Ιταλία: Ένας χρόνος με πρωθυπουργό τον Μάριο Ντράγκι

23:46 12/2/2022 - Πηγή: NewsIt

Ο Μάριο Ντράγκι συμπληρώνει την Κυριακή (13/2) ένα χρόνο στο «πηδάλιο» της ιταλικής κυβέρνησης. Της 60ης της ιταλικής αβασίλευτης δημοκρατίας…

Η τελετή ορκωμοσίας στο μέγαρο Κυρηνάλιο, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, έγινε πριν από ακριβώς ένα χρόνο.

Όπως υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατάφερε να πετύχει δυο κύριους στόχους: να εξασφαλίσει για την χώρα του 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής

χρηματοδότησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και να καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας κορονοϊού. Η Ιταλία είναι πλέον μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών.

Ο Ντράγκι δεν εξελέγη τελικά πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά έξυπνα φερόμενος, δεν έθεσε ποτέ επίσημη υποψηφιότητα για το ύπατο αυτό αξίωμα. Κατά συνέπεια, κατάφερε να μην εκτεθεί, να μην αποδυναμωθεί στα μάτια των πολιτικών δυνάμεων που μετέχουν στην κυβέρνησή του.

Η κύρια πρόκληση και δυσκολία της παρούσας χρονικής στιγμής για τον πρωθυπουργό είναι να καταφέρει να περιορίσει το κοινωνικό και οικονομικό κόστος των συνεχών αυξήσεων των τιμών της ενέργειας. Την ερχόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Ρώμης ετοιμάζει νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ύψους μέχρι και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν ο «σούπερ Μάριο» θα καταφέρει να περιορίσει την εριστικότητα των πέντε πολιτικών δυνάμεων που μετέχουν στην κυβερνητική ομάδα. Λαμβάνοντας υπόψη, μάλιστα, και ότι την άνοιξη του 2023 πρόκειται να ολοκληρωθεί η νομοθετική περίοδος και να πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές. Υπάρχει η πιθανότητα, δηλαδή, οι Ιταλοί να αναγκαστούν να ζήσουν μια σχεδόν ατέλειωτη προεκλογική περίοδο, με εντάσεις και συνεχείς διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Για να μπορέσει, πάντως, να διατηρήσει όλη του την ισχύ – όπως και τις αναγκαίες «ίσες αποστάσεις»- ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει — σε καμία περίπτωση — να κατέβει στον πολιτικό και «κομματικό» στίβο, και ότι δεν πρόκειται να ηγηθεί μιας συμμαχίας δυνάμεων του κεντρώου χώρου.

To άρθρο Ιταλία: Ένας χρόνος με πρωθυπουργό τον Μάριο Ντράγκι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιταλία, Μάριο Ντράγκι,italia, mario ntragki