Ιανός: Στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα η χώρα και η Αθήνα! Ποιες οι νέες περιοχές που θα χτυπήσει

23:52 18/9/2020 - Πηγή: NewsIt

Η χώρα μετρά τις πληγές της από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει φύγει. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα επιμένουν και συνεχίζουν το ανελέητο σφυροκόπημα πολλών περιοχών.

Το Ιόνιο, αλλά και η δυτική Ελλάδα δοκιμάστηκαν από τις σφοδρές καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους που ξεπερνούσαν τα 10 μποφόρ με την Κεφαλονιά, την Ζάκυνθο και την Ιθάκη να έχουν υποστεί πολλές καταστροφές, ενώ να υπενθυμίσουμε πως έχουν τεθεί και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την ώρα που ο Ιανός

σφυροκοπούσε την μία πλευρά της Ελλάδας σε Φάρσαλα, Βόλο και Καρδίτσα ο απίστευτος όγκος της βροχής έκοψε δρόμους στα δύο προκαλώντας ζημιές και εγκλωβισμούς.

Click4more: «Λοκάρει» Αθήνα και προχωρά ακάθεκτος ο Ιανός! Πού και πότε το «ξέσπασμα»

Υπήρξε διακοπή της κυκλοφορίας στο ύψος του Αλμυρού στην Εθνική Οδό ΑθηνώνΘεσσαλονίκης λόγω έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα, στο ρεύμα προς Αθήνα. Παράλληλα από το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τριών ατόμων.  

Δύσκολες ώρες περνά και η Καρδίτσα με τους κατοίκους του Ρούσου να έχουν ανέβει στις ταράτσες των σπιτιών τους προκειμένου να γλιτώσουν από τα ορμητικά νερά που έχουν καλύψει τα πάντα.

Πού θα χτυπήσει ο Ιανός 

Ο Ιανός πάντως δεν θα μας εγκαταλείψει εύκολα και αναμένεται να χτυπήσει και άλλες περιοχές. Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα που προκαλεί ο Ιανός την Παρασκευή 18/09, αναμένεται από αργά το βράδυ και μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες Σαββάτου 19/09 να πλήξουν με μεγάλη διάρκεια τα περισσότερα τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, την Εύβοια, καθώς επίσης τις Βόρειες και Δυτικές Κυκλάδες και παροδικά το Νότιο Ιόνιο.

Click4more: Ιανός – Φθιώτιδα: Μάχες σε χωριά για να σωθούν ζωές και περιουσίες

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 19/09 τα φαινόμενα θα μετατοπίζονται νοτιότερα και το βράδυ θα επηρεάσουν τα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν.

Δείτε Live πως κινείται ο Ιανός

Καρδίτσα: Δραματική η κατάσταση στο Ρούσσο, πλημμυρισμένο το Γεωργικό, εκκενώθηκε η Μαύρικα

Σε ταράτσες και στέγες σπιτιών ανέβηκαν οι κάτοικοι του Ρούσου στην προσπάθειά τους να προφυλαχθούν από τα νερά που έχουν κατακλύσει το χωριό και πέρα από τα ανυπολόγιστες ζημιές θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο και τη ζωή τους.

Από την άλλη το σκοτάδι που έχει πέσει δυσκολεύει κάθε προσπάθεια απεγκλωβισμού τους από ένα χωριό που ούτως ή άλλως έχει καταστεί μη προσβάσιμο και θα χρειαστούν βάρκες για να μπορέσει να απομακρυνθεί ο πληθυσμός.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στο Γεωργικό που περνά δραματικές στιγμές, έχοντας σχεδόν κατακλυστεί από νερά και με μεγάλο αριθμό σπιτιών πλημμυρισμένο.

Εν τω μεταξύ λίγες ώρες νωρίτερα επιχειρήθηκε εκκένωση του οικισμού των Ρομά στη Μαύρικα με το με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να έχει απομακρυνθεί αλλά και κάποιους να έχουν παραμείνει αρνούμενοι να φύγουν από τα σπίτια τους. 

Επίσης εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας Μουζακίου λόγω μεγάλης επικινδυνότητας κατάρρευσης του κτιρίου και μεταφέρθηκε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην Μαθητική Εστία Μουζακίου.

Click4more: Ρίο: Η θάλασσα «κατάπιε» τη στεριά – Απίστευτες εικόνες από το φαινόμενο της Ρεστίας

Πληροφορίες μιλούν για πολλούς κομμένους δρόμους σε ολόκληρο το νομό και αποκλεισμένα άτομα.

Ουρές χιλιομέτρων στον Αλμυρό Βόλου

Πλημμύρισε ο αυτοκινητόδρομος Θεσσαλονίκης – Λαμίας το βράδυ της Παρασκευής (18/9) στο ύψος του Αλμυρού.

Συγκεκριμένα χείμαρρος πλημμύρισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας αυτό προς Λαμία με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και εκατοντάδες αυτοκίνητα να εγκλωβιστούν στην εθνική κάτω από σφοδρή βροχόπτωση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος

Για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που ήδη πλήττουν μεγάλο μέρος της Ελλάδας (Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός), με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, από 18-09-2020 έως και 19-09-2020, λόγω σχετικής προειδοποίησης για τις περιοχές αυτές.

Επιπλέον, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, εκτός από την Κοινότητα Νυφίου του δήμου Αργοστολίου και τη Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του δήμου Σάμης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 17-09-2020 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, δηλαδή έως και 17 Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινότητα Νυφίου του δήμου Αργοστολίου και η Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του δήμου Σάμης είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2019 στις παραπάνω περιοχές και θα βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έως 05-10-2020 και 06-10-2020 αντίστοιχα.

Βυθίστηκαν σκάφη σε Ζάκυνθο και Νυδρί

Τέσσερα συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της Παρασκευής στη Ζάκυνθο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, δύο σκάφη βυθίστηκαν στο λιμενίσκο ”ΑΛΥΚΑΝΑ” Ζακύνθου και δύο στο λιμένα Ζακύνθου, ενώ δεκατέσσερα έτερα σκάφη υπέστησαν υλικές ζημιές.

Click4more: Βίντεο σοκ στην Κεφαλονιά: Αυτοκίνητο παρασύρεται από χείμαρρο και θάβεται στα λασπόνερα

Aπό τις βυθίσεις των σκαφών δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ούτε αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός.

Επίσης, ένα σκάφος βυθίστηκε, πρωινές ώρες της Παρασκευής, στο λιμένα Νυδρίου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Προανάκριση διενεργείται από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Νυδρίου του Λιμεναρχείου Λευκάδας.

«Βούλιαξε» την Ιθάκη ο μεσογειακός κυκλώνας 

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός, στην Ιθάκη, με τους κατοίκους του νησιού να χαρακτηρίζουν ως “πρωτοφανή φαινόμενα”, αυτά που έπληξαν το νησί .

Το μεγαλύτερο” χτυπήματα” από τον” Ιανό” έχουν δεχτεί τα παραθαλάσσια χωριά Φρίκες και Κιίνι. Στα καταστήματα που βρίσκονται πάνω στην θάλασσα, οι θυελλώδης άνεμοι ξήλωσαν όλες τις πέργολες και τα δύο χωριά γέμισαν φερτά υλικά από την θάλασσα .

Ακόμα υπάρχει πρόβλημα στο οδικό δίκτυο του νησιού, από πτώσεις δέντρων ενώ στον χωριό Πιασαετό έχει καταστραφεί τμήμα του οδοστρώματος.

Στην πρωτεύουσα του νησιού το Βαθύ, έχουν βουλιάξει πολλά τουριστικά σκάφη. Τέλος ολόκληρο το νησί βρίσκεται στο σκοτάδι ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες.

Εικόνες καταστροφής στα Φάρσαλα – Μεγάλες ζημιές και σε καλλιέργειες

Ανελέητα σφυροκοπά το δήμο Φαρσάλων η κακοκαιρία από το απόγευμα της Παρασκευής.

Kοντά στο χωριό της Βαμβακούς  ο ποταμός Ενιπέας έχει «φουσκώσει», με ορμητικά λασπόνερα να καλύπτουν την περιοχή προξενώντας καταστροφές κυρίως σε καλλιέργειες βαμβακιού.

Φθιώτιδα: Χείμαρρος “τίναξε” τον δρόμο στην Ε.Ο Λαμίας – Καρπενησίου / Καταστροφές παντού (Φώτο, Βίντεο)

Η έντονη βροχόπτωση από το πρωί της Παρασκευής δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην Ε.Ο Λαμίας – Καρπενησίου με την αστυνομία να προβαίνει σε διακοπή κυκλοφορίας και την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία να προχωρούν σε πάνω από 50 απεγκλωβισμούς ηλικιωμένων αλλά και οδηγών που είχαν ακινητοποιηθεί στο σημείο.

Προβλήματα είχαμε εκτός από το Λιανοκλάδι, τόσο στο Ζηλευτό όσο και στο Παλιούρι. Μάλιστα υποχώρησε και η γέφυρα στο ύψος του Παλιουρίου από τον το μεγάλο όγκο νερού. Μάλιστα η ορμή του νερού πήρε… παραμάζωμα και το ανάχωμα και το νερό πέρασε δίπλα από σπίτι που βρίσκεται στο σημείο.

 

Πληροφορίες, onlarissa,  lamianow.gr , karditsalive , lamiareport , 

To άρθρο Ιανός: Στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα η χώρα και η Αθήνα! Ποιες οι νέες περιοχές που θα χτυπήσει δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιανός, Αθήνα Ποιες,ianos, athina poies