Νάνσι Πελόζι: “Όχι” σε σύμβολα ρατσισμού στη Βουλή των Αντιπροσώπων

23:18 22/6/2020 - Πηγή: NewsIt

Σε κάθαρση από σύμβολα του ρατσιστικού ιστορικού παρελθόντος των ΗΠΑ προχώρησε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Παράλληλα με την κίνηση της Νάνσι Πελόζι, περισσότερο επίκαιρη από ποτέ είναι σήμερα η εικαστική παρέμβαση που είχε κάνει, το περασμένο καλοκαίρι, σε ιστορικό πίνακα ο Άρλεν Πάρσα, σηματοδοτώντας

όσους από τους παριστάμενους στην υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ ήταν ιδιοκτήτες σκλάβων.

Την 18η Ιουνίου, η Νάνσι Πελόζι σε επιστολή που απέστειλε στην Τσέριλ Τζόνσον – κατέχει το αξίωμα του Clerk of the House of Representatives, ανώτερο διοικητικό αξίωμα της Βουλής των Αντιπροσώπων – ζήτησε να αφαιρεθούν από το Καπιτώλιο τα πορτρέτα τεσσάρων προέδρων της Βουλής που υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις ή στην κυβέρνηση της Συνομοσπονδίας.

Η Συλλογή των Πορτρέτων των Προέδρων της Βουλής των Αντιπροσώπων φιλοξενείται στο λόμπι των προέδρων και στην αίθουσα όπου αποσύρονται για να αναπαυθούν οι βουλευτές. Εγκαινιάστηκε με πορτρέτο του προέδρου Χένρι Κλέι που φιλοτέχνησε το 1852 ο Τζουζέπε Φανιάνι. Σε πλάκα στο λόμπι, αναφέρεται ότι η ιδέα της συλλογής συνελήφθη ως «φόρος τιμής στην αξία (των απεικονιζομένων) για το έθνος».

Νάνσι Πελόζι: Αποκαθήλωση ρατσιστικών συμβόλων 

Η Πελόζι ζήτησε να αφαιρεθούν τα πορτρέτα των Ρόμπερτ Μέρσερ Ταλιαφέρο Χάντερ, Χόουελ Κομπ, Τζέιμς Λόρενς Ορ και Τσαρλς Φρέντερικ Κρισπ ανήμερα της 19ης Ιουνίου ή Junteenth, ημέρα κατά την οποία τα νέα της χειραφέτησης των σκλάβων έφτασαν στο Τέξας, την πιο νότια τότε Πολιτεία των ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει θέση στις ιερές αίθουσες του Κογκρέσου και σε κάθε τιμητική θέση για να τιμούμε άντρες που αντιπροσωπεύουν τη βίαιη μισαλλοδοξία και τον αποκρουστικό ρατσισμό της Συνομοσπονδίας» τόνισε, στην επιστολή της, η Νάνσι Πελόζι.

Το Καπιτώλιο, στη ροτόντα του, φιλοξενεί έναν ιστορικής σημασίας για τις ΗΠΑ πίνακα: το έργο «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» του Τζον Τράμπαλ τιμά το έγγραφο το οποίο απελευθέρωσε το 1776 τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής – τις 13 πρώην βρετανικές αποικίες – από τη διακυβέρνηση του βρετανικού στέμματος.

Ωστόσο, η έννοια της ελευθερίας ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη, καθώς η δουλεία καταργήθηκε επισήμως σχεδόν μετά από έναν αιώνα, και οι Μαύροι Αμερικανοί πολίτες υφίστανται ακόμη και σήμερα ρατσιστική βία. Για να επισημάνει αυτή την υποκρισία, ο σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ από το Σικάγο, Άλεν Πάρσα, κάλυψε με κόκκινη κουκίδα το πρόσωπο κάθε ιδιοκτήτη σκλάβων που παρίσταται στην υπογραφή της Διακήρυξης: συνολικά, 34 από τους 47 που παρίσταντο, με την μεγάλη πλειονότητα να βάζουν την υπογραφή τους στο ντοκουμέντο της εθνογένεσης των ΗΠΑ (το ιστορικά ακριβές της εικαστικής παρέμβασης του Πάρσα επιβεβαίωσε ο ιστότοπος PolitiFact, ο οποίος ειδικεύεται σε διασταύρωση πληροφοριών).

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Νάνσι Πελόζι: “Όχι” σε σύμβολα ρατσισμού στη Βουλή των Αντιπροσώπων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα