Ο Ερντογάν… θριαμβολόγησε LIVE! Ανοίγει την Αγιά Σοφιά για προσευχή στις 24 Ιουλίου

21:34 10/7/2020 - Πηγή: NewsIt

Πριν 86 ολόκληρα χρόνια, με κυβερνητικό διάταγμα ο Κεμάλ μετέτρεπε την Αγιά Σοφιά σε μουσείο και σήμερα, Παρασκευή 10.07.2020, ο Ερντογάν… πάτησε το κουμπί.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας αναίρεσε το παραπάνω διάταγμα και… σαν έτοιμος από καιρό, ο Ερντογάν δημοσίευσε υπογεγραμμένο το διάταγμα που μετατρέπει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε διάγγελμα στον τουρκικό λαό, αναφερόμενος στην συγκεκριμένη απόφαση.

Click4more: Αγιά Σοφιά: Το πρώτο

κάλεσμα σε προσευχή μετά την μετατροπή σε τζαμί (video)

Ένα διάγγελμα που -καθόλου τυχαία- ξεκίνησε στις 20.53 το βράδυ. Το… δεύτερο συνθετικό της ώρας παραπέμπει στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ενώ το αρχικό… 20 παραπέμπει στην φετινή χρονιά, με τον Ερντογάν να θέλει να σηματοδοτήσει αυτή τη νέα εποχή.

“Θα ανοίξουμε την Αγιά Σοφιά για προσευχή στις 24 Ιουλίου” τόνισε αρχικά ο σουλτάνος δείχνοντας πως… δεν χάνει χρόνο!

Δείτε την εικόνα που μεταδόθηκε LIVE

Με… δωρεάν είσοδο στο “μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης”

“Όταν έρθουν οι επισκέπτες θα δουν ότι δεν ισχύουν οι φήμες και πως διατηρούμε όλη την πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου” διαβεβαίωσε λίγο αργότερα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους Τούρκους πολίτες, υπογράμμισε πως «η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να τους αγκαλιάζει όλους με το νέο της καθεστώς, το οποίο είναι πολύ πιο ειλικρινές και πολύ πιο πρωτότυπο».

Click4more: Αγιά Σοφιά: Σφοδρή αντίδραση Αμερικανού Γερουσιαστή – «Καταγγέλλω έντονα την απόφαση της Τουρκίας»

Έπειτα, υποστήριξε πως θα καταργηθεί η πληρωμή εισόδου στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, λέγοντας: «Όπως όλα τα τζαμιά μας, έτσι και οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την Αγιά Σοφιά ως το “μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης”, συνέστησε στους πολίτες να μην βιαστούν να την επισκεφθούν πριν ανοίξει τις πόρτες της, ενώ ζήτησε από… όλους να σεβαστούν την απόφαση της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα είπε: «Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά που ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Φυσικά, σεβόμαστε όλες τις απόψεις σχετικά με αυτό το θέμα διεθνώς. Ωστόσο, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί επαφίεται στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας, διεμήνυσε πως στη χώρα υπάρχουν 435 εκκλησίες και συναγωγές ανοιχτές για λατρεία και η σημερινή απόφαση «μας επέτρεψε να απαλλαχθούμε από την κατάρα του Φατίχ».

Αγιά Σοφιά: Και επίσημα τζαμί! Το διάταγμα με την υπογραφή Ερντογάν

Ελάχιστα λεπτά είχαν περάσει από την στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας με την οποία ακύρωνε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο είχε μετατραπεί σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Click4more: Aγιά Σοφιά: Οι τελευταίες φωτογραφίες της ως μουσείο και η σπουδαία ιστορία της

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε την υπογραφή του σε ένα νέο διάταγμα με το οποίο η Aγιά Σοφιά γίνεται τζαμί.

Το διάταγμα το ανέβασε και στο twitter και το συνόδευε με την εξής φράση: «Με τις καλύτερες ευχές μου».

Hayırlı olsun. pic.twitter.com/MzP6nzn9Jc

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) July 10, 2020

«Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή», αναφέρει το διάταγμα που υπέγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν.

To άρθρο Ο Ερντογάν… θριαμβολόγησε LIVE! Ανοίγει την Αγιά Σοφιά για προσευχή στις 24 Ιουλίου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν…, LIVE Ανοίγει, Αγιά Σοφιά, 24 Ιουλίου,erntogan…, LIVE anoigei, agia sofia, 24 iouliou