Η πρώτη επίσημη πρόβλεψη για ύφεση στην Ελλάδα το 2026 σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου των δασμών
Ύφεση γύρω στο 0,5% προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην ελληνική οικονομία στο τέλος του 2026 σε περίπτωση παραπέρα επέκτασης παγκόσμιου δασμολογικού πολέμου που έχει κηρύξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλαντ Τραμπ.
Είναι η πρώτη φορά που ένας θεσμικός φορέας -όπως είναι η ΕΤΕπ, δηλαδή ο ευρωπαϊκός επενδυτικός τραπεζικός βραχίονας της ΕΕ- δημοσιεύει μία τέτοια πρόβλεψη, η οποια αφορά συγκεκριμένα και την ελληνική οικονομία.
Υπενθυμίζεται
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΕΤΕπ (6 Μαρτίου 2025) Ο αντίκτυπος των περαιτέρω αυξήσεων των δασμών στην οικονομία της ΕΕ εξαρτάται από το μέγεθός τους, τις χώρες και τα προϊόντα που αφορούν, καθώς και από τον βαθμό των έμμεσων επιπτώσεων που προκύπτουν από τις αλλαγές στις εμπορικές συνήθειες με χώρες εκτός ΕΕ.
Ως εκ τούτου, το παρόν πλαίσιο εξετάζει μια σειρά σεναρίων που ενημερώνονται από τις δηλώσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και τα τροφοδοτεί μέσω ενός παγκόσμιου μακροοικονομικού υποδείγματος για να καταγράψει τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις. Το πλαίσιο δεν παρουσιάζει τον προβλεπόμενο αντίκτυπο καθενός από αυτά τα σενάρια στο ΑΕΠ της ΕΕ, αλλά παρουσιάζει το εύρος των επιπτώσεων.
Οι υπολογισμοί μοντελοποιούν σενάρια όπου οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνονται στο 10% ή 20%, οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα αυξάνονται στο 60% και οι δασμοί στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό ανεβαίνουν στο 25%.
Ανάλογα με το εξεταζόμενο σενάριο, η ταυτόχρονη αύξηση των δασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά οδηγεί σε σωρευτική μείωση του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,2 έως 0,63 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το βασικό σενάριο έως το τέλος του 2026.
Οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές παρέμειναν σταθεροί στο 60% και οι δασμοί στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά στο 25% και στα δύο σενάρια. Η εμπορική ελαστικότητα θεωρείται ότι είναι -0,76 στα κύρια σενάρια, ενώ μια εναλλακτική υπόθεση -1 χρησιμοποιείται ως έλεγχος αξιοπιστίας.
Η πλειονότητα (60% έως 75%) της μείωσης του ΑΕΠ της ΕΕ αποδίδεται στον άμεσο αντίκτυπο των δασμών στις εξαγωγές της ΕΕ, ενώ η δευτερογενής επίδραση από το σοκ στους εμπορικούς εταίρους εκτός ΕΕ αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο.
Ο αντίκτυπος των αυξήσεων των δασμών των ΗΠΑ στα διάφορα μέλη της ΕΕ ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, αντανακλώντας τον βαθμό εξάρτησής τους από τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ιρλανδία επηρεάζεται περισσότερο, με το ΑΕΠ της να προβλέπεται να μειωθεί κατά 1,4 έως 3,7 ποσοστιαίες μονάδες ανάλογα με το σενάριο. Μεγαλύτερες οικονομίες όπως η Γερμανία (επίπτωση στο ΑΕΠ από -0,3 έως -0,9 ποσοστιαίες μονάδες) και η Ιταλία (-0,2 έως -0,6 ποσοστιαίες μονάδες) αντιμετωπίζουν επίσης δυσμενείς επιπτώσεις, γεγονός που υπογραμμίζει την άνιση κατανομή των κινδύνων από τις αυξήσεις των δασμών των ΗΠΑ.
Το σοκ θα είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες της Κίνας, του Καναδά και του Μεξικού. Υποθέτοντας δασμό 60% στις εισαγωγές από την Κίνα και δασμό 25% στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αποκλίνει από τις βασικές προβλέψεις κατά -1 έως -1,3 ποσοστιαίες μονάδες για τον Καναδά, -1,8 έως -3,3. ποσοστιαίες μονάδες για την Κίνα και -3,7 έως -5 ποσοστιαίες μονάδες για το Μεξικό, με το Μεξικό να υφίσταται τη μεγαλύτερη επίπτωση από τις τρεις (Διάγραμμα Β.3).
Οι προσομοιώσεις καταδεικνύουν ότι οι υψηλότεροι δασμοί των ΗΠΑ θα επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομίες της ΕΕ. Ενώ η ανακατανομή της παγκόσμιας ζήτησης θα μπορούσε να προσφέρει κάποιες ευκαιρίες για τους εξαγωγείς της ΕΕ σε τομείς όπως τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα μηχανήματα, αυτή η δυνητική ανοδική τάση είναι πιθανό να αντισταθμίζεται από τους γενικότερους κινδύνους.
Τα προστατευτικά μέτρα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις οικονομικές επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω δευτερογενών επιπτώσεων από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας (ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ) ή από την εισροή φθηνότερων αγαθών καθώς η Κίνα ανακατευθύνει τις εξαγωγές μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι παράγοντες αυτοί θα επιδείνωναν τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις των δασμών, αναδεικνύοντας τους πολύπλοκους και άνισους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες της ΕΕ.
To άρθρο Η πρώτη επίσημη πρόβλεψη για ύφεση στην Ελλάδα το 2026 σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου των δασμών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Περιστέρι: Πατέρας ενός 12χρονου ο 47χρονος οδηγός που σκοτώθηκε στη Θηβών – Δούλευαν το ταξί μαζί με τη σύζυγό του νυχθημερόν
- Χρίστος Κούγιας: Το βίντεο με τον πατέρα του και τη φράση «Θέλω να ζήσω»
- Γιώργος Τράγκας: Το δικαστήριο του Μονακό δικαίωσε τον γιο του, Γιάννη
- Μάρθα Κουτουμάνου: Τα σοβαρά οικονομικά πρόβλήματα και η απομόνωση στο Πόρτο Ράφτη
- (Μάλλον) δεν είναι αυτό που νομίζετε: Τι κάνει 3-4 φορές την ημέρα ο Χαρδαλιάς με τη σύζυγό του;
- Παύλος Ντε Γκρες: Θα κάνουμε όλοι τη στρατιωτική θητεία που χρειάζεται να γίνει
- Νεκρή ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη λίμνη των Ιωαννίνων
- Ο Αρίστος Δοξιάδης ανακοίνωσε ότι απενεργοποιεί το προφίλ του στο Facebook
- Ο Κωνσταντέλιας από το χθες στο σήμερα και σε όσα έρχονται
- Ψυχρή εισβολή για 48 ώρες - Πού θα πέσει κατακόρυφα η θερμοκρασία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Παναθηναϊκός: Sold out με Παρί 11, μέρες πριν τον αγώνα
- ΠΟΜΙΔΑ: Πως να διαχειριστούν οι ιδιοκτήτες τα ανείσπρακτα ενοίκια
- Σεισμοί στη Σαντορίνη: Σε ισχύ έκτακτα μέτρα για 2 μήνες – Περιορισμοί στην πρόσβαση και αναστολή λειτουργίας σε τουριστικές επιχειρήσεις
- Πάτρα: Μεγάλη απάτη σε βάρος γιατρών – Επιτήδειοι τους αποσπούν χρήματα παριστάνοντας πως είναι λογιστές του Ιατρικού Συλλόγου
- Οι γιατροί του ΚΑΤ έσωσαν το πόδι ενός 15χρονου από τη Γάζα – Η συγκλονιστική ιστορία του
- Στουρνάρας: «Όχι» στην επαναφορά του 13 – 14ου μισθού στο Δημόσιο
- Βόρεια Μακεδονία: Χωρίς πυρασφάλεια και έξοδο κινδύνου η φονική ντίσκο – Αναβρασμός και συγκεντρώσεις μετά του 59 θανάτους
- Η πρώτη επίσημη πρόβλεψη για ύφεση στην Ελλάδα το 2026 λόγω του πολέμου των δασμών
- Φωτιά στην Κερατέα από καύση σε οικόπεδο: Στο σημείο πυροσβεστικές δυνάμεις
- Ο Πολάκης ζητά την παραίτηση της Ευθυμίου καταγγέλλοντας παράνομες πληρωμές από τον ΕΦΚΑ: «Όχι μόνο δεν γύρισε τα 100.000 ευρώ, αλλά πήρε και το υπόλοιπο»

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Η πρώτη επίσημη πρόβλεψη για ύφεση στην Ελλάδα το 2026 σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου των δασμών
- ΠΟΜΙΔΑ: Πως να διαχειριστούν οι ιδιοκτήτες τα ανείσπρακτα ενοίκια
- Παναθηναϊκός: Sold out με Παρί 11, μέρες πριν τον αγώνα
- «Ο Αστερίξ στη Λουζιτανία»: Νέο τεύχος για τους θρυλικούς Γαλάτες
- Πάτρα: Μεγάλη απάτη σε βάρος γιατρών – Επιτήδειοι τους αποσπούν χρήματα παριστάνοντας πως είναι λογιστές του Ιατρικού Συλλόγου
- Βόρεια Μακεδονία: Χωρίς πυρασφάλεια και έξοδο κινδύνου η φονική ντίσκο – Αναβρασμός και συγκεντρώσεις μετά τους 59 θανάτους
- Ντονατέλα Βερσάτσε: Το παρασκήνιο της αποχώρησης – Ποιοι και γιατί την έδιωξαν και της απαγόρευσαν να χρησιμοποιεί το Versace
- ΟΟΣΑ: Οι δασμοί θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών – Πρέπει να μειωθούν και όχι να αυξηθούν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόσο αξίζει πραγματικά ένα τρόπαιο;
- Γραφειοκρατία… 4.000 ετών αποκαλύπτουν πινακίδες από τη Μεσοποταμία που βρέθηκαν στο Ιράκ
- Μικρούτσικος για Τούνη: «Δεν μπορείς να λες στον μεροκαματιάρη… άσε με να ζήσω τη ζωή μου»
- Μεσημεριανό δελτίο 17/03/2025
- Ο γρίφος της διαθήκης του Τζιν Χάκμαν
- Η αγαπημένη διατροφή «σύμμαχος» κατά 4 τύπων καρκίνου
- Νίκος Χαρδαλιάς: Mε τη σύζυγό μου το κάνουμε τρεις και τέσσερις φορές την ημέρα (video)
- Τραγωδία στη Βόρεια Μακεδονία: Παραιτείται ο δήμαρχος της πόλης Κότσανι