Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει Κικίλια στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

07:05 1/12/2020 - Πηγή: NewsIt

«Ο ασκός του Αιόλου» θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι άνοιξε το θέμα των αποκαλύψεων των δυο κυριακάτικών εφημερίδων για παράλληλες πλατφόρμες καταγραφής κρουσμάτων και ελλιπή ενημέρωση των μελών της Επιτροπής.

Μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κληθούν στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας  προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το θέμα.

Όπως λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης η έρευνα που θα διεξαχθεί μπορεί να φέρει στο φως πολλά και συνταρακτικά στοιχεία τα οποία θα διαμορφώσουν και την τελική εικόνα για το πώς η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα της πανδημίας. 

Click4more ΕΟΔΥ: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τα δημοσιεύματα περί διπλού συστήματος καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού

Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα την Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι η πόλη μπορεί να μην έκλεισε τον χρόνο που έπρεπε – με συνολικό lockdown-  καθώς τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους οι επιστήμονες έδειχνα αλλά νούμερα απ’ αυτά που ίσχυαν στην πραγματικότητα..

Δίνουν μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτά που είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής Άλκης Βατόπουλος, ο οποίος περιέγραψε τα κενά που υπάρχουν στην επιδημιολογική επιτήρηση, αλλά και τη «διαρχία» που παρατηρείται ανάμεσα στον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία.

Ο Άλκης Βατόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η επιτροπή «κυρίως μετά το καλοκαίρι ενημερώνεται μια φορά την εβδομάδα με αρκετά δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, την προϊσταμένη της επιδημιολογικής επιτήρησης, Κ. Κοντοπίδου. Και ο κ. Τσιόδρας μας δίνει δεδομένα», ανέφερε ενώ παρατήρησε ότι το παράλληλο που υπάρχει συνίσταται το ότι η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ ανήκουν σε υπουργεία τα οποία είναι δύσκολο να συνεργαστούν. «Αυτών των υπηρεσιών προΐστανται υπουργεία. Και το να συνεργαστούν και δύο υπουργεία δεν είναι εύκολο» είπε με έμφαση.

Click4more ΣΥΡΙΖΑ: Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η συρρίκνωση του αριθμού των τεστ;

Την ίδια στιγμή η καθηγήτρια της ιατρικής Σχολής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθηνά Λινού, σε συνέντευξη της ζήτησε την δήμευση και δημοσιοποίηση των στοιχείων που καταγράφουν την πορεία της πανδημίας ενώ αναφερόμενη στην υπόθεση είπε πως «στα τεστ κορονοϊού προστέθηκε μία ανισότητα: μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι είχαν τα χρήματα. Το ίδιο συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή. Επίσης, υπήρχε ανακρίβεια όσον αφορά στα κρούσματα. Μετράμε τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα. Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Δεν με πείθει αν είχαν ή όχι προβλήματα στα ένα από τα δύο αρχεία. Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία».

«Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω. Δεν έχουμε δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Γι’ αυτό έχουμε τόσα πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο Σύστημα Υγείας. Εάν το ξέραμε αυτό πριν τρεις μήνες, μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν περισσότερο προετοιμασμένοι», προσέθεσε.

To άρθρο Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει Κικίλια στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα