Οι βιντεοκλήσεις σύμμαχος της καθημερινότητάς μας

17:21 24/9/2020 - Πηγή: NewsIt

Ποτέ άλλοτε οι βιντεοκλήσεις δεν μας ήταν τόσο απαραίτητες τόσο στην καθημερινή όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.

Για τους περισσότερους από εμάς, οι βιντεοκλήσεις μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν άλλος ένας τρόπος διαπροσωπικής επικοινωνίας. Παλαιότερα ήταν η ιδανική λύση για την επικοινωνία με φίλους και συγγενείς που βρίσκονταν στο εξωτερικό ή απλά μακριά μας. Σταδιακά έγινε αγαπημένος τρόπος επικοινωνίας –ειδικά ανάμεσα στις νεότερες ηλικίες. Αλλά και στην επαγγελματική μας ζωή, αρχικά ήταν μια επιλογή που χρησίμευε σε

λίγες περιπτώσεις, όταν η χιλιομετρική απόσταση ήταν μεγάλη.

Ήρθε όμως η εποχή, που μάς έγιναν τόσο απαραίτητες, γιατί οι συνθήκες το επέβαλαν. Η κρίση της πανδημίας και το lockdown που επιβλήθηκε στον μισό σχεδόν πλανήτη ανάγκασε ιδιώτες και επιχειρήσεις να ανοίξουν υπολογιστές και να συνδεθούν σε σχετικές εφαρμογές που προσέφεραν δυνατότητα video chat προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα τόσο οι επαγγελματικές όσο και οι προσωπικές σχέσεις. Όπως, όμως, κάθε τι που χρησιμοποιούμε σε μεγάλο βαθμό, υπάρχουν σημεία που πρέπει να προσέξουμε.

Τα μειονεκτήματα

Ο νέος αυτός τρόπος επικοινωνίας έχει προφανώς τα δικά του μειονεκτήματα. Σίγουρα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την δια ζώσης επικοινωνία, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις. Η ψηφιακή εικόνα δεν μπορεί πάντα να μεταφέρει λεπτές εκφράσεις και συναισθήματα στους συνομιλητές, ενώ στην προσπάθειά μας να παρακολουθήσουμε τους συνομιλητές μας μέσα από μια σύνδεση που μπορεί να «σπάει», δημιουργεί ένα φαινόμενο που έχει γίνει γνωστό τελευταία ως «Zoom fatigue». Πρόκειται για ένα αίσθημα εξάντλησης μετά από πολύωρη συμμετοχή σε βιντεοκλήσεις.

Η βιντεοκλήση μπορεί να μας δημιουργήσει κάποιο επιπλέον άγχος αν επηρεάζεται από τυχόν τεχνικές δυσκολίες, τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε γρήγορα προκειμένου να μη χάσουμε το επαγγελματικό ραντεβού. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι δεν φροντίζουν όλοι οι συνομιλητές να έχουν τον σωστό φωτισμό ή το κατάλληλο φόντο, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε σωστά την εικόνα του ανθρώπου μέσα στην οθόνη.

Όλα αυτά όμως είναι ελάχιστη όχληση μπροστά σε όσα θετικά έχει να μας προσφέρει η τεχνολογία των βιντεοκλήσεων. Προσπαθήστε να ξεκουράζετε το βλέμμα σας κοιτώντας σε ένα σημείο μακριά από την οθόνη σας ανά τακτά διαστήματα, διερευνήστε το ενδεχόμενο αναβάθμισης της ταχύτητας σύνδεσής σας και φροντίστε να βρίσκεστε σε έναν χώρο με άπλετο φως όταν συμμετέχετε σε βιντεοδιασκέψεις.

Τα πλεονεκτήματα

Οι βιντεοκλήσεις αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευεργετικές για τη συνέχιση της κανονικότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, γι’ αυτό και εδραιώθηκαν στη συνείδηση όλων ως μια από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Πραγματικά, μας βοήθησαν να διατηρήσουμε την επαφή μας με τους δικούς μας ανθρώπους, όταν μείναμε στο σπίτι μας, έφεραν τα εγγόνια κοντά στους παππούδες και τις γιαγιάδες που έπρεπε να κρατήσουν απόσταση, επέτρεψαν σε παρέες να ευχηθούν εν χορώ «χρόνια πολλά» σε όσους πέρασαν τα φετινά τους γενέθλια στην καραντίνα.

Στον επαγγελματικό τομέα, τα ραντεβού με πελάτες και συνεργάτες συνέχισαν κανονικά, χωρίς να διακοπεί ούτε μια μέρα η ροή της εργασίας. Μάλιστα, το λειτουργικό κόστος για τις επιχειρήσεις είναι πολύ μικρό, κι έτσι όλες σχεδόν αγκάλιασαν τον τρόπο αυτό επικοινωνίας, ακόμη και σε ειδικότητες που δεν θα τα περίμενε κανείς.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι βιντεοκλήσεις μας επέτρεψαν να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας , καθώς ακόμη και μέσα στη μοναξιά του σπιτιού μας, βλέπουμε οικεία πρόσωπα στην οθόνη μας που μας χαμογελούν, όποια στιγμή το έχουμε ανάγκη.

Τέλος, η οικολογική πλευρά δεν είναι κάτι που μπορεί να αμελήσει κανείς: ο περιορισμός των μετακινήσεων έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Πολλές εφαρμογές

Οι βιντεοκλήσεις αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες και στον τομέα των υπηρεσιών αλλά και της εκπαίδευσης, διευκολύνοντας τη ζωή των πολιτών. Από σχολεία και φροντιστήρια, μέχρι σεμινάρια γυμναστικής και χορού, οι βιντεοκλήσεις κατάφεραν με επιτυχία να υποκαταστήσουν τη φυσική παρουσία, με αποτέλεσμα η χρήση της κάμερας να διευρυνθεί και οι online συνεδρίες να αποκτούν ολοένα και περισσότερους ενδιαφερόμενους. Δάσκαλοι συνδέθηκαν με τους μαθητές τους, γιατροί με τους ασθενείς τους, γυμναστές έδιναν οδηγίες στους αθλούμενους και πολλά ακόμη παραδείγματα.

Στον τομέα των υπηρεσιών, πολλοί οργανισμοί πλέον εξυπηρετούν πελάτες μέσω βιντεοκλήσεων. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα έρχεται από τον τραπεζικό τομέα. Χάρη στην υπηρεσία v-Banking, πλέον και οι ιδιώτες μπορούν να απολαύσουν ένα από τα προνόμια των εταιρικών πελατών, δηλαδή να συνομιλήσουν σε πραγματικό χρόνο με τον προσωπικό τους τραπεζικό σύμβουλο.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια σύνδεση στο διαδίκτυο κι ένας υπολογιστής. Απλά με τους κωδικούς του e-Banking του, ο πελάτης συνδέεται στο ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον του v-Banking και κλείνει το ραντεβού με τον Personal Banker μέσω του διαδραστικού ημερολογίου, όπου μπορεί να δει τη διαθεσιμότητά του online.

Μέσω της πρωτοποριακής υπηρεσίας v-Banking, ο ενδιαφερόμενος εξυπηρετείται μέσω βιντεοκλήσης, συνομιλώντας ζωντανά με τον προσωπικό του σύμβουλο, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος το επενδυτικό προφίλ του, προσφέροντας έτσι εξατομικευμένες λύσεις και υπηρεσίες. Παράλληλα, ο πελάτης της τράπεζας μπορεί να διεκπεραιώνει μια σειρά από τραπεζικές εργασίες με την υποστήριξη του Personal Banker και να έχει την κατάλληλη συμβουλευτική στα θέματα που τον απασχολούν γύρω από τη διαχείριση των χρημάτων του.

Μερικές από τις τραπεζικές εργασίες που μπορούν να γίνουν άμεσα, σε πραγματικό χρόνο και με τη βοήθεια του προσωπικού συμβούλου είναι οι συμμετοχές σε προθεσμιακές καταθέσεις, το άνοιγμα λογαριασμού, η συμμετοχή σε τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα και πολλά άλλα. Παράλληλα, μέσω της υπηρεσίας, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ανταλλαγή αρχείων με ταχύτητα και ασφάλεια, ενώ μπορεί να γίνει και από κοινού περιήγηση σε φόρμες της τράπεζας και με τη βοήθεια του συμβούλου ο πελάτης να συμπληρώσει τις αιτήσεις που τον ενδιαφέρουν.

Τα καλύτερα έρχονται!

Είναι προφανές ότι οι βιντεοκλήσεις έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας, αλλά τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Καθώς τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών αναβαθμίζονται διαρκώς και επιτρέπουν μεγαλύτερο εύρος ζώνης για τη μεταφορά δεδομένων, το επόμενο βήμα στις βιντεοκλήσεις ενδεχομένως να βρίσκεται στις τεχνολογίες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (AR/VR). Οι συνομιλητές μας θα είναι σαν να βρίσκονται πραγματικά απέναντί μας. Ας ελπίσουμε αυτή να είναι μια συναρπαστική εξέλιξη, αλλά να παραμείνει επιλογή και όχι μονόδρομος.

To άρθρο Οι βιντεοκλήσεις σύμμαχος της καθημερινότητάς μας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα