Η Γερμανία γιορτάζει τα 32 χρόνια επανένωσης – Μειοψηφία οι Ανατολικογερμανοί στην κεντρική διοίκηση

17:55 3/10/2022 - Πηγή: NewsIt

Από την πόλη της Ερφούρτης στη Γερμανία άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις της 32ης Ημέρας της Γερμανικής Ενότητας. Δηλαδή της επανένωσης της Ομοσπονδιακής (Δυτικής) Γερμανίας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία), το 1990.

Σύμφωνα με ετήσια έρευνα στη Γερμανία για την πορεία της επανένωσης, το Germany Monitor, η εναρμόνιση των οικονομικών συνθηκών μεταξύ Ανατολής και Δύσης σημειώνει μόνο μικρή πρόοδο, αν και η πρώην ανατολική Γερμανία προσέλκυσε πρόσφατα

τρεις μεγάλες επενδύσεις, της Tesla στο Βρανδεμβούργο, της Intel στη Σαξονία – Άνχαλτ και της CATL στη Θουριγγία.

«Η ανατολική Γερμανία βρίσκεται σε ανοδική πορεία – τουλάχιστον μιλώντας επί της αρχής», δηλώνει ο εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τα πρώην ανατολικά κρατίδια Κάρστεν Σνάιντερ, βουλευτής ο ίδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) από τη Θουριγγία.

Γερμανία: Μόνο το 39% των κατοίκων της ανατολικής Γερμανίας είναι ικανοποιημένο

Τα ευρήματα της ετήσιας έρευνας δεν είναι αισιόδοξα, παραδέχθηκε ο κ. Σνάιντερ παρουσιάζοντας την έκθεση. «Τα πράγματα πάνε προς τα κάτω σε όλη τη χώρα. Πρέπει να αγωνιστούμε για να ταυτιστεί ο πληθυσμός περισσότερο με τη δημοκρατία. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς», είπε χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά, μόνο το 39% των κατοίκων της ανατολικής Γερμανίας δήλωσε ικανοποιημένο από τη δημοκρατία όπως λειτουργεί στη χώρα – πριν από δύο χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 48%, ενώ στη δυτική Γερμανία, η τιμή μειώθηκε από 65% σε 59%. Επιπλέον, στην ανατολή μόνο το 26% δηλώνει ικανοποιημένο από την πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (42% το 2020), ενώ σε εθνικό επίπεδο, μόνο το 35% εκφράζει ικανοποίηση (2020: 53%). Σχετικά με την Ουκρανία, μόνο το 36% των πολιτών σε όλη τη Γερμανία εγκρίνει την πολιτική της κυβέρνησης.

Γερμανία: Οι Ανατολικογερμανοί είναι πολίτες 2ης κατηγορίας

Ο αρμόδιος για την έρευνα Χόλγκερ Λίλγιεμπεργκ συνοψίζει τα αποτελέσματα λέγοντας ότι η διάθεση των πολιτών έναντι της πολιτικής δεν χειροτερεύει μόνο στα ανατολικά, αλλά σε ολόκληρη πλέον τη χώρα.

«Έτσι ξεκινάει. Για πολλούς η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι σχεδόν μηδενική, δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται από τα ΜΜΕ και μερικές φορές απομονώνονται σε πηγές πληροφόρησης, όπως ο ρωσικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας προπαγάνδας RT και δέχονται ως “αλήθεια” όσα ακούν εκεί για θέματα κορονοϊού, πολέμου στην Ουκρανία, ακόμη και κλίματος». Αυτοί οι άνθρωποι, επισημαίνει ο ερευνητής, «είναι σαν εσάς και σαν εμένα και οι πολιτικοί έχουν την υποχρέωση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να εργαστούν για ισότιμες συνθήκες».

Ο κ. Σνάιντερ από την πλευρά του, ζήτησε από τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να σκέφτονται προσεκτικά τι βρίσκεται πίσω από κάθε διαδήλωση δυσαρεστημένων. «Μπορούμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα ωφελήσουν ιδιαίτερα τις ανατολικές περιοχές», τόνισε και ζήτησε περισσότερους Ανατολικογερμανούς σε ανώτερες διοικητικές θέσεις.

Γερμανία: Κίνδυνος για άνοδο των νεοναζί στο ανατολικό τμήμα

Σχολιάζοντας τη φετινή έκθεση, η βουλευτής των Πρασίνων της Λειψίας Πάουλα Πιεχότα επισήμανε ότι «αναδεικνύεται η ανεπαρκής συζήτηση για το διχασμένο παρελθόν και το κοινό μέλλον μας κάνει πιο επιρρεπείς σε κοινωνικούς διαχωρισμούς», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «να κεφαλαιοποιήσουν την κρίση οι εξτρεμιστές». Η έκθεση δείχνει ότι «η γερμανική ενότητα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», τόνισε, ενώ ο αρχηγός της Αριστεράς, Μάρτιν Σιρντεβάν περιέγραψε τα αποτελέσματα της έρευνας ως «καμπανάκι για τον κυβερνητικό συνασπισμό», ο οποίος, όπως είπε, «πρέπει να αλλάξει τρόπο διαχείρισης της κρίσης, διαφορετικά ο διχασμός θα βαθύνει ακόμη περισσότερο».

Η Ερφούρτη της Θουριγγίας, είναι επίκεντρο του φετινού εορτασμού της επανένωσης της Ομοσπονδιακής (Δυτικής) Γερμανίας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία) από το 1990, έναν χρόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Στις εκδηλώσεις έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η πρόεδρος της Bundestag, Μπέρμπελ Μπας και ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελο. Με αφορμή την επέτειο, απόψε το βράδυ ο κ. Σολτς θα υποδεχθεί στην καγκελαρία τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Η Γερμανία γιορτάζει τα 32 χρόνια επανένωσης – Μειοψηφία οι Ανατολικογερμανοί στην κεντρική διοίκηση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανία, – Μειοψηφία, Ανατολικογερμανοί,germania, – meiopsifia, anatolikogermanoi