Νεκρός Βρετανός που πολεμούσε στο Σεβεροντονέτσκ - Περισσότερη βοήθεια για το Κίεβο ζητά ο Κλίτσκο

06:42 13/6/2022 - Πηγή: NewsIt

Βρετανός πρώην στρατιώτης σκοτώθηκε πολεμώντας στο πλευρό του ουκρανικού στρατού στo Σεβεροντονέτσκ, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω social media, ενώ σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου τον χαρακτήρισε «αληθινό ήρωα».

Ο Τζόρνταν Γκάτλι εγκατέλειψε τον στρατό της Βρετανίας τον Μάρτιο και πήγε στην Ουκρανία για να πολεμήσει μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η οικογένεια διευκρίνισε πως ενημερώθηκε για τον θάνατο του 24χρονου την Παρασκευή.

Στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές μάχες, καθώς

η Ρωσία συνεχίζει την προσπάθεια να κυριεύσει το Ντονμπάς.

«Αγαπούσε τη δουλειά του και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτόν», ανέφερε η οικογένεια μέσω Facebook. «Ήταν στ’ αλήθεια ήρωας και θα τον έχουμε πάντα στις καρδιές μας».

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, εξήρε τον Τζόρνταν Γκάτλι, τονίζοντας πως χρειάστηκε πολύ θάρρος για να πάει να υπερασπιστεί μακριά από το σπίτι του τα πιστεύω του, «επειδή το έλεγε η καρδιά του», «επειδή δεν άντεχε το κακό», προσθέτοντας πως επρόκειτο για «αληθινό ήρωα» και πως «θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του στην υπεράσπιση της Ουκρανίας και του ελεύθερου κόσμου».

Το Φόρεϊν Όφις περιορίστηκε να ανακοινώσει πως «προσφέρουμε υποστήριξη στην οικογένεια Βρετανού ο οποίος πέθανε στην Ουκρανία». Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ζητά περισσότερη βοήθεια ο Κλίτσκο

Την ίδια ώρα δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε περισσότερη υποστήριξη από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία ώστε η χώρα του να μπορέσει να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας, ενόψει της πιθανής επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στην Ουκρανία.

Κατά πληροφορίες, οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα μεταβούν στην ουκρανική πρωτεύουσα εντός του μήνα.

«Χρειαζόμαστε ισχυρή υποστήριξη, κυρώσεις στη Ρωσία και όπλα από τους τρεις ηγέτες των σημαντικότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το συντομότερο δυνατό», είπε ο Κλίτσκο στη γερμανική εφημερίδα Bild, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης να της σταλούν περισσότερα πυρομαχικά και προηγμένα όπλα.

Το Κίεβο διαμαρτύρεται πως το Βερολίνο αργεί να ανταποκριθεί στα αιτήματά του να του προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη.

Ο Κλίτσκο είπε πως ο ουκρανικός στρατός τον ενημέρωσε πως το υλικό που είχε υποσχεθεί η Γερμανία έχει αρχίσει να φθάνει, αλλά οι ποσότητες δεν είναι αυτές που αναμένονταν. «Αυτό σημαίνει πως θα χάσουμε μέρος της επικράτειάς μας, θα χάσουμε ζωές», τόνισε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η επίσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στην Ουκρανία θα κάνει την κατάσταση πιο καθαρή σε αυτούς, πρόσθεσε. «Νομίζω πως μπορείς να κατανοήσεις την κατάσταση καλύτερα αν δεις πόλεις όπως η Μπούτσα με τα δικά σου μάτια», υποστήριξε, αναφερόμενος στο προάστιο του Κιέβου όπου οι ουκρανικές αρχές κατήγγειλαν ωμότητες από τον ρωσικό στρατό, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

«Όταν οι τρεις αρχηγοί δουν την κατάσταση με τα δικά τους μάτια και μιλήσουν με τον κόσμο, θα καταλάβουν  πόσο σημαντικό είναι να μας υποστηρίξουν. Με τα πάντα — με όπλα, με χρήματα, με ανθρωπιστική βοήθεια».

Αν και οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ο δήμαρχος του Κιέβου είπε πως η πόλη του δεν είναι ασφαλής. «Το Κίεβο ήταν στόχος και παραμένει στόχος» της Ρωσίας, επέμεινε.

Ο Κλίτσκο είπε πως ο Πούτιν έχει σκοπό να ανακτήσει όλα τα εδάφη που ανήκαν άλλοτε στη Ρωσία. «Δεν θα σταματήσει στο Κίεβο, ούτε στα σύνορα της Πολωνίας. Θα φθάσει ως εκεί που θα του επιτρέψουμε», δήλωσε. «Ο πόλεμος θα φθάσει στην πόρτα της Γερμανίας», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

To άρθρο Νεκρός Βρετανός που πολεμούσε στο Σεβεροντονέτσκ - Περισσότερη βοήθεια για το Κίεβο ζητά ο Κλίτσκο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νεκρός Βρετανός, Σεβεροντονέτσκ - Περισσότερη, Κίεβο, Κλίτσκο,nekros vretanos, severontonetsk - perissoteri, kievo, klitsko