Καθυστερεί η ανάρτηση των εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ λόγω της απαλλαγής στα 26 νησιά

07:25 16/9/2020 - Πηγή: NewsIt

Για την άλλη εβδομάδα μετατίθεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ που ήταν προγραμματισμένο να έχει ήδη γίνει. Ο λόγος ότι αναμένεται η κατάθεση τροπολογίας για απαλλαγή από τον φόρο αυτών που διαμένουν στα 26 μικρότερα ελληνικά νησιά.

Βέβαια η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή τη πρώτης δόσης του φόρου δεν αλλάζει και παραμένει η 30η Σεπτεμβρίου.

26 νησιά απαλλάσσονται

Να σημειωθεί ότι η απαλλαγή αφορά περισσότερους από 10.000 κατοίκους. Τα μεγαλύτερα από τα 26 νησιά , οι κάτοικοι

των οποίων απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ είναι: Φούρνοι, Άγιος Ευστράτιος, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Κάσος, Καστελόριζο, Τήλος, Χάλκη, Νίσυρος, Γαύδος, Ερεικούσα, Οθωνοί και Μαθαράκι.

Βέβαια η εξέλιξη αυτή, που προήλθε από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός από τις ελαφρύνσεις για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους φέρνει και μια χρονική καθυστέρηση στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν και φέτος να εξοφλήσουν φόρο στο ύψος του περυσινού.

Εξαιτίας των εξαιρέσεων που θα πρέπει να τρέξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα εκκαθαριστικά τα οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να αναρτηθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσουν την πόρτα των φορολογούμενων λίγες μέρες αργότερα, και πιο συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα.

Αμετάβλητη η προθεσμία για την πληρωμή

Η προθεσμία εξόφλησης των δόσεων παραμένει αμετάβλητη και η πρώτη από αυτές θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι επόμενες, στο τέλος κάθε μήνα έως και τον Φεβρουάριο.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται η παραμικρή έκπτωση αλλά υπολογίζεται πως – όπως έγινε και πέρυσι- περίπου 1 εκατομμύριο (από τα συνολικά 7 εκατομμύρια) ιδιοκτήτες θα «κερδίσουν» και φέτος έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Στο βαθμό όπου δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι με τις προσδοκίες νέων μειώσεων να μετατίθενται -λόγω πανδημίας- υπό προϋποθέσεις για το 2021.

Το επόμενο έτος παραμένει ο σχεδιασμός προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών αλλά και η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού , μια «άσκηση» η οποία μένει να φανεί στην πράξη εάν θα συνοδεύεται και από νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

To άρθρο Καθυστερεί η ανάρτηση των εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ λόγω της απαλλαγής στα 26 νησιά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα