Οι επενδύσεις «μαμούθ» σε δίκτυα νέας γενιάς όπλο κατά της κρίσης

11:27 5/6/2020 - Πηγή: NewsIt

Στις 300.000 οι γραμμές FTTH του ΟΤΕ μέσα στο 2020, με την τεχνολογία φτιάχνει έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

Μεγαλόπνοο επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ, με έμφαση στα δίκτυα νέας γενιάς εκπονεί ο όμιλος ΟΤΕ, με χρονικό ορίζοντα το 2022. Είχαν προηγηθεί επενδύσεις 5 δισ. ευρώ κατά την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης, καθώς από το 2010 που τα ηνία

του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου της χώρας ανέλαβε ο Μιχάλης Τσαμάζ, ο ΟΤΕ χαράσσει στρατηγική δυναμικής ανάπτυξης στη χώρα, με όχημα τα δίκτυά του.

Μόνο κατά την τρέχουσα χρήση, οι επενδύσεις του Ομίλου θα ανέλθουν στα 600 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου. Μάλιστα, το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ παραμένει αμετάβλητο για φέτος, παρά τη σημαντική επίδραση που αναμένεται να έχει στα έσοδα  η κρίση του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτού του πλάνου, από την αρχή της χρονιάς, μέχρι σήμερα προστέθηκαν 30.000 νέες γραμμές Fiber to the Home (FTTH). Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, αυτή τη στιγμή, 180.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε εγγυημένες υπερυψηλές ταχύτητες, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς οι γραμμές FTTH του ΟΤΕ θα φτάσουν τις 300.000.

Χάρη σε αυτές τις επενδύσεις, ο όμιλος διασφάλισε την ομαλή λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και υπηρεσιών του κατά τη διάρκεια του lockdown. Τη συγκεκριμένη περίοδο, η ημερήσια κίνηση δεδομένων σε ολόκληρη τη χώρα αυξήθηκε κατά 50% στη σταθερή και σχεδόν διπλασιάστηκε στην κινητή, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα και η ταχύτητα των υπηρεσιών.

Η κρίση ως ευκαιρία

Ο ΟΤΕ αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, ότι οι κρίσεις μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες για την επόμενη ημέρα, αφού πριν από την πανδημία του ιού, είχε προηγηθεί η 10ετής χρηματοοικονομική κρίση, στη διάρκεια της οποίας ξεκίνησε μια «νέα εποχή» για τον όμιλο. 

Ο Μιχάλης  Τσαμάζ ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον ΟΤΕ το 2010, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, με την χρηματοοικονομική κρίση σε πλήρη εξέλιξη. Ως πρώην κρατικό μονοπώλιο, ο όμιλος είχε κληρονομήσει βαριές δομές και διαδικασίες με συνέπεια να λειτουργεί με πολύ υψηλό κόστος και να μην είναι ανταγωνιστικός στο περιβάλλον της απελευθερωμένης αγοράς. Η στρατηγική μετασχηματισμού και ανάπτυξης που επέλεξε τότε η διοίκηση του ΟΤΕ, εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκε η πιο σωστή. Ήταν μια τολμηρή στρατηγική, σε μια εποχή που οι περισσότεροι επέλεγαν τη συρρίκνωση. Όπως ο ίδιος ο Μ. Τσαμάζ έχει δηλώσει:  «Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης: είτε παίζεις άμυνα και ελπίζεις για το καλύτερο, είτε αντιμετωπίζεις την κρίση ως ευκαιρία, καταλήγεις σε μια συγκεκριμένη στρατηγική και βγαίνεις στην επίθεση». Το πρόγραμμα μετασχηματισμού του ομίλου, τον μετέτρεψε σε μία σύγχρονη, αποδοτική και ανταγωνιστική εταιρεία τεχνολογίας, με σημαντικότερη κίνηση τις επενδύσεις σχεδόν 5 δισ. ευρώ, σε δίκτυα νέας γενιάς.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι ο επιτυχημένος μετασχηματισμός του ΟΤΕ εν μέσω κρίσης αποτελεί case study που διδάσκεται στην κορυφαία Σχολή Business School του Harvard, ως παράδειγμα διοίκησης σε δυσμενή οικονομικά περιβάλλοντα.

Η ίδια φιλοσοφία management εφαρμόστηκε και κατά την κρίση που ξέσπασε από τον περασμένο Μάρτιο, εξαιτίας του κορωνοϊού. «Αυτή την κρίση, όπως κάθε κρίση, μπορούμε και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως ευκαιρία για την επόμενη μέρα», σχολίασε ο Μ. Τσαμάζ, και συνέχισε «Ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τη στάση και τις προτεραιότητές μας. Να καταλάβουμε ότι δεν επιβιώνει ο πιο δυνατός, αλλά αυτός που αγκαλιάζει την αλλαγή, που προσαρμόζεται γρηγορότερα. Να επανεξετάσουμε το πώς και το πού δουλεύουμε, βάζοντας στην εξίσωση την τεχνολογία, προς όφελος όλων, εργαζομένων και εταιρειών. Και βέβαια, είναι μια μοναδική ευκαιρία, έστω κι από ανάγκη, να ανέβουμε όλοι μαζί στο άρμα της νέας ψηφιακής εποχής, και να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους με την τεχνολογία». 

To άρθρο Οι επενδύσεις «μαμούθ» σε δίκτυα νέας γενιάς όπλο κατά της κρίσης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα