Κύκνος: Από το «Λαχανόκηπο της Αθήνας» και το Ναύπλιο στις διεθνείς διακρίσεις τοματοπολτού

16:30 9/6/2021 - Πηγή: NewsIt

Για περισσότερο από ένα αιώνα η κονσερβοποιία Κύκνος ΑΕ, συσκευάζει και εμπορεύεται προϊόντα τομάτας, τα οποία διανέμει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η πρόσφατη διάκρισή στο διαγωνισμό Superior Taste Awards 2021, του παγκοσμίως αναγνωρισμένου Διεθνούς Ινστιτούτου Γενεύης αποτελεί μία ακόμα επισφράγιση της επιτυχημένης πορείας στον τομέα που δραστηριοποιείται.

Η ιστορία της εταιρείας Κύκνος ξεκινά στο Ναύπλιο σε ένα μικρό συσκευαστήριο λαχανικών και τοματοπολτού.

Η Αργολίδα που εκείνα τα χρόνια λεγόταν και «λαχανόκηπος της Αθήνας» εφοδίαζε την Κύκνος με μεγάλες ποσότητες τομάτας και λαχανικών.

Το καταστατικό της «Ελληνικής Εταιρίας Κονσερβών» στο Ναύπλιο συντάχθηκε την 1η Απριλίου 1915. Ιδρυτές και μέλη του πρώτου συμβουλίου ήταν οι Αθανάσιος Β. Παπαντωνίου έμπορος, Μιχαήλ Δ. Μανουσάκης διδάκτωρ των φυσικών επιστημών, Ιωάννης Γ.Δάρμος έμπορος, Βασίλειος Αθαν. Παπαντωνίου έμπορος και Κωνσταντίνος Δ. Μανουσάκης, κτηματίας. Αρχικά η παραγωγή γινόταν σ’ ένα μικρό συσκευαστήριο λαχανικών και τοματοπολτού στην Ασίνη Αργολίδας.

Βιομηχανική παραγωγή

Η εταιρεία ιδρύθηκε με σκοπό να αξιοποιεί τα λαχανικά που μέχρι τότε σάπιζαν στα χωράφια.  Οι ορίζοντες στην επεξεργασία και συντήρηση των προϊόντων της αργολικής γης και άλλων περιοχών, άνοιξαν με την ίδρυση της βιομηχανίας. Τα πρώτα προϊόντα Κύκνος, ήταν ολόκληρες τομάτες, μπάμπιες, φασολάκια σε κονσέρβα και ο γνωστός σε όλους μας τοματοπολτός.

Το εργοστάσιο της εταιρείας ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το 1928, εγκαθιστώντας τους πρώτους ταχυσυμπυκνωτές χυμού τομάτας για παραγωγή τοματοπολτού.  Νέα κτίρια προστέθηκαν στο εργοστάσιο του Ναυπλίου τη δεκαετία του 1950 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Καλλικλή. Το νέο βιομηχανικό κτίριο αποτέλεσε σύμβολο πρωτοπορίας για την εποχή.

Ακολούθησε μία σημαντική εξαγορά για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της, καθώς το 1960, αγόρασε το εργοστάσιο «Αργολική» που ήδη λειτουργούσε στην περιοχή της Αργολίδας.  Λίγα χρόνια αργότερα, η εταιρία ιδρύει εργοστάσιο στο χωριό Σαβάλια του Νομού Ηλείας με σκοπό να αξιοποιήσει την πλούσια παραγωγή τομάτας του κάμπου της Ηλείας.

Στην πορεία εξειδικευόταν όλο και πιο πολύ στην παραγωγή νέων προϊόντων, πάντα με βάση την τομάτα, όπως η κέτσαπ, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1965, αλλά και αργότερα η χάρτινη συσκευασία.

Η εξαγωγική δράση

Η δεκαετία του ΄70 ήταν η δεκαετία όπου ανέπτυξε έντονα την εξαγωγική της δραστηριότητα, ενώ παράλληλα η Κύκνος αναδείχθηκε σε διακεκριμένο προμηθευτή τοματοπολτού παγκοσμίως σε γνωστές εταιρίες τροφίμων. Για την δραστηριότητά της αυτή,  το 1985 κερδίζει το βραβείο εξαγωγών από το Ε.Β.Ε.Α. (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών).

Στο πλαίσιο του λανσαρίσματος νέων προϊόντων, αρχές της δεκαετίας του ΄90, η Kύκνος παρασκευάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα προϊόντα τομάτας σε χάρτινες συσκευασίες, ενώ το 2002 και το 2003 μετέφερε όλη την παραγωγική της δραστηριότητα στο εργοστάσιο του νομού Ηλείας, τον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης.

Το 2007, η Κύκνος ανακαίνισε το εργοστάσιό στην Ηλεία, επέκτεινε τις κτιριακές εγκαταστάσεις και ανανέωσε το μηχανολογικό της εξοπλισμό με υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής.  Από τότε μέχρι σήμερα η εταιρεία λάνσαρε πολλά καινοτόμα προϊόντα με πρώτη ύλη την τομάτα, ενώ έλαβε πολλές πιστοποιήσεις.

Οι διεθνείς διακρίσεις

Όσον αφορά τα βραβεία ανώτερης γεύσης που απέσπασε πρόσφατα στα Superior Taste Awards 2021, αυτά αφορούν τον «Τοματοπολτό διπλής Συμπύκνωσης» που απέσπασε την μέγιστη διάκριση ως εξαιρετικό προϊόν με 3 Αστέρια και τα προϊόντα «Τριμμένες Τομάτες στην γυάλινη φιάλη», «Σάλτσα Τομάτας με Φέτα και Ρίγανη» και «Σάλτσα τομάτας με ελιές Καλαμών», που απέσπασαν την αμέσως επόμενη διάκριση ως αξιοσημείωτα προϊόντα με 2 Αστέρια.

Τα Superior Taste Awards είναι από τα σημαντικότερα διεθνή βραβεία στον χώρο των τροφίμων και ποτών. Η αξιολόγηση των υποψηφίων προϊόντων γίνεται από κορυφαίους στον κόσμο Σεφ και Γευσιγνώστες με τη μέθοδο της «τυφλής δοκιμής» χωρίς συσκευασία και χωρίς κανενός είδους διακριτικό στοιχείο, ακολουθώντας μια συστηματική προσέγγιση βασισμένη στη Διεθνή μέθοδο Ηδονικής Οργανοληπτικής Ανάλυσης. Τα προϊόντα προετοιμάζονται και σερβίρονται σύμφωνα με αυστηρό πρωτόκολλο που εξασφαλίζει τη μέγιστη αντικειμενικότητα. Η τελική βαθμολογία προκύπτει από τις επιμέρους βαθμολογίες σε κάθε ένα από τα 5 οργανοληπτικά κριτήρια που αξιολογούνται: Πρώτη Γευστική Εντύπωση, Όψη, Οσμή, Γεύση & Υφή.

Ο κ. Αχιλλέας Αγγελόπουλος, CEO της «ΚΥΚΝΟΣ Α.Ε.» δήλωσε: «Η εν λόγω βράβευση πιστοποιεί έμπρακτα για μία ακόμη φορά την εξαιρετική ποιότητα και γεύση των προϊόντων της Κύκνος Α.Ε. και την υψηλή θέση που κατέχουν αυτά σε χιλιάδες νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο. Η διάκριση μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία για νέες επιτυχίες και το 2021, έχοντας πάντα σαν βασικό μας στόχο την προσφορά προϊόντων απαράμιλλης ποιότητας και γεύσης στους καταναλωτές, όπως συμβαίνει τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια».

To άρθρο Κύκνος: Από το «Λαχανόκηπο της Αθήνας» και το Ναύπλιο στις διεθνείς διακρίσεις τοματοπολτού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα