Κορονοϊός: “Κοκκινίζει” στον χάρτη η Θεσσαλονίκη – Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξετάζονται

07:23 28/10/2020 - Πηγή: NewsIt

Θέμα χρόνου θεωρείται πλέον να «κοκκινίσει» στο χάρτη επικινδυνότητας η Θεσσαλονίκη. Το πρώτο τετραψήφιο νούμερο κρουσμάτων (1.259) δεν προκάλεσε έκπληξη στην κυβέρνηση και ήταν μάλλον αναμενόμενο, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει χθες το πρωί στο newsit.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Αυτό που προβλημάτισε και προβληματίζει έντονα, όμως, είναι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων η διασπορά του ιού που φαίνεται πως

υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία δοκιμάζει και τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Εστία διασποράς η Θεσσαλονίκη

Ως εστία διασποράς εμφανίζεται, μάλιστα, η Θεσσαλονίκη, καθώς τα κρούσματα «απλώνονται» στους γειτονικούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη, από χθες έχουν μπει στο «κόκκινο» οι Σέρρες – με τα περιοριστικά μέτρα να εφαρμόζονται από αύριο – και παραμένουν στο ίδιο επίπεδο συναγερμού Κοζάνη και Καστοριά, ενώ δεν αποκλείεται έως τα τέλη της εβδομάδας, εκτός της Θεσσαλονίκης, ν’ αλλάξουν χρώμα και άλλοι νομοί σε όλη τη χώρα. Στο «κόκκινο» βρίσκονται με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας πλέον και τα Ιωάννινα.

Προσώρας πάντως δεν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων, αλλά η κυβέρνηση θα κινηθεί μόνο με τις αλλαγές του επιπέδου συναγερμού και χρώματος στο χάρτη επικινδυνότητας για περιφέρειες ή περιφερειακές ενότητες (σ.σ.: νομούς) όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Κατά τον ίδιο τρόπο, το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown – έστω και με διαφορετικά χαρακτηριστικά με αυτό του Μαρτίου και Απριλίου, π.χ. με ανοιχτά εμπορικά καταστήματα – αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί καν επιλογή της κυβέρνησης, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός.

«Τελευταία επιλογή» το χαρακτήρισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επέστρεψε χθες λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στην τακτική ενημέρωση.

Επίσης, αυτή τη στιγμή δεν εξετάζονται μέτρα που αφορούν στο κλείσιμο της εστίασης και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα από τα μεσάνυχτα στις «κόκκινες» περιοχές.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Το ίδιο και η – παρεπόμενη – απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 12.30’, μολονότι και τα δύο μέτρα συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις των ειδικών. Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν προταθεί και εξετάζονται είναι η απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ νομών, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στο γενικό lockdown της πρώτης φάσης. Οι ειδικοί θ’ αποφασίσουν, εξάλλου, αύριο εάν θα προταθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις «κίτρινες» περιοχές.

click4more: Ειδήσεις για νέα μέτρα έβγαλε ο Τσιόδρας – Οι κρίσιμες δυο εβδομάδες και το όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί

Ενδιαφέροντα ποιοτικά στοιχεία για τα κρούσματα παρέθεσε ο κ. Πέτσας στη συνέντευξή του στο newsit.gr. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πρώτη πηγή διασποράς αποτελούν οι χώροι εργασίας και μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα ο μέσος όρος ηλικίας όσων είναι θετικοί στον ιό είναι 31,3 έτη. Δεύτερη πηγή είναι οι μαθητές και φοιτητές, με τους δεύτερους να αποτελούν το 70% των κρουσμάτων και στους μαθητές η συντριπτική πλειονότητά τους ν’ αφορά στις ηλικίες από 15 έως 17 – εξ ου και η διασπορά του ιού στα σχολεία θεωρείται ελεγχόμενη και περιορισμένη.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Σημειώνεται πως αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία έχει ως αποκλειστικό της θέμα τον κορονοϊό. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν έτσι πανευρωπαϊκές αποφάσεις για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεταφορές.

Πάντως, η κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία, φέρνει στο προσκήνιο σενάρια ακόμη και για καθολικό lockdown δύο εβδομάδων. Στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε χθες τους πολίτες και τους επαγγελματίες να τηρούν τα αυστηρά μέτρα, ενώ δεν προχώρησε τελικώς σε κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, των μπαρ και των καφέ, όπως αρχικά κυκλοφόρησε ως φήμη.

To άρθρο Κορονοϊός: “Κοκκινίζει” στον χάρτη η Θεσσαλονίκη – Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξετάζονται δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα