθει σοβαρή πρόταση
- Χαϊδάρι: Προφυλακίστηκε ο 50χρονος που δολοφόνησε τη μητέρα του – Επέμεινε πως τη σκότωσε για να τη γλιτώσει
- Γάζα: Κατάπαυση πυρός για 2 μήνες, απελευθέρωση 28 ομήρων ζωντανών ή νεκρών και αποφυλάκιση παλαιστινίων περιλαμβάνει το σχέδιο των ΗΠΑ
- Big Brother: Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι – Η κατάσταση ξεφεύγει μετά την ψηφοφορία για αποχώρηση
- Big Brother: Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι – Η κατάσταση ξεφεύγει μετά την ψηφοφορία των υποψηφίων προς αποχώρηση
- Τροχαίο στην Αττική Οδό με σύγκρουση δύο αυτοκινήτων στο ρεύμα προς Ελευσίνα – Καθυστερήσεις 25 λεπτών
- Μονή Σινά: Τι περιλαμβάνει το πρότζεκτ «Μεγάλη Μεταμόρφωση» – Ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες και πλανητάριο για τον τουρισμό
- Καλλιθέα: Θρήνος στο τελευταίο «αντίο» στην 7χρονη Αγγελίνα – «Σήμερα η πόρτα του σχολείου δεν άνοιξε για σένα»
- Κλειστό αύριο το Φαράγγι της Σαμαριάς λόγω των ισχυρών καταιγίδων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αστάθεια και βροχές το Σαββατοκύριακο -Έρχεται το πρώτο κύμα ζέστης από Δευτέρα, η πρόγνωση των μετεωρολόγων
- Προφυλακίστηκε ο 50χρονος που σκότωσε τη μητέρα του στο Χαϊδάρι
- Τρίτη διακοπή στη δίκη σε δεύτερο βαθμό του Επαμεινώνδα Κορκονέα
- Δίχως τέλος ο πύρινος εφιάλτης στον Κεντρικό Καναδά
- ΟΠΑΠ Game Time: Τα μυστικά των τελικών του Champions League από τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο
- Κατερίνα Καινούργιου για τον γάμο της: «Θα τον πληροφορηθείτε αφού γίνει – Με απασχολούν πιο σοβαρά θέματα»
- Είναι ακριβοί οι Metallica;
- Σύγκρουση δύο οχημάτων στη Αττική Οδό - Μεγάλες καθυστερήσεις
- «Η Ινδία βλέπει την Ελλάδα ως ευρωπαϊκή πύλη»
- Μαλέλης: «Είχα προτείνει σε Ευαγγελάτο και Στεφανίδου να κάνουν δελτίο μαζί – Πρετεντέρης και Τζίμα δεν έχουν καμία επαφή»